Κυπριακό: Συμφωνία για νέα συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας

Κυπριακό: Συμφωνία για νέα συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν τις διεργασίες που οδηγούν σε διευθέτηση του κυπριακού

MixCollage-16-Oct-2024-04-38-AM-8476
Ολοκληρώθηκε μετά από 1:30 ώρα το δείπνο που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Κύπριο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε πολύ καλή τη βραδιά και ευχαρίστησε την προσωπική απεσταλμένη του για το κυπριακό Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, σημειώνοντας πως παρά τις προσπάθειες της η αποστολή της δεν πέτυχε την γεφύρωση των διαφορών για επανέναρξη των συνομιλιών. Πληροφορίες του protothema.gr από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να δεχθεί συνέχιση της πρωτοβουλίας από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναθέσει τον ρόλο της προετοιμασίας των νέων άτυπων διευρυμένων επαφών στην Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλο 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ακόμα μια διευρυμένη συνάντηση. Στη νέα συνάντηση που θα καλέσει σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ θα λάβουν μέρος η Ελλάδα και η Τουρκία, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή της Βρετανίας ως εγγυήτριας χώρας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ αναφέρεται ότι «ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής Απεσταλμένης του για την Κύπρο, κας María Angela Holguín Cuéllar, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις προσπάθειες της με τους δύο ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών στην πορεία προς το Κυπριακό. ζήτημα.

Κλείσιμο
Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν τις διεργασίες που οδηγούν σε διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα οδοφράγματα μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών».



Αναφορά σε συμφωνία για διευρυμένη διαδικασία έκανε και ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης με ανάρτηση του στο Χ




Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως συζητήθηκαν πολλά θέματα και ο ίδιος επέμεινε στις θέσεις του. Είπε πως το επόμενο βήμα θα είναι μια συνάντηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας , ενώ θα γίνουν συναντήσεις στη Κύπρο για διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων.

ΔΗΛΩΣΗ_ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Δήλωση Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο

Ο Κύπριος Πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά το δείπνο ανέφερε πως από τη συνάντηση προέκυψαν δύο θετικά στοιχεία. Το ένα είναι η διεύρυνση της διαδικασίας με άτυπες συναντήσεις με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και οι επαφές στη Κύπρο για διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως στη διευρυμένη άτυπη διαδικασία θα λάβουν μέρος και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Δηλαδή η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Σημείωσε πως πρόκειται για άτυπες συναντήσεις και απέχουμε ακόμα από την επανέναρξη των συνομιλιών. Σημείωσε πως στη διαδικασία που θα ακολουθήσει θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κάποιο πρόσωπο που θα υποδείξει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά δεν είναι σίγουρο αν αυτό το πρόσωπο θα είναι η Μαρία Ολγκίν.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη μετά την ολοκλήρωση του δείπνου | AlphaNews Live


Όπως ανέφεραν στο protothema.gr πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο στόχος που είχε θέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επετεύχθη. Ο στόχος ήταν να βγει το κυπριακό από το τέλμα και να υπάρξουν κάποιες κινήσεις μετά από επτά χρόνια τέλματος. Από εδώ και πέρα ο στόχος θα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και αναμένεται πως θα υπάρξει υποστήριξη και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη

«Έγινε μια ανοικτή συζήτηση. Σε κάποια των σημείων εποικοδομητική. Δεν άκουσα κάτι το καινούργιο από τον κύριο Τατάρ, θέλω να είμαι ειλικρινής. Αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μάλιστα μορφή όπως έγινε και στο παρελθόν και την ίδια στιγμή σε αρκετές προτάσεις που υποβάλαμε για ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), εκείνο που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κύριο Τατάρ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης.

Συνεχίζουμε μια προσπάθεια, η οποία για πολύ καιρό δεν υπήρχε κινητικότητα, είμαστε εδώ, ξέρουμε πολύ καλά τί επιδιώκουμε και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, θέλω να το διευκρινίσω. Είναι άτυπες οι συζητήσεις που γίνονται, και απόψε και αυτές που θα ακολουθήσουν και ελπίζω να φτάσουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Εξηγώντας τι σημαίνει διευρυμένες συναντήσεις, είπε «διευρυμένες, όπως γίνονταν και στο παρελθόν με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων».

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Ερσίν Τατάρ στη δική του δήλωση αναφέρθηκε σε δύο εγγυήτριες δυνάμεις ο Πρόεδρος είπε «φυσικά, υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η θέση και της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βρετανίας είναι ότι φυσικά θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνάντηση όπως γινόταν και στο παρελθόν» είπε.

Και εξήγησε ότι «είναι άτυπου χαρακτήρα για να δούμε πως μπορούν να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».
Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε απόψε ανέδειξα εκείνα τα θέματα, αν και όλα είναι σημαντικά, κάποια είναι ιδιαίτερης σημασίας, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση αν ξεπεράστηκε το θέμα της κυριαρχικής ισότητας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά. «Δεν υπήρξε πρόοδος επί θεμάτων ουσίας. Το είπα ότι δεν άκουσα κάτι διαφορετικό από τον κύριο Τατάρ και φυσικά απάντησα στα συγκεκριμένα θέματα που ήγειρε, τα οποία είναι γνωστά και δημόσια».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις και θα μας ενημερώσει, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για χρονοδιάγραμμα. «Δεν τέθηκε ημερομηνία ή χρονικό ορόσημο απόψε».

Ερωτηθείς ποια θέματα θα βρίσκονται στις άτυπες συναντήσεις ο Κύπριος Πρόεδρος είπε όλα. «Όπως και απόψε συζητήθηκαν, αγγίξαμε όλα τα θέματα που άπτονται τα των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού χωρίς επαναλαμβάνω να γίνεται διαπραγμάτευση».

«Η θέση η δική μας, το επανέλαβα είναι να διασφαλίσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο, τα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ (πλαίσιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά) από εκεί και πέρα ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που κινήθηκαν οι δικές μας παρεμβάσεις. Έγιναν και άλλες εισηγήσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν έγιναν αποδεκτές από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν είμαι εδώ για να επιρρίψω ευθύνες ή να μιλήσω δημόσια για αυτά τα θέματα. Ας κρατήσουμε τα δύο θετικά, ότι θα συνεχιστεί αυτή η άτυπη προσπάθεια. Ελπίζω ο διάλογος σε σχέση με το άνοιγμα οδοφραγμάτων να φέρει αποτελέσματα. Θέσαμε απόψε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το θέμα αυτό όπως και για κάποια άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν υπήρξε απάντηση απόψε, θα συζητηθούν στην Κύπρο» είπε.

Για το μέλλον της κας Ολγκίν ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε. «Εμείς επιθυμούμε τη συνέχιση της προσπάθειας από την κα Ολγκίν, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι κάποιος θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις άτυπες συναντήσεις, διευρυμένες ή με τον κύριο Τατάρ. Επαναλαμβάνω κάποιος θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά το Κυπριακό».
Κληθείς να σχολιάσει ότι ο κύριος Τατάρ είπε ότι η αποστολή της Ολγκίν ολοκληρώθηκε και δεν πέτυχε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δε θα σχολιάσει και πως κάποιος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για το δείπνο

«Ο Γενικός Γραμματέας παρέθεσε σήμερα άτυπο δείπνο στον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.
Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής Απεσταλμένης του για την Κύπρο, κας María Angela Holguín Cuéllar, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις προσπάθειες και τη δέσμευση της προσωπικής απεσταλμένης του με τους δύο ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών για το Κυπριακό ζήτημα.
Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν τις κινήσεις που οδηγούν σε διευθέτηση.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών.»

Το δείπνο ξεκίνησε στις 2 τα ξημερώματα

Το δείπνο  που παρέθεσε στην έδρα του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού στο Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ξεκίνησε στις 2:00 ώρα Ελλάδας (19:00 ώρα Νέας Υόρκης).

Χριστοδουλίδης και Τατάρ έφτασαν στο κτήριο του ΟΗΕ με διαφορά λίγων λεπτών ο ένας από τον άλλο συνοδευόμενοι από συμβούλους τους.

Η άφιξη του Νίκου Χριστοδουλίδη




Η άφιξη του Ερσίν Τατάρ



Στο δείπνο ήταν μόνο οι δύο τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ουδείς γνώριζε τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει στα χέρια του την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία είχε πραγματοποιήσει επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό, διαπιστώνοντας απουσία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών που διεκόπησαν το 2017.

Εικάζεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιχειρούσε να παρουσιάσει στους Χριστοδουλίδη και Τατάρ, κάποιου είδους οδικό χάρτη διαδικαστικής φύσεως, ώστε να αναζητηθεί κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την συνέχιση των συνομιλιών, οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευρά να συνομιλήσει επί του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναρχίσουν, μόνο αν εκ των προτέρων γίνει αποδεκτή η απαίτηση τους για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και αποδοχή λύσης δύο κρατών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση και επιμένει στην συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Στόχος της συνάντησης η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ανάρτηση του στο Χ ανέφερε πως «στόχος αυτής της συνάντησης είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νίκος Χριστοδουλίδης) με ειλικρινή πολιτική βούληση προσέρχεται με στόχο να διεξαχθεί μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».



Από τη πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν απέφυγε τον διάλογο και την επικοινωνία, γι’ αυτό θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο κοινωνικό άτυπο δείπνο, όπου θα επαναλάβει ότι θα συμμετάσχει σε επίσημες, νέες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.

Είπε πως στο δείπνο θα θίξει τα θέματα των απευθείας πτήσεων, εμπορίου και επαφών για να ξεπεραστούν τα «εμπάργκο» που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους. Θα εξηγήσει, συνέχισε, ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα (εννοώντας τις συλλήψεις γα το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα) , τον τουρισμό και την εκπαίδευση έχει προκαλέσει ένταση και όχι συμφιλίωση «μεταξύ των δύο λαών», κατά την έκφρασή του.

Θα εκφράσει, συνέχισε, την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η πολιτιστική κληρονομιά και η οικονομία.

Αναμένει, είπε, ότι το γεύμα θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και θα κάνει δήλωση στον Τύπο μετά από αυτό.


Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Δεκάδες οι μπετονιέρες του Ισραήλ - Θα πλημμυρίσουν τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ

Victoria's Secret: Oι «άγγελοι» επιστρέφουν - Ποιες θα περπατήσουν στην πασαρέλα και τι αλλάζει στο διάσημο σόου

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων - Θα μπορούν να μπλοκάρουν σελίδες, λέξεις κλειδιά και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης