Ζέττα Μακρή για διαγραφές φοιτητών: Υπάρχουν μέσα ελέγχου για έναν καθηγητή που «κόβει» τους φοιτητές στο μάθημά του

Ζέττα Μακρή για διαγραφές φοιτητών: Υπάρχουν μέσα ελέγχου για έναν καθηγητή που «κόβει» τους φοιτητές στο μάθημά του

Η υφυπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Κ.Ο. «Σπαρτιάτες», Αθανασίου Χαλκιά

Ζέττα Μακρή για διαγραφές φοιτητών: Υπάρχουν μέσα ελέγχου για έναν καθηγητή που «κόβει» τους φοιτητές στο μάθημά του
Στις διαγραφές των φοιτητών και στην κείμενη νομοθεσία αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή στη Βουλή, κατά τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή της Κ.Ο. «Σπαρτιάτες», Αθανασίου Χαλκιά. «Υπάρχουν μέσα ελέγχου για έναν καθηγητή που «κόβει» τους φοιτητές στο μάθημά του», τόνισε η κ. Μακρή από το βήμα.

Για όσα ισχύουν σχετικά με τις διαγραφές φοιτητών και παραπέμποντας στην κείμενη νομοθεσία, μίλησε σήμερα, 17 Οκτωβρίου, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη σημερινή συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή του Βουλευτή της Κ.Ο. «Σπαρτιάτες» Αθανασίου Χαλκιά.

Πιο αναλυτικά, η υφυπουργός Παιδείας, ανέφερε τα ακόλουθα:

Σχετικά με την ανώτατη διάρκεια φοίτησης

«Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ ορίζεται ως εξής:

Αν το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, τότε η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός - 8 εξάμηνα - προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.

Να τονίσω, βέβαια, ότι η νομοθεσία έχει προβλέψει και την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης για φοιτητές – εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, φοιτητές – αθλητές.

Επιπλέον έχει προβλεφθεί και το δικαίωμα διακοπής φοίτησης, από ένα εξάμηνο μέχρι 2 έτη, για φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.

Κλείσιμο
Τέλος, όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής».

Τί ισχύει για τους φοιτητές, οι οποίοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι τον Ιούλιο 2022 - όταν δηλαδή δημοσιεύθηκε ο ν. 4957 - και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021): «Εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα. Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης».

Σχετικά με τους φοιτητές, που «κόβονται» επανειλημμένα στο ίδιο μάθημα, η κ. Μακρή δήλωσε: «Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 65 του ν.4957/2022, αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές στο ίδιο μάθημα, δύναται να ζητήσει, με αίτησή του προς τον Πρόεδρο του Τμήματος, να αξιολογηθεί από τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από διδακτικό προσωπικό του ίδιου ή άλλου τμήματος του ΑΕΙ, με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με αυτό του προς εξέταση μαθήματος, στην οποία δεν δύναται να συμμετέχει ο διδάσκων του μαθήματος.

Αν ο Πρόεδρος του Τμήματος δεν ορίσει τα μέλη της επιτροπής του πρώτου εδαφίου εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης, ο φοιτητής δύναται να ζητήσει τον ορισμό τους από τον Κοσμήτορα τη Σχολής και αν πρόκειται για Μονοτμηματική σχολή από τον Πρύτανη του Ιδρύματος.

Αν δεν οριστεί επιτροπή από κανένα από τα αρμόδια όργανα εντός 60 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, ο φοιτητής υποβάλλει την αίτησή του στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο ελέγχει τον Πρύτανη για τη μη υλοποίηση του αιτήματος. Η αξιολόγηση από την τριμελή επιτροπή πραγματοποιείται οποτεδήποτε εντός του ακαδημαϊκού έτους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης