ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό ροκ για το «σχέδιο διάλυσης» Κασσελάκη - Τα 3 σενάρια για το Συνέδριο και το πειθαρχικό

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία η οποία προσανατολίζεται προς «σκληρή απάντηση» στον Στέφανο Κασσελάκη

Ρόλο «υπονομευτή» της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποδίδουν στον Στέφανο Κασσελάκη τα στελέχη της πλειοψηφίας του κόμματος, καθώς η δημοσιοποίηση της ιστοσελίδας του με την οποία καλούσε τους υποστηρικτές του να εγγραφούν στον συγκεκριμένο ιστότοπο, πυροδότησε εκ νέου την ήδη τεταμένη εσωκομματική ατμόσφαιρα και μαζί όλα τα σενάρια για το κομματικό μέλλον του πρώην προέδρου.

«Εργολαβία» υπέρ της ΝΔ

Ως πρώτη αντίδραση στο «σχέδιο διάλυσης» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατήγγειλαν τα περισσότερα κορυφαία στελέχη χθες με προεξάρχουσα την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, συνεδριάζει στις 3 σήμερα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προετοιμάζοντας, κατά πληροφορίες, «σκληρή απάντηση» στον Στέφανο Κασσελάκη.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε μεν το προσκλητήριο εγγραφών, ωστόσο, η κυρία Γεροβασίλη παρατήρησε χθες πως «ο πρώην πρόεδρος κάθε μέρα μας ετοιμάζει μία έκπληξη», θέλοντας να καταδείξει την οργανωμένη δράση του, βάσει σχεδίου. Όπως είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο Mega, «σχέδιο του κ. Κασσελάκη είναι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που εξυπηρετεί το αφήγημα της ΝΔ», επισημαίνοντας με νόημα πως ο Άδωνις Γεωργιάδης «είναι πολύ στενοχωρημένος από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».



Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε χθες και ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, καταλογίζοντας στον Στέφανο Κασσελάκη πως «συνεχίζει να ρίχνει νερό στον μύλο της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη». «Είναι σαν να έχει αναλάβει μια εργολαβία» την απαξίωση ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη» όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης, εντοπίζοντας «αλλαγή γραμμής στάσης της ΝΔ» μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος.



Αναφερόμενη, πάντως, στις εσωκομματικές εκλογές, η Όλγα Γεροβασίλη αποκρίθηκε κατηγορηματικά πως «ήταν και έπαψε να είναι πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης. Εξελέγη και εξέπεσε», ενώ «αυτό έχει ήδη κριθεί, δεν θα είναι υποψήφιος, δεν μπαίνει τέτοια συζήτηση περαιτέρω, ούτε στο Συνέδριο», πρόσθεσε. Παράλληλα, «έχει επάγγελμα ο κ. Κασσελάκης εκτός από το να θέλει να γίνει πρόεδρος στο κόμμα; Διότι, εμείς έχουμε επαγγέλματα. Ορατά» διερωτήθηκε η κυρία Γεροβασίλη αναφορικά με τις αιτιάσεις του πρώην προέδρου πως 50 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι μισθοδοτούμενα από το κόμμα, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να προσδιορίζει τον αριθμό στα 10 άτομα περίπου, όπως σχολίασε.

Τα 3 σενάρια για το Συνέδριο

Πιο διστακτική, ωστόσο, υπήρξε η αντιπρόεδρος της Βουλής σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, το οποίο παραμένει το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρώτο ενικό πρόσωπο, «εγώ προσωπικά θέλω να γίνει το Συνέδριο στις προκαθορισμένες ημερομηνίες. Εκτός αν έρθει να μας βάλει "βόμβα" ή "τορπίλη" - πολιτικά προφανώς - ο κ. Κασσελάκης» εξήγησε η κυρία Γεροβασίλη, για να συμπληρώσει, όμως, πως «εάν προχωρήσει το σχέδιο με τις προβοκάτσιες, θα έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο χώρος μας να ευτελίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο».

Για το λόγο αυτό, στην προοπτική να υπάρξουν προβλήματα ή «προβοκάτσιες» στην πορεία προς το Συνέδριο, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να επεξεργάζονται και εναλλακτικά σενάρια, στον απόηχο των γεγονότων στην Οργάνωση Μελών της Καλλιθέας, όπου επικράτησαν χθες προπηλακισμοί και λεκτικές επιθέσεις, όταν προσήλθαν στην αίθουσα στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, αποτυπώνοντας τη δυσκολία εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, ενόψει Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στις σκέψεις που έχουν ανταλλάξει ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη συγκαταλέγονται:

  • 1. Πιστή τήρηση του οδικού χάρτη – Συνέδριο στις 8 Νοεμβρίου
  • 2. Μονοήμερο Συνέδριο αντί τριήμερου, στις 8 Νοεμβρίου
  • 3. Αναβολή του Συνεδρίου και διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών (δύο εβδομάδες αργότερα ζήτησε ο Χρήστος Σπίρτζης).


Το γεγονός, ωστόσο, ότι πολλά από τα προβεβλημένα στελέχη της Κουμουνδούρου αποδίδουν το «σχέδιο διάλυσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κασσελάκη στην επιθυμία του για τη δημιουργία νέου κόμματος, όπως θεωρούν μετά και τις μαζικές εγγραφές στην προσωπική του ιστοσελίδα, κρατά «ζωντανό» και το σενάριο διαγραφής του από το κόμμα. Υπό αυτό το πρίσμα, καταλυτική αναμένεται να αποβεί η στάση της Επιτροπής Δεοντολογίας, δηλαδή του πειθαρχικού του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει δυστοκία στο να τοποθετηθεί άμεσα, απέναντι στα καταιγιστικά γεγονότα.

Θέμα και με την Επιτροπή Δεοντολογίας

Σε αυτή τη λογική, τις παραιτήσεις όλων των μελών που την απαρτίζουν ζήτησε χθες ο σκηνοθέτης και πρώην Βουλευτής, Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος είχε παραπέμψει πρώτος τον κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, προ ημερών.

«Παρά την επιστολή που στείλατε στην ΚΕ περί δέσμευσής σας για αυστηρή τήρηση του καταστατικού στην πορεία προς το Συνέδριο, επιλέγετε να γίνεστε σιωπηλοί θεατές των εξελίξεων ακόμα και απέναντι σε πρωτοφανείς φασίζουσες συμπεριφορές» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Μουμουλίδης, καταλήγοντας πως «με αφορμή την εκκωφαντική, έστω και κατά πλειοψηφία σιωπή σας, και στο βαθμό που επιμένετε να είστε θεατές, σας καλώ ως μόνη πράξη πολιτικά υπεύθυνη να υποβάλετε τις παραιτήσεις σας από μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας».

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κομματικό όργανο, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος διατηρεί την πλειοψηφία, ενώ επικεφαλής της είναι ο Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της Ρένας Δούρου. Η τελευταία παρείχε ανοιχτά την στήριξή της στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη, ενώ η απουσία της στο δημόσιο διάλογο τις ημέρες αυτές «λέει περισσότερα από ό,τι η ίδια, αν εμφανιζόταν», όπως παρατηρούσαν οι κομματικοί σύντροφοί της, ως προς το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, «ο Κασσελάκης δεν ήθελε να γίνει υποψήφιος, θεωρώ ότι στρώνει χαλί για νέα κίνηση εκτός του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε χθες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ ο πρώην πρόεδρος προετοιμάζει περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Έδεσσα.



Την ίδια ώρα, η πλευρά Κασσελάκη εμφανίζεται ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του πρώην προέδρου, καθώς έχει εγγράψει περίπου 3.000 εθελοντές για τον προεκλογικό του αγώνα, ο οποίος θα συνεχιστεί και σήμερα με τον κ. Κασσελάκη να παρακολουθεί αντιφασιστική θεατρική παράσταση κι ενώ οι υποστηρικτές του αγγίζουν περί τους 10.000, όπως διαφάνηκε από τις χθεσινές εγγραφές στον ιστότοπο «odikosmassyriza».

Εμφάνιση με νόημα από τον Τεμπονέρα

Ανάμεσα στις «εμπόλεμες» γραμμές και αναρτήσεις μεταξύ των «Κασσελίστας» και εκείνων της πλειοψηφίας, αίσθηση προκάλεσε χθες στη συριζαϊκή Ιερουσαλήμ και η τοποθέτηση στο διαδίκτυο του Διονύση Τεμπονέρα. «Είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με φασιστοειδή» υπογράμμισε ο κύριος Τεμπονέρας με αφορμή ανάρτηση που τον κατηγορούσε και αργομισθίες στο κόμμα, ενώ συμπλήρωσε πως οπαδοί του κ. Κασσελάκη συκοφαντούν ανθρώπους με τη δική του υποστήριξη και καθοδήγηση.

Όπως δήλωσε ο γνωστός εργατολόγος, «ο κ. Κασσελάκης και πολλοί από τους οπαδούς του δεν διαφέρουν και πολύ ως προς τις φασιστικές πρακτικές και την εκτόξευση λάσπης». «Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από το κόμμα» γνωστοποίησε ακόμη ο κ. Τεμπονέρας. «Διατηρώ δικηγορικό γραφείο εδώ και 18 χρόνια και φυσικά ζω από τη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction Λίαμ Πέιν - Έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Αργεντινή

Αντιδήμαρχοι στις Σέρρες πιάστηκαν στα χέρια για τη διαχείριση των μηχανημάτων έργων - Δείτε το βίντεο

Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων στα ενοίκια και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr