Το ΠΑΣΟΚ προς τον β’ γύρο: Αναζητούν συμμάχους Ανδρουλάκης - Δούκας, στον «αέρα» το debate

Με δημόσιες και διαδοχικές παρεμβάσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη οι δύο μονομάχοι - Στόχος τους ο κόσμος που επέλεξε στον πρώτο γύρο Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου

Από το «όλοι εναντίον όλων» στις επικοινωνίες «από όλους προς όλους» περνά η μάχη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 24ωρα πριν από τις κάλπες του δεύτερου γύρου, που θα αναδείξουν το νικητή των εκλογών.

Από την επομένη του πρώτου γύρου, ξεκίνησε ένα … μπαράζ επιθέσεων φιλίας από τους δύο μονομάχους, Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα προς τους τέσσερις συνυποψήφιους και προς άλλα στελέχη, το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ταχύτητα, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα επιτελεία τους με μοναδικό στόχο τις ευρύτερες συμπράξεις και συμμαχίες στο εσωκομματικό πεδίο. Την ώρα που οι δύο μονομάχοι επιχειρούν με τις δημόσιες και διαδοχικές παρεμβάσεις τους να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου, οι συνεργάτες τους κάνουν απανωτά τηλεφωνήματα σε κομματικούς ανά την Ελλάδα και οργανώνουν τις τελευταίες και κρίσιμες δράσεις. Είναι όμως και οι ίδιοι οι υποψήφιοι που αφιερώνουν χρόνο στις κατ’ ιδίαν επικοινωνίες για να «κλειδώσουν» συμμάχους ειδικά από τον κόσμο που επέλεξε στον πρώτο γύρο, Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου- τους δύο υποψήφιους που βρέθηκαν ως προς τα ποσοστά σε απόσταση αναπνοής από τον Χάρη Δούκα.

Ο Παύλος Γερουλάνος δεν ήταν ο μόνος που δέχτηκε τηλεφώνημα από τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Δούκα την επομένη των εκλογών- ήταν όμως σίγουρα ο πρώτος που δημοσιοποίησε ότι θα συναντηθεί μαζί τους και μάλιστα στη βουλή για να συζητήσουν για την επομένη μέρα. Η Άννα Διαμαντοπούλου άκουσε και εκείνη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, τους μονομάχους και τα επιχειρήματά τους- λέγεται ότι η πρώην Επίτροπος και υπουργός μένει στο «γράμμα και το πνεύμα» της δήλωσής της το βράδυ του πρώτου γύρου, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι δεν δέχεται εισηγήσεις από υποστηρικτές της να «φωτογραφίσει» μέσα στις επόμενες ώρες συγκεκριμένη επιλογή. Ο Μιχάλης Κατρίνης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να κάνουν τη μία ή την άλλη επιλογή, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου απέφυγε μέχρι σήμερα κάθε δήλωση ή «νεύμα», παρότι πολλοί πιστεύουν ότι η κόντρα της με τον κ. Ανδρουλάκη οδηγεί τους υποστηρικτές της στην στήριξη Δούκα.

Την ίδια ώρα το debate είναι στον αέρα, αφού οι εκπρόσωποι των μονομάχων συμφώνησαν για το format και τις θεματικές ενότητες αλλά η χθεσινή συνάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη έληξε χωρίς να βγει «λευκός καπνός» για την ημέρα διεξαγωγής του. Και οι ημέρες που απομένουν δεν είναι πολλές. Οι δυο πλευρές πάντως υιοθέτησαν επί της ουσίας τη «λογική» οργάνωσης του debate των έξι υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ πριν από τον πρώτο γύρο και για τη μονομαχία Ανδρουλάκη-Δούκα. Δεν κατέληξαν ωστόσο σε συμφωνία για το «πότε». Η Στεφανία Μουρελάτου και ο Βαγγέλης Τσόγκας, δηλαδή οι εκπρόσωποι του κ. Ανδρουλάκη πρότειναν debate για την Πέμπτη ή την Παρασκευή με τη δέσμευση ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να αλλάξουν τον προγραμματισμό για την εκδήλωση του νυν αρχηγού (και υποψήφιου) εφόσον επιλεγεί η Παρασκευή. Η Τετάρτη στη πραγματικότητα «διαγράφηκε» ως πιθανή ημέρα καθώς ο Χάρης Δούκας έχει σήμερα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στον Πύργο Ηλείας.

Οι εκπρόσωποι του Χάρη Δούκα, Ανδριάννα Μαγγανιά και Παναγιώτης Βλάχος τόνιζαν μετά από τη συνάντηση επίσης ότι: «Με το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη συμφωνήθηκε το format του ντιμπέιτ, με 7 θεματικές ενότητες, στο πρότυπο του προηγούμενου ντιμπέιτ μεταξύ των 6 υποψηφίων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά μας ζητήσαμε να προστεθεί μία ενότητα για το αυξημένο κόστος ζωής, θέμα που είναι πρωταρχικής σημασίας για τους πολίτες και να αναδειχθεί η συζήτηση για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Όσον αφορά την ημερομηνία της διεξαγωγής του ντιμπέιτ ξεκαθαρίσαμε ότι η πλευρά μας είναι διαθέσιμη και τις 3 ημέρες (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) και περιμένουμε την απάντηση της πλευράς Ανδρουλάκη». Η πλευρά Δούκα εξέφρασε επιπλέον τον προβληματισμό της όσον αφορά στο σενάριο να γίνει αύριο η τηλεμαχία υποστηρίζοντας ότι θα το παρακολουθήσει λιγότερος κόσμος αφού παίζει η Εθνική Ελλάδας με την Εθνική Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ για το Nations League. Οι δε εκπρόσωποι του Νίκου Ανδρουλάκη υπογράμμισαν τον αστερίσκο για την Παρασκευή, λέγοντας ότι θα ζητήσουν γνώμη από την οργανωτική τους ομάδα για το αν μπορεί να γίνει άλλη ώρα η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Οι καλά γνωρίζοντες προβλέπουν όμως ότι καθώς η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, οι επιτελείς των διεκδικητών της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ θα κάνουν μέσα στις επόμενες ώρες τις ανακοινώσεις για το «αν θέλουν ή δεν θέλουν τελικά debate”.

Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου η λέξη «συνεχίζουμε» δίνει διάρκεια στην κινητικότητα των μελών και φίλων του προς τη μάχη του δεύτερου γύρου αλλά και προς τον αγώνα από την επομένη των εσωκομματικών εκλογών. Ο υποψήφιος αρχηγός που έχασε για περίπου 800 ψήφους από τον κ. Δούκα με ένα βίντεο-ενωτικό κάλεσμα απευθύνθηκε χθες το βράδυ στους ψηφοφόρους του και εστίασε στο στόχο για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Νωρίτερα είχε διαδοχικά τετ-α-τετ με Ανδρουλάκη και Δούκα στους οποίους κατέθεσε επτά προτάσεις επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι είναι απέναντι από τη νοοτροπία «καθοδήγησης» των ψηφοφόρων προς το δεύτερο γύρο. Με τις δηλώσεις του έκανε λόγο για “μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση και με τους δυο διεκδικητές για το ΠΑΣΟΚ επόμενης μέρας, για το πως θα το ανοίξουμε και πως θα το προετοιμάσουμε για την επόμενη ημέρα». Σημείωσε ότι εκείνοι του ζήτησαν να συναντηθούν και αυτός ανταποκρίθηκε και όταν ρωτήθηκε για το αν θα στηρίξει μία από τις δύο υποψηφιότητες εξήγησε: “Αυτά τα απάντησα το βράδυ της Κυριακής, δεν έχει αλλάξει κάτι, οι ψηφοφόροι έχουν τη δική τους βούληση, θα την εκφράσουν στην κάλπη. Σημαντική η συμμετοχή- ακόμη και εάν δεν είναι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου να πάνε να ψηφίσουν”. Όσον αφορά στη συζήτηση για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των μονομάχων του δεύτερου γύρου υποστήριξε ο κ. Γερουλάνος: “Καλό να γίνει ντιμπέιτ. Έμειναν εντυπώσεις από το πρώτο ντιμπέιτ, μπορούν να εκτυπωθούν καλύτερα. Υπήρξε ταύτιση σε πολλά πράγματα, να γίνει πιο δελεαστικό το ΠΑΣΟΚ, να μιλήσει με περισσότερα στρώματα της κοινωνίας”.



Χωρίς επιλογή προς το δεύτερο γύρο παραμένουν εν τω μεταξύ πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα, εξετάζοντας προσεκτικά το δίλημμα της κάλπης και πως απαντά σε αυτό Ανδρουλάκης και Δούκας. «Να συνεχίσουμε σταθερά την ανοδική πορεία» λέει ο κ. Ανδρουλάκης- «να αλλάξουμε τώρα» προτείνει ο κ. Δούκας προς τα μέλη και τους φίλους που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου. Η μαζική συμμετοχή είναι βασική επιδίωξη και για το δεύτερο γύρο, αφού θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση και την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στο πολιτική σκηνικό, όπως και θα «νομιμοποιήσει» το νικητή να προχωρήσει σε ευρείες αλλαγές για την ενίσχυση των δυνάμεων που θα κληθούν να δώσουν στη συνέχεια πολλαπλές μάχες στην κοινωνία. Το στοίχημα που βάζουν είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων του πρώτου γύρου (των 300 χιλιάδων) να διατηρήσει το ενδιαφέρον του για τα δρώμενα στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το …παραπέντε- στη λογική ότι τουλάχιστον δύο στους τρεις θα ακούσουν και θα πειστούν για την ανάγκη συμμετοχής και στο δεύτερο «ημίχρονο».

Ειδήσεις σήμερα:

Πανικός στη Φλόριντα για τον Μίλτον: Περιμένουν πάνω από 5 μέτρα ύψος νερού - Δραματικές εικόνες από την εκκένωση

Σκάνδαλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο: 24χρονη διαιτητής κατηγορείται για sex tape με 61χρονο παρατηρητή διαιτησίας

To σέξι βίντεο της Πάρις Χίλτον που τρέλανε την Λόρεν Σάντσεζ και άρεσε στην Τζέσικα Άλμπα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr