Μητσοτάκης: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών παράνομων μεταναστών - Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα

Μητσοτάκης: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών παράνομων μεταναστών - Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα

Οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, θα εξουσιοδοτήσουμε την κυρία φον ντερ Λάιεν να καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

mitsotakis-arthrou
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό δίνοντας σημασία στην εξωτερική διάσταση και τη φύλαξη των συνόρων, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του κατά την προσέλευση τού στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αυτό που λείπει είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι που αυτό αναγνωρίζεται από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την οποία θα εξουσιοδοτήσουμε να καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4xwtx6rmuvl)


Κλείσιμο
Όπως σημείωσε, μάλιστα, «οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας από το 2016».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι μπορεί το μεταναστευτικό να απασχολεί την Ευρώπη «αλλά δεν είναι ψηλά σε αυτά που απασχολούν τους Έλληνες γιατί η Ελλάδα υπήρξε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και μπορούμε να μεταφέρουμε την ελληνική εμπειρία».

Όσον αφορά το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα έχουμε την ευκαρία να μιλήσουμε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να ακούσουμε τις προτάσεις του για το σχέδιο νίκης της χώρας τους».

«Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η Ουκρανία θα είναι αυτή που θα επιλέξει τον χρόνο έναρξης διαπραγματεύσεων ειρήνης με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνει από θέση ισχύος» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, για τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στηρίζουμε απόλυτα τις θέσεις Ντράγκι στην έκθεσή του».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας απασχολήσουν τρία θέματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο Zelenskyy και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει.

Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδος, η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: η Ουκρανία θα είναι αυτή η οποία θα επιλέξει τον χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει, όμως, να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.

Θα έχουμε μία πρώτη συζήτηση για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Draghi μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και να ξαναπώ ακόμα μία φορά ότι, όπως είμαστε σήμερα, οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να μπορούμε να τους πετύχουμε.

Θα μας απασχολήσει πολύ και το ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης. Και με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική, είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε, καθώς φαίνεται, να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές.

Εκεί θέλω να υπενθυμίσω ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας από το 2016.

Προσβλέπω, λοιπόν, σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την Ευρώπη, αλλά ζήτημα το οποίο, θέλω να τονίσω, δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Οπότε πιστεύω ότι μπορούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε αυτή τη συζήτηση, μεταφέροντας την ελληνική εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δημοσιογράφος (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά): Ποια είναι η άποψή σας για τους κόμβους επιστροφής;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι επιστροφές είναι το κομμάτι που λείπει από τη μεταναστευτική μας πολιτική. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ αυστηρή, αλλά -πιστεύουμε- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Με χαροποιεί το γεγονός ότι σταδιακά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναγνωρίσει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Αλλά βέβαια, όπως γνωρίζετε, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα επιστροφών.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά όσους δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπω στο να μάθω περισσότερα για τις καινοτόμες λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαίρομαι για το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να σκεφτούμε «έξω από το κουτί» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πιεστικό πρόβλημα. Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις σήμερα:

POS και ηλεκτρονικές πληρωμές «άνοιξαν» τα μάτια στην εφορία: Ο... κρυφός θησαυρός των ταξί που αποκαλύφθηκε

Μυστήριο με τον θάνατο του Λίαμ Πέιν των One Direction: Η περίεργη συμπεριφορά στο ξενοδοχείο και το τελευταίο βίντεο

Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων στα ενοίκια και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης