Μητσοτάκης: Μόνη πολιτική λύση η δημιουργία δύο κρατών, άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Δείτε βίντεο

Μητσοτάκης: Μόνη πολιτική λύση η δημιουργία δύο κρατών, άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Δείτε βίντεο

Ο  κ. Μητσοτάκης λίγο πριν τη Σύνοδο, υπογράμμισε τη σημασία της αυτοσυγκράτησης, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν χώρο στη διπλωματία

mitsotakis-vryxelles-mak1
Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εντείνουμε τις πιέσεις ώστε ο νότιος Λίβανος για να μη μετατραπεί σε νέα Γάζα, τόνισε μεταξύ άλλων από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανάγκη αποτροπής της κλιμάκωσης της βίας στον νότιο Λίβανο.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της αυτοσυγκράτησης, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν χώρο στη διπλωματία. 

«Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του:

Κλείσιμο


Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη Γάζα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή που πλήττει την περιοχή. Παράλληλα, ζήτησε να ενταθούν οι πιέσεις για να αποφευχθεί η μετατροπή του νότιου Λιβάνου σε ένα νέο πεδίο μάχης, υπογραμμίζοντας το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις από το Ιράν.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μη συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή. Και να εντείνουμε τις πιέσεις μας έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μια Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, τη σημασία της αυτοσυγκράτησης και της διπλωματίας ως την μόνη οδό για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή: «Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιβάλλεται πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη».

Η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της βίας και την αποφυγή περαιτέρω σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να προωθεί τη σταθερότητα και την ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

Αναλαυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου. Εξάλλου, σε διμερές επίπεδο, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα έξι κράτη τα οποία απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας.

Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε μια εποχή που η συνεργασία μας είναι ολοένα και πιο απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις.

Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιβάλλεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το δομικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί αυτή την περιοχή σε καθεστώς βέβαιης ανάφλεξης.

Δημοσιογράφος (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά): Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη σημερινή ημέρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για την 1η Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Λαμβάνει χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καθιερωθεί αυτός ο διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας ελπίζοντας σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα συζητήσουμε όσον αφορά στη συνεργασία μας στο πεδίο της οικονομίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον τομέα της ενέργειας. Και βέβαια, η Μέση Ανατολή αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα όσον αφορά τον διάδρομο IMEC για τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία.

Αναμένω μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται, ασφαλώς, πολύ κοντά στον Κόλπο. Έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και με τις έξι χώρες, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να καθιερωθεί ένας πιο θεσμικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι χωρών του Κόλπου.


Ειδήσεις σήμερα:

Στέφανος Κασσελάκης: Απαντά σε όσους τον κατηγορούν για φράξια - «Είναι σε πανικό, είχα και πέρσι τέτοια ιστοσελίδα»

Η ιστορία του ληστή με την Aston Martin που πυροβόλησε τον Καλλίτση και συνελήφθη με ροζ κοκαΐνη

ΗΠΑ: Εξοργισμένη γυναίκα έσκιζε με μανία ελληνικές σημαίες γιατί νόμιζε ότι είναι του Ισραήλ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης