Τατάρ: Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη πριν τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποφασισμένος να οδηγήσει σε ναυάγιο κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας», αναφέροντας πως στο αυριανό δείπνο στη Νέα Υόρκη θα εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι το αίτημα του για κυριαρχία πρέπει να εκπληρωθεί και πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο, του ψευδοκράτους με τον έξω κόσμο.

Ο Τατάρ σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, είπε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει στο εξής στην Κύπρο θα έχει τη μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, είπε ότι «η έκκληση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα για αναγνώριση της τδβκ στην ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν πολύτιμη για μας», και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία για το Κυπριακό δεν είναι πλέον στην ατζέντα τους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το δείπνο όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη «θα γίνει σε τριμερή μορφή χωρίς καμία ατζέντα και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το 2017». Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν θα ξεκινήσει ποτέ μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να εκπληρωθούν οι ξεκάθαρες και σαφείς προϋποθέσεις».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατή μια συμφωνία στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι απόλυτο μέρος του κράτους». «Οι όροι μας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους είναι ξεκάθαροι και σαφείς. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας. Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχία μας. Στο δείπνο θα εξηγήσω στους συνομιλητές μου ότι το αίτημα της κυριαρχίας μας πρέπει να εκπληρωθεί, πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο προς την τδβκ και ότι πρέπει να αρθεί το απαρχαιωμένο εμπάργκο, οι απομονώσεις και τα εμπόδια στον αθλητισμό, τη μουσική και τις διακρατικές διαπραγματεύσεις».

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι δεν θα υποχωρήσουν από την πολιτική τους για δύο κράτη, κυρίαρχο και ισότιμο διεθνές καθεστώς, προσθέτοντας ότι «αυτό το δείπνο είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε τις θέσεις μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις χιλιάδων ακινήτων με τις νέες ρυθμίσεις στο Κτηματολόγιο

Stalkers: Οι εφιαλτικές ιστορίες που έζησαν Κορακάκη, Πλούταρχος και άλλοι διάσημοι

Αήττητη συνεχίζει η Ελλάδα στο Nations League: Το 2-0 με την Ιρλανδία, η συγκίνηση για τον Μπάλντοκ και το... Μουντιάλ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr