Χακάν Φιντάν: Επιμένει στη λύση-πακέτο για τα προβλήματα με την Ελλάδα - Προτεραιότητά μας η διπλωματία αλλά ο στρατός είναι έτοιμος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ονομάτισε ως πακέτο τις θαλάσσιες περιοχές, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, τις μειονότητες, την «τουρκική μειονότητα» την εκλογή μουφτήδων, το Κυπριακό και τα θέματα που σχετίζονται με Μεσόγειο και Αιγαίο

Τη θέση της Τουρκίας για λύση-πακέτο όλων αυτών που η Άγκυρα θεωρεί προβλήματα με την Ελλάδα, προσθέτοντας σε αυτά και την «τουρκική μειονότητα», επανέλαβε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Πεμπτης ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ονομάτισε ως το πακέτο των θεμάτων, τις θαλάσσιες περιοχές, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, τις μειονότητες, την «τουρκική μειονότητα» την εκλογή μουφτήδων, το Κυπριακό και τα θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Υπάρχει μια διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικά στο επίπεδο των ηγετών των δύο χωρών. Ο πρόεδρος Ερντογάν από τότε που ήταν πρωθυπουργός, σε όλες τις κυβερνήσεις στις οποίες ηγήθηκε, πάντα προσπαθούσε να δίνει το πράσινο φως για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας» είπε ο κ. Φιντάν.

«Μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 υπήρξαν εκλογές και στην Ελλάδα όπου εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και ο πρόεδρος Ερντογάν. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες είπαν "κληρονομήσαμε το πρόβλημα από τους προκατόχους μας αλλά ας μην το αφήσουμε στα παιδιά μας. Ας κάτσουμε κάτω και ας βρούμε πώς μπορούμε να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με πολιτισμένο τρόπο"» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.



Περιγράφοντας, στη συνέχεια, την εντολή που έχει με τον Έλληνα ομόλογό του από τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Φιντάν είπε ότι «αναζητούμε τρόπους επίλυσης των προβλημάτων υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των χωρών μας. Και οι δύο πλευρές δίνουν σημασία στην μείωση των εντάσεων. Υπάρχουν ορισμένες φορές κάποια περιστατικά αλλά εμείς στην Τουρκία τα αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσιες. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μια στρατηγική αποφυγής των εντάσεων και συνέχισης των διαπραγματεύσεων με θετικό τρόπο».

«Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε πρακτικές λύσεις;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Φιντάν αναφερόμενος σε έναν πυρήνα προβλημάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα: «θαλάσσιες περιοχές, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, μειονότητες, η «τουρκική μειονότητα», η εκλογή μουφτήδων, το Κυπριακό και τα θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά «με παγκόσμια θεώρηση και προς το παρόν, βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών. Θεού θέλοντος, οι προσπάθειές μας θα φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτή είναι η πρόθεσή μας. Θεού θέλοντος να δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα για την "τουρκική μειονότητα" στη Δυτική Θράκη, για όλα τα γενικότερα προβλήματα στο Αιγαίο και για τα θέματα της Μεσογείου».

Ερωτηθείς για το αν αντιδρά σε όσα ο ίδιος αποκάλεσε ως «προβοκάτσιες», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προσπάθησε να υπερασπιστεί τη στάση του λέγοντας ότι ως ΥΠΕΞ «δεν θέλων να προσβάλω ούτε τους Έλληνες συνομιλητές μου ούτε τον ελληνικό λαό. Ωστόσο δεν είμαστε μια χώρα που ορίζει την πολιτική της μέσω της Ελλάδας».

«Υπάρχει ήδη ένας πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα. Η ηρεμία στο Αιγαίο είναι πολύτιμη και γι' αυτό χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αντικρούσει κάθε προβοκάτσια καθώς του έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες. Η προτεραιότητά μας, όμως, παραμένει να προχωρήσουμε τα ζητήματά μας διπλωματικά»

Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ο κ. Φιντάν απάντησε «τα θέματα εθνικής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία και πρέπει να τα προσεγγίζουμε με προσοχή. Αυτός δεν είναι ένας τομέας όπου οι άνθρωποι μπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει στο μυαλό κάθε μέρα, οι άνθρωποι εδώ πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους. Το να αναφέρεις ένα θέμα που δεν μπορείς να αποδείξεις με αυτόν τον τρόπο είναι προσβολή για τον κόπο εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, αστυνομικών, αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, διπλωματών, πολιτικών που αγαπούν αυτό το κράτος και αυτό το έθνος».

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος ανοχής από Μητσοτάκη για τα περί εθνικών υποχωρήσεων - Πρώτη προτεραιότητα οι απελάσεις παράνομων μεταναστών

Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ - Γιατί ακόμη και νεκρός είναι πρόβλημα για τον Νετανιάχου

Γεώργιος Βαρνακιώτης: O άγνωστος «σαμποτέρ φάντασμα» που διέσυρε επανειλημμένα τους Γερμανούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr