ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο πίσω από την πρόσκληση Πολάκη στους υποψήφιους αρχηγούς - Στον αέρα το κρίσιμο ραντεβού

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο πίσω από την πρόσκληση Πολάκη στους υποψήφιους αρχηγούς - Στον αέρα το κρίσιμο ραντεβού

Φαραντούρης και Γκλέτσος αρνήθηκαν να προσέλθουν στην Κουμουνδούρου, προϋποθέσεις έθεσε η πλευρά του Φάμελλου - Πρόβα για το «κόμμα Κασσελάκη» στη Νέα Σμύρνη

arthrou-kasselakis-polakis
Βαραίνει μέρα με την μέρα το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς μετά το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, η πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη να καλέσει χθες σε σύσκεψη όλους τους υποψήφιους προέδρους ναυάγησε στην πορεία, με το χάσμα ανάμεσα στην πλευρά των «Κασσελίστας» και της πλειοψηφίας να βαθαίνει ακόμη περισσότερο.

Και αυτό, γιατί με ενεργό το εξώδικο κατά των μελών των καθοδηγητικών οργάνων, οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος αρνήθηκαν να προσέλθουν στην Κουμουνδούρου, ενώ τρεις προϋποθέσεις έθεσε και η πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου, προκειμένου ο τελευταίος να παραστεί στην σύσκεψη, υπενθυμίζοντας με νόημα πως η αποστολή εξώδικης δήλωσης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής συνιστά «αδιανόητη και απαράδεκτη ενέργεια». Κατόπιν αυτών, το παρόν σήμερα στις 12:30 το πρωί αναμένεται να δώσουν ο Παύλος Πολάκης, ως διοργανωτής της σύσκεψης, αλλά και, κατά πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ δεν πρόκειται να συμμετάσχει η φυσική ηγεσία του κόμματος (Ράνια Σβίγκου και Νίκος Παππάς) ελλείψει απαρτίας.

«Κερκόπορτα» Πολάκη

Η πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, ωστόσο, να προκαλέσει την σύσκεψη με αποτέλεσμα την πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου πυροδότησε νέο γύρο εσωστρέφειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με δεδομένο ότι ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος δεν έχει ανακαλέσει το εξώδικο κατά των κομματικών οργάνων. «Στα πόσα λάθη καίγεται ο Πολάκης;» σχολίαζαν χθες κομματικά στελέχη, προσθέτοντας με νόημα πως ο κ. Πολάκης αν και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του λέει ότι έκανε λάθος που πέρσι προώθησε και στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εντούτοις τις τελευταίες ώρες αποδεικνύεται ότι τελικά δεν μαθαίνει από τα λάθη του. «Το ερώτημα είναι: λαγός ή σωσίβιο του Κασσελάκη;» διερωτήθηκαν έντονα χθες τα ίδια στελέχη κάνοντας λόγο για «κερκόπορτα», ενώ αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέδωσαν την κίνηση του κ. Πολάκη στην αγωνία της επόμενης ημέρας και στην... Κρήτη.

Με δεδομένο ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα έχει να αντιμετωπίσει τον ξάδελφο του Στέφανου Κασσελάκη στον νομό Χανίων, η ισχυροποίησή του στον νομό Αττικής μετά την υποψηφιότητά του θα μπορούσε να τον κρατήσει σε κεντρικό ρόλο, σε περίπτωση επανεκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο τελευταίος ξεκινά αύριο «πορεία στο λαό», δηλαδή προεκλογική εκστρατεία μιας εβδομάδας σε όλη τη χώρα.

«Κόμμα μέσα στο κόμμα»

Κλείσιμο
Χθες, ωστόσο, η συγκέντρωση των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη στην Νέα Σμύρνη αναζωπύρωσε τα σενάρια που θέλουν τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ετοιμάζει έναν οργανωτικό πυρήνα για όλα τα ενδεχόμενα, με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του να κάνουν λόγο για «πρόβα κόμματος Κασσελάκη» στην Νέα Σμύρνη. Την εντύπωση αυτή ενίσχυσε το γεγονός ότι τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν βουλευτές και στελέχη πέραν των ορίων της πρώτης εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, όπως: η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Γαβρήλος, ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Σαρακιώτης, η συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Γιώτα Πούλου, η αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Ράλλια Χρηστίδου, η τομεάρχης πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο διευθυντής της ΚΟ, Θάνος Μωραΐτης. Επιπλέον, στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Μελπω Λεκατσά, Βαγγέλης Αντώναρος και Νάσος Παπαργυρόπουλος, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κομματικά στελέχη.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Κασσελάκης φέρεται να συγκεντρώνει κοντά του περί τους 11 βουλευτές, πληροφορίες τους ήθελαν να επεξεργάζονται κάθε δυνατότητα σε «κλειστή» σύσκεψή τους μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της έκπτωσης, τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης έχει τεθεί σε τροχιά διαγραφής από την πλειοψηφία, μετά την αποστολή του εξώδικου κατά των καθοδηγητικών οργάνων.

Μήνυμα από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Ήδη, η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε χθες, έστειλε μήνυμα προς την πλευρά του πρώην προέδρου του κόμματος, καλώντας τον αφενός να αποσύρει το εξώδικο και αφετέρου να προσέλθει σε συνάντηση, κατόπιν ψηφοφορίας που έληξε με 11 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Με 8 ψήφους υπέρ και 6 κατά αποφασίστηκε ακόμη να μην συζητηθεί χθες το αίτημα του Θέμη Μουμουλίδη για παραπομπή σε διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά να αλλά να αρχειοθετηθεί μέχρι νεωτέρας, ενώ αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για να προετοιμάσει την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής, ενόψει του Σαββάτου.

Ζυμώσεις για την Κεντρική Επιτροπή

Την ίδια ώρα, «κλειδί» για τους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής αποτελούν οι «ουδέτεροι», με δεδομένο ότι οι «87» της νέας πλειοψηφίας έχουν αγγίξει τις 163 ψήφους στην πρόταση μομφής, αλλά άγνωστο παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα το τι θα πράξουν στελέχη που δεν ανήκουν οργανικά στα στρατόπεδα των «Κασσελίστας» και της «φρουράς Τσίπρα» αντίστοιχα. Οι λεγόμενοι «ουδέτεροι» υπολογίζονται πάνω από 100, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις των στελεχών αυτών, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία δεν αποκλείεται να κληθεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποπομπής του κ. Κασσελάκη από την κούρσα διαδοχής, αν όχι οριστικής διαγραφής του από το κόμμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα, αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Τζορτζ Μπάλντοκ: Η ιστορία της ζωής του άτυχου ποδοσφαιριστή, που πέθανε μόλις στα 31 του χρόνια - Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Τραγωδία στη Γλυφάδα: Νεκρός ανασύρθηκε από την πισίνα του σπιτιού του ο Μπάλντοκ του Παναθηναϊκού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης