Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Το Σάββατο το μεσημέρι η κηδεία της στα Βαλιμίτικα Αιγίου - Η πρώην υπουργός τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας

Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
VASW-ARTHROU
Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην τότε ΕΟΚ από το 1989 έως το 1993, όταν και είχε συγκρουστεί με συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως με την Μάργκαρετ Θάτσερ. Ως υπουργός Εσωτερικών, θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ενός λεπτού σιγή για την Βάσω Παπανδρέου
 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τον θάνατο της πρώην υπουργού. «Υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε κάνοντας λόγο για μία πολιτικό «με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της», ενώ πρόσθεσε ότι είχε έγκαιρα δει τους κινδύνους από την επέλαση των ανισοτήτων. 

Για μια σπουδαία γυναίκα, που αγωνίστηκε για τις γυναίκεσς στην πολιτική, την έμφυλη βία και την ισότητα των φύλων έκανε λόγο η Ρένα Δούρου. 
«Δεν ξεχώριζε νεαρότερες, παρότι δεν άνηκα στο ΠΑΣΟΚ και ήμουν στον Συνασπισμό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Βάσω Παπανδρέου, όταν επισκέφθηκε την Τεχεράνη, φόρεσε καπέλο αρνούμενη τη μαντήλα.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Οικονόμου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο ΠΑΣΟΚ και τους οικείους της, λέγοντας ότι «κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της χώρας», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε αναφορά στην πολιτική της διαφρομή και τον αγώνα της για την ύπαρξη των γυναικών στον δημόσιο βίο. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4y0pwc4p1l5)

Τον θάνατό της ανακοίνωσε ο θεράπων γιατρός της Παναγιώτης Λούσκος, με ανάρτηση στο Facebook.

Μια #ΜΕΓΑΛΗ_ΚΥΡΙΑ…Μια #ΚΟΡΥΦΑΙΑ_ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ της Ελληνικης μεταπολιτευτικής περιόδου…Μια #ΚΟΡΥΦΑΙΑ_ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ...

Posted by Panagiotis Louskos on Thursday, October 17, 2024


Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Σημίτης: Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε

Τη λύπη του για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή», αναφέρει και τονίζει ότι «ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της».

Η αναφορά του Κωνσταντίνου Τασούλα στη Βάσω Παπανδρέου
Ομιλία Κωνσταντίνου Τασούλα


Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα



Για σπουδαία παρακαταθήκη την οποία άφησε με το έργο της έκανε λόγο ο Παναγιώτης Δουδωνής. 

Η ανάρτηση της Άννας Διαμαντοπούλου


Βάσω Παπανδρέου Μία σπουδαία μοναχική γυναίκα Μια σπουδαία αποτελεσματική απ όπου πέρασε πολιτικός Μια σπουδαία...

Posted by Άννα Διαμαντοπούλου on Thursday, October 17, 2024


Η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου




Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Γεννημένη στα Βαλιμίτικα Αιγίου, στις 9 Δεκεμβρίου 1944, η Βάσω Παπανδρέου σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4xzx1z23beh)


Διετέλεσε μεταξύ άλλων υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ως Επίτροπος προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε όλη την Ευρώπη. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4y0kscts1xt)


Στα εσωτερικά, μεταξύ άλλων, είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και έπαιξε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, ενώ και οι δύο ήταν μέλη της «ομάδας των τεσσάρων», μαζί με τους Θόδωρο Πάγκαλο και Παρασκευά Αυγερινό. 


Η Βάσω Παπανδρέου αποσύρθηκε από την πολιτική το 2012, όταν και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στη Β' Αθηνών, όπου εκλεγόταν. Η ίδια είχε πει τότε ότι «βραχυπρόθεσμα το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι καθόλου ευοίωνο», ενώ είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με τη χώρα να έχει εισέλθει στο μνημόνιο. Ένα μήνα πριν, είχε διαγραφεί από την τότε ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους 21 βουλευτές, επειδή τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν καταψηφίσει άρθρα του τότε αναθεωρημένου μνημονίου. 

Δείτε βίντεο: Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ


Ειδήσεις σήμερα:

Μήνυμα από τις ΗΠΑ προς το Ιράν η επίθεση με stealth βομβαρδιστικά B-2 εναντίων των Χούθι στην Υεμένη

POS και ηλεκτρονικές πληρωμές «άνοιξαν» τα μάτια στην εφορία: Ο... κρυφός θησαυρός των ταξί που αποκαλύφθηκε

Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων στα ενοίκια και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης