Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα διλήμματα που θέτει στο ΠΑΣΟΚ - Η κόντρα στη Βουλή και η αναμονή για συνάντηση

Kυβερνητικά στελέχη περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο Λιβάνιου για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, αλλά και στη συζήτηση για διορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη

Τις προηγούμενες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να τραβήξει καθαρές διαχωριστικές γραμμές με τους εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε σε «υπερπατριώτες» και «πατριώτες της φακής», απαντώντας σε όσους χρεώνουν στην κυβέρνηση μειοδοσία λόγω του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ η κυβέρνηση ενέταξε στην ακροδεξιά και την Αφροδίτη Λατινοπούλου, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη αθροίζεται με τη Μαρίν Λε Πεν, τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Χερντ Βίλντερς.

Το πολιτικό «παιχνίδι», όμως, είναι ευρύτερο και αμφίπλευρο. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να απευθυνθεί και σε ένα πιο «κεντρογενές» ακροατήριο που είχε βρει τα τελευταία χρόνια καταφύγιο στη ΝΔ, κυρίως με την επιστράτευση της Άννας Διαμαντοπούλου στην κομματική εμπροσθοφυλακή. Και δεν παρακολουθεί απλώς τα τεκταινόμενα, αλλά σκοπεύει σύντομα να θέσει και τα διλήμματα, με τα οποία θα είναι αντιμέτωπος ο «αναβαπτισμένος» του πολιτικός αντίπαλος.

Με δεδομένη την πλήρη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπαρατίθεται με τον κ. Ανδρουλάκη, πέραν της δεξιάς πτέρυγας του Κοινοβουλίου. Η πρεμιέρα της νέας «κατάστασης» θα γίνει την Τετάρτη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής στα μέσα Αυγούστου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει τότε αίτημα να λάβει χώρα αυτή η συζήτηση, η κυβέρνηση το είχε κάνει επί της αρχής δεκτό και εν τέλει η συζήτηση προγραμματίστηκε μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου.

Τα διλήμματα και οι Σπαρτιάτες

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Φερ ειπείν, κυβερνητικά στελέχη περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο Λιβάνιου για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, αλλά και στη συζήτηση για διορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη, μετά το «βέτο» που είχε τεθεί στον Δημήτρη Σωτηρόπουλο που είχε προταθεί από την πλειοψηφία.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να κάνει δεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για αναστολή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών». Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει τελική συνεννόηση του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου με τον πρωθυπουργό, πριν την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η συνάντηση που εκκρεμεί

Και όλα αυτά την ώρα που εκκρεμεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή, στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στο μεν Μαξίμου αναμένουν κάποια κίνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, από τη δε Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι αναμένουν πρόσκληση, καθώς δεν ζητούν… ακρόαση από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις τεχνικές περιπλοκές, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ανδρουλάκης μοιάζουν να θέλουν να κινηθούν θεσμικά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο μεν κ. Μητσοτάκης για να θέσει συγκεκριμένα ζητήματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διότι με αυτόν τον τρόπο αναγορεύεται σε de facto επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος γύρος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Έκρηξη και καπνοί στη Βηρυτό, το Ισραήλ χτυπά οικονομικούς στόχους της Χεζμπολάχ

Αυτοκτόνησε ανήμερα των γενεθλίων της 22χρονη που είχε επιζήσει από τη σφαγή της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ

Συγκάτοικοι στην κορυφή Άρης και ΠΑΟΚ - Ακολουθούν Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναιτωλικός, μείωσε τη διαφορά ο ΠΑΟ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr