ΣΥΡΙΖΑ: «Βρέχει» πειθαρχικά, διαγραφές και αποχωρήσεις - Στο επίκεντρο η επανεμφάνιση Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Βρέχει» πειθαρχικά, διαγραφές και αποχωρήσεις - Στο επίκεντρο η επανεμφάνιση Τσίπρα

Kορυφώνονται οι τριβές ανάμεσα στους «Κασσελίστας» και τους «87» - Νέα κόντρα για το συνέδριο - Ο Τσίπρας επανεμφανίζεται πέντε μήνες μετά την εναρκτήρια εκδήλωση του Ινστιτούτου του

tsipras-xr
Σε σταυροδρόμι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η τρίτη φάση της διάσπασης, προσκρούει προς το παρόν σε τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες, αν και καμία πλευρά δεν φαίνεται να επιθυμεί ανοιχτά την αναβολή του, προκειμένου να αναδειχθεί ο τελικός νικητής στην πολύμηνη, εσωκομματική σύγκρουση.

«Το βιώσαμε 11 μήνες και το σενάριο αυτό έλαβε τέλος. Και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να τελειώνουμε με όλες αυτές τις ιστορίες στήριξης του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του κ. Κασσελάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο Attica Tv, για να συμπληρώσει πως «αν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης πάει να είναι υποψήφιος του ΚΚΕ θα περάσει την πόρτα. Ο Κασσελάκης είναι ξένο σώμα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι ξένο σώμα στο σύνολο της Προοδευτικής Παράταξης. Δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος. Δεν έχει ούτε αρχές, ούτε αξίες».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4ydso7ejvs1)


Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των «87» ήθελαν το Συνέδριο να λάβει αναβολή περίπου δύο εβδομάδων, ώστε να υπάρξει μια «βαριά πολιτική διαδικασία», αλλά φαίνεται να καταλήγουν στην πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εσωκομματικών εκλογών που το τοποθετεί στις 8 Νοεμβρίου. Ωστόσο, στη διάρκεια της εβδομάδας «Κασσελίστας» και «87» βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την πιθανότητα το Συνέδριο να λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου, καθώς τότε υπήρχε διαθέσιμος συνεδριακός χρόνος, πριν καταφύγουν τελικά στη λύση της χρήσης ενός πρώην νυχτερινού κέντρου. Ανάμεσα στο «εδώ και τώρα» και στο «Γκάζι Live» ή στην αναβολή μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, προκρίθηκε η πρώτη εκδοχή, ώστε να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα, αν και η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους «Κασσελίστας» και τη «φρουρά Τσίπρα» είναι κάτι περισσότερο από «πολεμική».

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όπου καταδικάστηκε πολιτικά το κάλεσμα μαζικής εγγραφής υποστηρικτών στην προσωπική ιστοσελίδα του Στέφανου Κασσελάκη, δώδεκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη παρέπεμψαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη και Απόστολο Γκλέτσο, λόγω «ακραίων» τοποθετήσεων τους το τελευταίο διάστημα. Την παραπομπή τους στο πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα το μέλος της ΚΕ του κόμματος Σοφία Ιντζιάδου η οποία ανέφερε:

«Έπειτα από ακραίες τοποθετήσεις που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα μια ομάδα συντρόφων της κεντρικής επιτροπής, ενδεικτικά 12 ατόμων θέλοντας να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία μας, κάνοντας χρήση των αρμόδιων οργάνων του κόμματος, παραπέμψαμε σήμερα το πρωί στην επιτροπή δεοντολογίας τους κ. Γεροβασίλη, κ Ζαχαριάδη και κ. Γκλέτσο έτσι ώστε να επιληφθεί των ανωτέρω περιστατικών και να πράξει όσα ορίζει το καταστατικό, επιβάλλοντας αν έτσι κρίνει, τις αναγκαίες πειθαρχικές κυρώσεις.

Σας ενημερώνουμε ότι κατατέθηκαν τρεις ξεχωριστοί φάκελλοι, ένας για τον καθένα , συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών αρχείων όπως π.χ. βιντεοληπτικό υλικό».

Intziadou


«Δεν με έχουν διαγράψει»

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεδριάζει κάθε Τρίτη, έχοντας συλλέξει αρκετά αιτήματα το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη με το αίτημα της διαγραφής από τον πρώην Βουλευτή, Θέμη Μουμουλίδη. Από πλευράς του, ο έκπτωτος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε με νόημα πως «δεν με έχουν διαγράψει. Δεν με έχουν. Και μόνο ο λαός τα διαγράφει όλα», στο περιθώριο της περιοδείας του στην Έδεσσα, εκλογική περιφέρεια της Θεοδώρας Τζάκρη. Δίνοντας συνέχεια στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να βρεθεί σήμερα στην Καστοριά, έδρα της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία έχει σταθεί εξαρχής στο πλευρό του.

Συνομιλία Κασσελάκη


Την ίδια ώρα, ως «υποθετικό ερώτημα» σχολίασε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης των βουλευτών Πέτρου Παππά και Αλέξανδρου Αυλωνίτη ο Θανάσης Οικονόμου, καθώς οι δύο βουλευτές που πρόσκεινται στην πλευρά Κασσελάκη άφησαν ανοιχτό σε δηλώσεις τους το να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε περίπτωση που ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος δεν είναι εκ νέου υποψήφιος. Σε περίπτωση, όμως, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανεξαρτητοποιηθούν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χάνει το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας περισσότερη ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, που ανεβαίνει ήδη στις δημοσκοπήσεις.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι «Κασσελίστας» που προειδοποιούν με το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από το κόμμα, καθώς «και απλά υποψήφιος να είναι ο Κασσελάκης, εγώ θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, σε συνέντευξή του στο Action24 o Γιώργος Τσίπρας, προσθέτοντας πως ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, πρόκειται για έναν τυχοδιώκτη, πολιτικό απατεώνα που κακώς βρέθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και έχω και προσωπικές ευθύνες γι' αυτό».

Τα φώτα στον Πειραιά

Με τις τριβές ανάμεσα στους «Κασσελίστας» και τους «87» να κορυφώνονται μέχρι την εκλογή των Συνέδρων στις 2-3 Νοεμβρίου, τα βλέμματα των περισσοτέρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι στραμμένα στην επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, πέντε μήνες μετά την εναρκτήρια εκδήλωση του Ινστιτούτου του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να τοποθετηθεί στο τέλος μιας ημερίδας με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας και την ακρίβεια, αναπτύσσοντας εργαλεία και πολιτικές απέναντι σε ένα πολιτικό πρόβλημα που η «κοινωνική αντιπολίτευση» έχει αναδείξει ως μείζον, τον τελευταίο χρόνο σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, γεωπολιτικό κατακερματισμό και οικονομική επιβράδυνση. Η ακρίβεια διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, την εργασία, τη μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να γίνονται όλο και πιο εμφανείς», όπως τονίζουν οι διοργανωτές, συμπληρώνοντας πως «η ανάγκη για αξιόπιστες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τομεακές πολιτικές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθεκτικότητα, είναι επιτακτική».

Στην προοπτική αυτή, στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης θα συζητήσουν τρεις πρώην Υπουργοί Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων, δηλαδή οι: Νίκος Χριστοδουλάκης, Λούκα Κατσέλη και Γιάννης Δραγασάκης, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την σύγκλιση με την ΕΕ, την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ενώ στην συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις, δίνοντας αμέσως μετά την σκυτάλη στον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία και Κατάρ ρυθμιστές της επόμενης ημέρας για τη Χαμάς - Ο πιθανός διάδοχος του Σινουάρ πήγε στην Άγκυρα και συνάντησε τον Φιντάν

Η μάχη του Λίαμ Πέιν με τους δαίμονές του: Ήταν σε κέντρο αποτοξίνωσης πριν από εβδομάδες

Η Χαμάς απορρίπτει την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα χωρίς κατάπαυση του πυρός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης