Θεμιστοκλέους: Mε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι εκτός των ορίων συνταγογράφησης

Ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε πώς οι νέες τεχνολογίες εντοπίζουν την παραβατικότητα

Για τους τρόπους ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης με τη χρήση νέων τεχνολογιών μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Οι γιατροί αυτοί εξαπατούν το ελληνικό Δημόσιο, εξαπατούν την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους στην ΕΡΤ μιλώντας για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης.

Στη συνέχεια, εξήγησε τα εξής: «Υπάρχουν συστήματα που ελέχουν την υπερσυνταγογράφηση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα μπορούμε να τα εντοπίσουμε, άλλωσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι 12 χρόνια, οπότε μπορούμε να πάμε πίσω και να δούμε ακριβώς πότε και τι συνέβη».

«Υπάρχει το σύστημα που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι εκτός των ορίων, όταν κάποιος δηλαδή συνταγογραφεί στις 3 τα χαράματα χιλιάδες σκευάσματα, είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί συνηθισμένη πρακτική» συμπλήρωσε. 

«Γενικά, βλέπουμε πόση είναι η μέση συνταγογράφηση της ειδικότητας και υπάρχουν κάποια όρια που αν κάποιος ξεφύγει από αυτά, τότε χτυπάει ''καμπανάκι'', όχι ότι έχει συμβεί κάτι αλλά κάποιος πρέπει να πάει να ελέγξει» πρόσθεσε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση που επικρατεί το ΕΣΥ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Πέμπτη. «Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει το περισσότερο προσωπικό, από την ημέρα που είχαμε τα επίσημα στοιχεία, από το 2009».

«Προβλήματα υπάρχουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Οι προκηρύξεις που έχουμε βγάλει το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πολύ καλή συμμετοχή, πολύ καλύτερη από τα χρόνια που είχαμε την οικονομική κρίση. Έχουμε αλλάξει τελείως το πλαίσιο των εργασιακών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντυπωσιακές εικόνες: Ο κομήτης «Άτλας» πέρασε χθες το βράδυ πάνω από την Αττική

Βίντεο: Εξοργισμένη γυναίκα έσκιζε με μανία ελληνικές σημαίες γιατί νόμιζε ότι είναι του Ισραήλ

Γεωργιάδης: Πρόστιμο €800.000 σε γιατρό γιατί έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr