Χατζηδάκης: Έχουμε πολύ σημαντική μείωση στα «κόκκινα» δάνεια - Λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω

Τι απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Βλάχου της ΝΔ

Τη σημαντική μείωση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων δανείων από servisers.

«Το 2019 σε 100 ''πράσινα'' δάνεια αντιστοιχούσαν 100 ''κόκκινα''. Σήμερα η αναλογία είναι 100 ''πράσινα'' προς 50 ''κόκκινα''. Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση. Δεν έτυχε, πέτυχε και πέτυχε μέσα από σειρά πρωτοβουλιών από το 2019 και μετά. Εμείς κύριε Βλάχο την κοινωνική ευαισθησία δεν την εκχωρούμε σε κανέναν. Ισχυριζόμαστε με στοιχεία ότι οι δικές μας πολιτικές είναι ευνοϊκότερες για τους πολλούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών.

«Προφανώς κανένας δεν είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τους υπόλοιπους. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης πρέπει ασφαλώς να νοιαζόμαστε για αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αν κινηθεί κανείς αλόγιστα και υιοθετήσει αλόγιστες και λαϊκίστικες πρακτικές θα την πληρώνουν οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι. Θυμόμαστε τι έγινε με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλιοποιήσεις της περασμένης δεκαετίας» ανέφερε ο υπουργός σε άλλο σημείο για να ενημερώσει τον βουλευτή πως τα μισά μέτρα που προτείνει να υιοθετηθούν με την ερώτηση του έχουν ήδη νομοθετηθεί.

«Κάποια άλλα μέτρα θα μας οδηγήσουν πίσω στον νόμο Κατσέλη και οι δανειολήπτες δεν θα κερδίσουν, θα χάσουν» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Είναι καλές οι προθέσεις αλλά έχουν δυσμενή αποτελέσματα. Σημειώνω για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση ΝΔ παρέλαβε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όχι μόνο για τα εθνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στον τομέα των κόκκινων δανείων. Μετά τις εκλογές του 2023 υπάρχει επιτάχυνση στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Έως τον Σεπτέμβριο του 2024 είχαμε αύξηση εγκρίσεων στον εξωδικαστικό κατά 75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα έχουμε κατά μέσο όρο αύξηση κουρεμάτων στο 28%» δήλωσε ο υπουργός για να προσθέσει σε αυστηρό ύφος:

«Δεν σας ζητώ να μετανοήσετε αλλά μη μου ζητάτε και εσείς να εφαρμόσω πράγματα που είναι εσφαλμένα και ο λογαριασμός θα έρθει σε μένα. Απαιτείται σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία. Ποτέ δεν είπα ότι το πρόβλημα είναι ανύπαρκτο. Είπα ότι περιορίστηκε». Τέλος επισήμανε τα εξής:

«Δεν χρωστάω σε κανέναν. Λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω απλά και μόνο για να γίνω ευχάριστος σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Θα προχωρήσουμε μπροστά με βάση τις καλές πρακτικές μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Είμαι βέβαιος ότι και οι δυο έχουμε την ίδια ανησυχία. Είμαι πάντα στη διάθεση σας στο πλαίσιο των αρχών και των κατευθύνσεων της Νέας Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια είχε καταθέσει πριν από περίπου 3 εβδομάδες ομάδα 11 γαλάζιων βουλευτών. Η γραπτή απάντηση που δόθηκε τότε από το υπουργείο Οικονομικών δεν ικανοποίησε τον κ. Βλάχο - όπως ο ίδιος δήλωσε - με αποτέλεσμα να επαναφέρει την ερώτηση ως επίκαιρη και να ζητήσει από τον κ. Χατζηδάκη να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει προφορικά.

Ο κ. Βλάχος στην δική του πρωτολογία διαμαρτυρήθηκε στον κ. Χατζηδάκη για τον τρόπο που το Υπουργείο χειρίστηκε την αρχική ερώτηση ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Δεν θα ρίξω την κυβέρνηση. Μεταφέρω όπως και οι συνάδελφοι που υπέγραψαν την ερώτηση τη φωνή των συμπολιτών μας που διαμαρτύρονται Πρέπει να τολμήσετε. Είναι προκλητικό να βλέπουμε αυτά τα επιτόκια των τραπεζών».

«Από την κατάθεση της ερώτησης αρνήθηκα να ανταποκριθώ σε προσκλήσεις σε ΜΜΕ για συνεντεύξεις και τούτο γιατί ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας στη Βουλή πριν προβώ σε κάθε άλλο σχολιασμό. Αντίθετα με εσάς που στην κοινή ερώτηση απαντήσατε με Δελτίο τύπου προς τους κυβερνητικούς συντάκτες και την επόμενη ημέρα λάβαμε γνώση εμείς. Τι να πω; Αυτά είναι σημεία των καιρών. Σε κάθε περίπτωση θα σας καλούσα να μην το ξανακάνετε γιατί δεν τιμά ούτε εσάς ούτε την κοινοβουλευτική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Σε αυτή την ερώτηση τι δεν σας ρωτήσαμε; Δεν σας ρωτήσαμε τι έχουμε ψηφίσει, αυτό το ξέρουμε πολύ καλά. Και αν η αναφορά σας στην ψήφο μας είναι προτροπή για περισσότερη προσοχή στο μέλλον για το τι θα ψηφίζουμε προσωπικά την δέχομαι και θα είμαι πιο… προσεκτικός. Δεν σας ρωτήσαμε αν σώθηκαν οι τράπεζες. Το γνωρίζουμε και ποιος το έκανε. Δεν ρωτήσαμε ποιος άνοιξε την πόρτα για πρώτη κατοικία και από ποιους δόθηκαν τα δάνεια στα fund και αυτό είναι γνωστό στους πολίτες που γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μην περιμένοντας τίποτα καλύτερο από αυτή. Ούτε σας ζήτησε κανείς να γυρίσουμε σε αυτό που εσείς λέτε λαϊκισμό δηλαδή την προστασία της μοναδικής πρώτης λαϊκής κατοικίας. Τι ζητήσαμε; Τροποποίηση ή συμπλήρωση εργαλείων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά».

Ο κ. Βλάχος σχολιάζοντας τα στοιχεία που του παρέθεσε ο υπουργός σύμφωνα με τα οποία το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, είπε: «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι - δανειολήπτες που μας πολιορκούν καθημερινά δεν καταλαβαίνουν το καλό τους; Εσείς παρουσιάζετε έναν κόσμο ιδανικά φτιαγμένο. Ξέρετε ότι αυτά τα fund δεν μπορεί να τους βρει κανείς, ότι δεν σηκώνουν τηλέφωνα;

Παράλληλα ο βουλευτής υποστήριξε ότι δεν τηρούνται οι ίδιοι κανόνες για τους απλούς δανειολήπτες και για τα funds . “Αυτή είναι η ευαισθησία που επικαλείστε; Δεν παίζουν με τους ίδιους κανόνες. Πρέπει να λαμβάνουν γνώση οι δανειολήπτες Η στατιστική είναι η επιστήμη της απάτης. Από τα κόκκινα δάνεια που μειώθηκαν όπως μας είπατε πόσα ρυθμίστηκαν και πόσα πήγαν σε funds» σημείωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκάκι για την επόμενη μέρα: Εκκλησιαστικό Game of thrones σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Τίρανα

Πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ καταγγέλλει «ομηρία» της αποστολής της Νιγηρίας σε εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λιβύης

Κωνσταντίνα Σωτηρίου στο protothema.gr: Η 25χρονη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες του Κόσμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr