Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους γαλάζιους βουλευτές - Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις νέες «ριπές» Σαμαρά

Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους γαλάζιους βουλευτές - Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις νέες «ριπές» Σαμαρά

Η κυβέρνηση αποκρούει σενάρια περί «επικείμενων εθνικών υποχωρήσεων», όταν η συζήτηση δεν έχει μπει καν στην ουσία της

gerapetritis-vouli
Η κινητικότητα που καταγράφεται στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στον ελληνοτουρκικό διάλογο προκαλεί και... απόνερα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί εδώ και εβδομάδες να αποκρούσει σενάρια περί «επικείμενων εθνικών υποχωρήσεων», όταν η συζήτηση δεν έχει μπει καν στην ουσία της.

Το ότι η κυβέρνηση διαψεύδει σε όλους τους τόνους, πάντως, δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν συζητείται και μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών. Μέχρι τώρα, πάντως, και παρά τη φιλολογία των πρώτων ημερών, όταν εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των «11», οι γαλάζιοι βουλευτές… αυτοσυγκρατήθηκαν και δεν έκαναν ερώτηση για τα εθνικά θέματα. Μπροστά τους, όμως, έχουν πλέον μια ανοιχτή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος θα ενημερώσει τους «γαλάζιους» βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Το ραντεβού δίνεται για το 17:00 την ερχόμενη Τρίτη στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής και η συζήτηση στην πραγματικότητα είναι κατά τα πρότυπα εξόδων που έκαναν υπουργοί με τους βουλευτές των επιτροπών τους σε ταβέρνες τις προηγούμενες εβδομάδες. Λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων επί τάπητος, όμως, ο κ. Γεραπετρίτης συνεννοήθηκε με τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη, ώστε να πάει στη Βουλή. Μεταξύ των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή είναι και κάποιοι με προβληματισμούς, όπως π.χ. ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης ή ο στενός πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά, Μίλτος Χρυσομάλλης. Ο κ. Γεραπετρίτης και χθες πάντως (Πρώτο Πρόγραμμα) υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό είναι κάτι το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα». Προσέθεσε, δε, ότι η ελληνοτουρκική συζήτηση ακόμα είναι σε προκριματικό στάδιο διερεύνησης του τι μπορεί να συζητηθεί, χωρίς να προϋποτίθεται η συμφωνία.

Το Μαξίμου για τις «ρουκέτες» Σαμαρά

Σε αυτό το περιβάλλον λεπτών ισορροπιών, ήρθε χθες η νέα παρέμβαση Σαμαρά από την Κύπρο σε εξαιρετικά σκληρό ύφος για να επιτείνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον άξονα με το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι πλέον εμφανές και στους πιο αδαείς ότι ο κ. Σαμαράς διαφοροποιείται ανοιχτά από την κυβέρνηση και επίσης ότι πίσω από τις τυπικές κυβερνητικές «ντρίμπλες» κρύβεται μια ξεκάθαρη δυσθυμία για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού.

Κλείσιμο
Επισήμως, συνεπώς, το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει την ουσία των όσων λέει ο κ. Σαμαράς, παραπέμποντας στο δικαίωμα των πρώην πρωθυπουργών να εκφράζονται κατά το δοκούν. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ανεπισήμως, όμως, αρμόδια στελέχη έβρισκαν μάλλον… πρωτοφανές ο κ. Σαμαράς να τοποθετείται επί φημών που έχουν επισήμως διαψευστεί, μιλώντας για «λύσεις που μαγειρεύονται» για το Κυπριακό και το Αιγαίο, ως πακέτο και για σιωπηρή αποδοχή τετελεσμένων. Μάλιστα, άλλη πηγή διερωτάτο αν ο κ. Σαμαράς προειδοποιούσε και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη περί υποχωρήσεων, την ώρα που παρέδιδε βραβείο στη σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά, επ’ ονόματι όλων των γυναικών της Κύπρου.

Ενδιαφέρον, μάλιστα, είχε και η διατύπωση του πρώην υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη (Action24), ο οποίος χθες βράδυ σχολίασε ότι «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι ο κ. Σαμαράς έχει συγκροτημένες θέσεις με επιχειρήματα, όσο και αν αυτός δεν συμφωνεί.

Το ερώτημα, βεβαίως, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απάντηση είναι σε τι αποσκοπεί ο κ. Σαμαράς. Ούτε πόσο μακριά θα το φτάσει, το επόμενο διάστημα, καθώς παραμένει βουλευτής της ΝΔ. Από την άλλη, πέραν της σιωπής για τα όσα λέει, φαίνεται ότι δεν υπάρχει και δυνατότητα διαχείρισης, καθώς οι απευθείας «δίαυλοι» μοιάζουν να έχουν απενεργοποιηθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction Λίαμ Πέιν - Έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Αργεντινή

Έσβηνε τσιγάρα πάνω της, βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του - Κάθειρξη 17 ετών σε 50χρονο στο Ηράκλειο

Έκτροπα στον ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας - Kasselistas προπηλάκισαν μέλη της πλειοψηφίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης