Μαρινάκης: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού μας θωρακίζει από τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Μαρινάκης: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού μας θωρακίζει από τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε 5 χρόνια από 93.000 διαμένοντες να έχει 21.000 και από 130 δομές να έχει 33, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μαρινάκης: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού μας θωρακίζει από τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των MED-9 που διεξάγεται από σήμερα στην Πάφο στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ερωτηθείς οκυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» πόσο ανησυχεί η κατάσταση την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά «αν έλεγα ότι δεν είναι κάτι που είναι συνεχώς στα ραντάρ μας, στην προσοχή μας και δεν έχουμε προσαρμόσει και πολλές φορές τις προτεραιότητές μας ως προς την επαγρύπνηση που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός θα έλεγα ψέματα». «Αν με ρωτάτε αν υπάρχει ορατός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα σε επιμέρους εκφάνσεις ή επιπτώσεις θα σας έλεγα ότι δεν υπάρχει. Και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης στο να διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι βραχνάς, που είναι το μεταναστευτικό» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε 5 χρόνια από 93.000 διαμένοντες να έχει 21.000 και από 130 δομές να έχει 33, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτό δεν έγινε μαγικά. Δεν έγινε γιατί ξύπνησε ένα πρωί η χώρα απλά με μία άλλη κυβέρνηση και έγινε. Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη και εφάρμοσε μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και μια πολιτική η οποία ξέρει να διαχειρίζεται και έκτακτες συνθήκες, έκτακτες καταστάσεις. Τώρα, από κει και πέρα βέβαια, είναι δεδομένο ότι σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα της ασφάλειας ούτε εκεί υπάρχει κάποιος κίνδυνος για να μην κινδυνολογούμε και να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Όπως αντιλαμβάνεστε, με μία νέα τέτοια κατάσταση οφείλουμε να είμαστε σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση. Οι υπηρεσίες οι οποίες ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και η Ελληνική Αστυνομία και όσες υπηρεσίες συνεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία κάνουν τη δουλειά τους. Δεν μπορώ εγώ να σας πω ότι η κατάσταση όμως είναι όσο εύκολη ήταν πριν από ένα χρονικό διάστημα, πολλώ δε μάλλον πριν την 7η Οκτωβρίου του 2023» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Όσο αφοράς στο θέμα της χρηματοδότησης του φράχτη του Έβρου και το αν θα τεθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε καταρχήν πως «ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, επεκτείνεται, προχωράει, θα γίνει, το είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου».

«Από κει και πέρα, προφανώς η Ελλάδα θέλει το καλύτερο δυνατό και επιδιώκει πάντα το καλύτερο δυνατό. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι και σήμερα αλλά και την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένο την κατάσταση η οποία επικρατεί στη Μέση Ανατολή, μία από τις πρώτες συζητήσεις στην ατζέντα είναι και το μεταναστευτικό. Και θα σας θυμίσω, επειδή είναι καλύτερο να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στο να μπουν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο οι ελληνικές θέσεις. Θέσεις τις οποίες ξέρετε, με πολύ δακρύβρεχτες κορώνες είτε του ενός είτε του άλλου άκρου και κυρίως της ρητορικής της δήθεν πολύ πατριωτικής ρητορικής τις βάζουν με μεγάλη ευκολία και με πολύ ωραία λόγια. Η διαφορά του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι αυτά τα δίκαια για τη χώρα, το σύνορο της Ευρώπης που είναι η Ελλάδα, να υποστηρίζεται, να κατανέμονται δίκαια τα βάρη και να έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο, θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα, να μην εξετάζονται οι αιτήσεις σε τρία χρόνια αλλά σε τρεις μήνες και όλα όσα πλέον είναι προβλεπόμενα από την Ευρώπη, αυτά είναι συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από την Ευρώπη, άρα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν, είναι κατόπιν ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη» προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Δεν σχεδιάζεται νέα δομή μεταναστών στην Κρήτη

Σχετικά με το ζήτημα των απελάσεων το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως υπάρχει νομικό καθεστώς που διέπει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το πότε και πώς λαμβάνει κάποιος άσυλο. «Γιατί, δεν είναι όλοι πρόσφυγες και το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών στο τέλος, μετά τις αιτήσεις τους και την εξέταση των αιτήσεων τους, χαρακτηρίζονται ως παράτυποι μετανάστες. Άρα αυτοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν το status του πρόσφυγα, προφανώς πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία επιστροφής στη χώρα προέλευσής τους ή τελοσπάντων στην πρώτη ασφαλή χώρα. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία, που εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Η Ελλάδα προφανώς επιδιώκει να γίνεται κάτι τέτοιο, αφού με απόλυτο σεβασμό σε όσα προβλέπει το status της εξέτασης του ασύλου και μάλιστα χωρίς αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να εξεταστεί αυτό να διαμένουν σε δομές ντροπής, σε φαβέλες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι κάτι το οποίο το επιδιώκει. Αλλά και αυτός είναι ένας εύκολος αφορισμός ή μια εύκολη διατύπωση για να είσαι ευχάριστος, να πεις, απελάσεις τώρα. Προφανώς κανείς δεν διαφωνεί ότι όταν κάποιος δεν δικαιούται το status του πρόσφυγα και είναι παράτυπος μετανάστης, το συντομότερο δυνατό πρέπει να επιστρέψει και αυτό επιδιώκει η Ελλάδα και αυτό κάνει η Ελλάδα. Αλλά όποτε είναι δυνατόν. Όλα όσα όμως έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί περί δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέψουν από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα στην Ελλάδα. Ή περί μιας νέας δομής, για παράδειγμα στην Κρήτη. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Παράδειγμα, στην Κρήτη δεν σχεδιάζεται νέα δομή μεταναστών, μου δίνεται η ευκαιρία να το πω, αλλά μια προσωρινή, επειδή υπάρχουν υποδοχές κάποιων συγκεκριμένων, μία προσωρινή δομή για λίγες μέρες, δύο μέρες, κλειστή, για ταυτοποίηση, για την ασφάλεια και των κατοίκων αλλά και των ανθρώπων αυτών, ούτως ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει όλη η υπόλοιπη διαδικασία. Ολιγοήμερη διαδικασία που κάποιες φορές μπορεί να φτάνει λόγω των διαδικασιών και τις πέντε ημέρες και απαγορεύεται παραπάνω. Τι δημιουργήθηκε ως ψέμα για να για να δυναμιτίσουν το κλίμα στους κατοίκους; Νέα δομή στην Κρήτη. Ψέμα. Τι έλεγαν πριν από δύο, τρεις εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Ψέμα. Αυτά όλα αυτά όλα μόνο κακό κάνουν. Και δεν θεωρώ ότι είναι και στο όριο της σφοδρής, εγώ θα σας πω πολλές φορές που συμβαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπακασέτας: Ντροπή για ορισμένους δημοσιογράφους...

Κασσελάκης: Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος - Καληνύχτα, κουράστηκα, απαντά ο Πολάκης

Θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ - Κέρδισαν την Αγγλία 2-1, το πήραν για τον Μπάλντοκ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης