Φαραντούρης: Η ενότητα δεν είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωϋσέως

Φαραντούρης: Η ενότητα δεν είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωϋσέως

Τι είπε για debate, πόθεν έσχες και πρόταση μομφής

Farantouris
Αυτονόητο και απαραίτητο χαρακτήρισε το ντιμπέιτ των συνυποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ o ευρωβουλευτής Ν. Φαραντούρης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Newsroom, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διαδικασία πόθεν έσχες έριξε λάδι στη φωτιά. Μιλάω για μια ποινικοποίηση, πρωτοφανής για πολιτικές διεργασίες σε κόμματα και η οποία μου φαίνεται αποκρουστική. Είχαμε εισηγηθεί να αποφευχθεί η πρόταση μομφής και να πάμε συντεταγμένα σε εκλογές, αλλά ο ίδιος ο κ. Κασελάκης ζήτησε να προχωρήσει κατά το καταστατικό και κατά τις συλλογικές αποφάσεις η διαδικασία, ενδεχομένως θεωρώντας ότι δεν θα ευδοκιμήσει η πρόταση και θα κερδίσει αυτός», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Φαραντούρης.

«Η υποψηφιότητά μου είναι υπέρ της ενότητας, είναι υπέρ της πολικότητας και είναι υπέρ της πολιτικής αντιπαράθεσης και της εξωστρέφειας», επεσήμανε και υπενθύμισε τη θέση του για δημοκρατική συμπαράταξη, προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση κατά της διαώνισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη που διολισθαίνει σε έναν Ερντοοργανισμό πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χθες είχαμε ολομέλεια στο Στρασβούργο, άρα λοιπόν ταξίδευα, αλλά υπό το κράτος εξωδίκων και εισαγγελικών απειλών και χωρίς την αιγίδα την κομματική, μια τέτοια συνάντηση συνεννόησης δεν έχει κανένα νόημα. Υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος είμαστε, δεν βγαίνουμε έξω για καφέ σαν πέντε φίλοι», είπε ο Νίκος Φαραντούρης για τη συνάντηση Κασσελάκη – Πολάκη στη Κουμουνδούρου.

Κλείσιμο
Είμαι σίγουρος τι οι τηλεθεατές μας αυτή τη στιγμή ήδη δυσφορούν με όλη αυτήν την κατάσταση. Εγώ θα ήθελα τους πάντες σε ένα τραπέζι να μιλήσουμε για τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Την προηγούμενη Παρασκευή γνωρίζετε καλά ότι μαζί με την υποψηφιότητά μου και το πόθεν έσχες μου και τις υπογραφές που απαιτούνταν από τα συλλογικά μας όργανα, κατέθεσα και 10 άξονες, Το πολιτικό μου σχέδιο. Πώς φαντάζομαι την κοινωνία και το ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας.

«Ντιμπέιτ έχω ζητήσει από την πρώτη στιγμή»

«Ντιμπέιτ ζήτησα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου πριν από δέκα περίπου μέρες.

Εγώ προσωπικά θέλω έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα ανασυγκροτηθεί με την εγκατάλειψη αυτού του πυραμιδικού μοντέλου», είπε ο Νίκος Φαραντούρης προσθέτοντας: Βρίσκομαι σε αυτό το χώρο αναζητώντας τις συγκλίσεις και τον κοινό παρονομαστή και όχι κάθε φορά αυτά που με διαφοροποιούν.

Σας υπενθυμίζω ότι υπήρξα σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και κατόπιν σύμβουλος και του Στέφανου Κασσελάκη σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ως καθ ύλην αρμόδιος καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του δικαίου της ενέργειας. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία μετά τις ευρωεκλογές να βγει μπροστά με αυτοπεποίθηση και να ηγηθεί των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε περιέλθει σε μια περιδίνηση η οποία συνεχίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να βγει με αυτοπεποίθηση μπροστά και όχι να δαιμονοποιεί τη συζήτηση περί συγκλίσεων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων με όρους τύπου χυλός κεντροαριστεράς και προϊόν διαπλοκής».

Έχω εμπιστοσύνη στα συλλογικά μας όργανα. Είχα πάρει θέση προειδοποιητικά και είχα πει για την πρόταση μομφής να αποφύγουμε σπιράλ διχασμού. Εγώ με αγωνία προέτρεψα την ηγεσία τότε να το αποφύγει αλλά η ίδια η ηγεσία, θέλησε να το επισπεύσει. Εσείς πώς το κρίνετε αυτό; Εγώ λέω ότι αυτή τη στιγμή έχει εγκαταλείψει ο κύριος Κασσελάκης την πολιτική αντιπαράθεση και έχει διολισθήσει σε μία νομική ποινική αντιμετώπιση κάποιων πραγμάτων που είναι και αλυσιτελή.
Διότι μιλάμε για πόθεν έσχες, που δεν αφορά τον κόσμο. Τα πόθεν έσχες είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο όλων μας.

‘Οταν κάποιος ενδιαφέρεται και πονάει το πολιτικό του σπίτι, πολύ δε περισσότερο όταν θέλει να είναι επικεφαλής αυτής της συλλογικής δραστηριότητας της συλλογικής της κοινότητας ανθρώπων που είναι τα μέλη, τα όργανα, οι φίλοι του κόμματος θα πρέπει αντίστοιχα να συμπεριφέρεται και να παραμερίσουμε λιγάκι το εγώ», τόνισε.

«Πρέπει πραγματικά να βιαστούμε»
«Δεν ασχολούμαι με το κουτσομπολιό, δεν ασχολούμαι με τα μηνύματα που περιφέρονται στο διαδίκτυο, δεν ασχολούμαι με τις ύβρεις, δεν ασχολούμαι με τη λάσπη, δεν ασχολούμαι με τις συκοφαντίες, δεν πολύ -ασχολούμαι με τα ανώνυμα μηνύματα που κυκλοφορούν και οργανώνουν οπαδικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο.
Όλα αυτά συνιστούν εκφυλισμό της πολιτικής.

Άρα λοιπόν, ακριβώς για να μην παίζουμε την κολοκυθιά, η δική μου η πρόταση και η υποψηφιότητά μου είναι υπέρ της ενότητας, είναι υπέρ της πολικότητας και είναι υπέρ της πολιτικής αντιπαράθεσης και της εξωστρέφειας.

Και αυτό κάνω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθημερινά», ανέφερε.

Με τη φανέλα αυτού του χώρου εξελέγην και αποτελώ περήφανο μέλος του. Πιστεύω σήμερα περισσότερο από ποτέ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγει μπροστά με αυτοπεποίθηση και να ηγηθεί των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων σε μια δημοκρατική συμπαράταξη, προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Η δαιμονοποίηση όλης αυτής της προσπάθειας οδηγεί στον κατακερματισμό των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο και στη διαιώνιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επεσήμανε και πρόσθεσε:

Εγώ θέλω μια κυβέρνηση με πολιτικές που θα ανοίγει νοσοκομεία και δεν θα τα κλείνει.

Θέλω μια κυβέρνηση της εξωστρέφειας που θα παίρνει πρωτοβουλίες για την ευημερία, μειώνοντας τις τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ και δεν θα στέλνει επιστολές στην κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θέλω μια κυβέρνηση που θα ενισχύει τη νεανική επιχειρηματικότητα και δεν θα αναγκάζομαι εγώ σαν καθηγητής πανεπιστημίου να δίνω εκατοντάδες συστατικές επιστολές κάθε χρόνο σε παιδιά που θα φύγουν με καμία διάθεση να ξαναγυρίσουν πίσω.

Η ενότητα είναι στα χέρια της εκάστοτε ηγεσίας

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παράγει σοβαρές νομοθετικές προτάσεις, είπε ο Νίκος Φαρανούρης, συμπληρώνοντας: Η κοινοβουλευτική του ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παράγει και παράγει σοβαρή νομοθετική πρόταση προς την Κομισιόν. Προς τις επιτροπές που συμμετέχουν για τα αγροτικά ζητήματα.

Για τον προϋπολογισμό είμαστε εδώ. Λυπούμαι όταν η προσπάθειά μας επισκιάζεται από όλο αυτό το διχαστικό κλίμα.

Η ενότητα δεν είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωϋσέως. Δεν ομνύει στην ενότητα, έτσι γενικά και αφηρημένα.

Σφυρηλατούμε την ενότητα. Και η ενότητα είναι στα χέρια της εκάστοτε ηγεσίας.

Όλοι όσοι πονάμε και αγαπάμε το πολιτικό μας σπίτι, αν δεν το αγαπάμε, μπορούμε να πετάμε στο τραπέζι οτιδήποτε μας έρχεται στο κεφάλι.

Αν το αγαπάμε, πρέπει να βουτάμε το μυαλό μας, τη γλώσσα μας, το μυαλό μας και να αποφεύγουμε διχαστικές κινήσεις.

Πηγή: ΕΡΤΝews

Ειδήσεις σήμερα:

Μπακασέτας: Ντροπή για ορισμένους δημοσιογράφους...

Κασσελάκης: Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος - Καληνύχτα, κουράστηκα, απαντά ο Πολάκης

Θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ - Κέρδισαν την Αγγλία 2-1, το πήραν για τον Μπάλντοκ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης