Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Ετοιμάζει Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης - Αύριο η παρουσίαση στον Πειραιά

Στην εκδήλωση συμμετέχουν Χουλιαράκης, Δραγασάκης, Χριστοδουλάκης, Κατσέλη

Τη δεύτερη, ανοιχτή του εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη, το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, με ζητούμενο ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» και απότοκο τη σταδιακή σύγκλιση με την ΕΕ, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Με τόπο συνάντησης αυτή τη φορά τον Πειραιά, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι και πολιτικά στελέχη αναμένεται να τοποθετηθούν για την πορεία, τις αδυναμίες, αλλά και τα επίπεδα βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένη την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Αναζητώντας την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως προς το βιοτικό επίπεδο, το μείζον ερώτημα για τους αναλυτές δεν είναι άλλο από το πως μπορεί η Ελλάδα να αγγίξει τον ευρωπαϊκό πήχη, ώστε να οδηγηθεί σε ανάπτυξη με δικαιοσύνη, πιο απαραίτητη από ποτέ κατά τους διοργανωτές.

Στόχος τους αποτελεί μια προσέγγιση που θα φωτίζει το δρόμο για μια άλλη, εντελώς διαφορετική αντίληψη και πολιτική από την τρέχουσα, περιλαμβάνοντας και την εισήγηση για ένα άλλο στρατηγικό ρόλο του κράτους αντί του επιτελικού. Άλλωστε, η εκδήλωση δεν αποβλέπει στην αποτύπωση της μεγάλης εικόνας, η οποία συνοδεύεται πολλές φορές από γενικόλογες προσεγγίσεις, αλλά και στην καθημερινή αποτύπωση των επιλογών αυτών στην ζωή των πολιτών, όπου φαίνονται οι δραματικές συνέπειες της επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης.

Αναφορικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτές αναμένεται να καταδειχθούν στο επίπεδο των συνεπειών μέσα από τις έρευνες που θα παρουσιαστούν από το ΚΕΠΕ και την Μetron, οι οποίες θα καταγράψουν τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην κοινωνία και στους πολίτες.

Στο επίκεντρο η ακρίβεια

Ήδη, ο καθολικός προβληματισμός των πολιτών για την ακρίβεια καταγράφεται στις περισσότερες έρευνες της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα ειδικοί επιστήμονες να εστιάσουν στους λόγους, για τους οποίους η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει επιδράσει τόσο πολύ στα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, όμως, θα αναζητηθούν και λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους όρους καθημερινής διαβίωσης των πολιτών, ως προς την στεγαστική κρίση, αλλά και το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας.

«Προοδευτική σταυροφορία»

Στο πολιτικό σκέλος, ιδιαίτερους συμβολισμούς εκπέμπουν οι παρουσίες τεσσάρων υπουργών, προερχόμενων από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (Κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη), σε μια «προοδευτική σταυροφορία» απέναντι στην ακρίβεια. Με βάση την εμπειρία τους, αναμένεται να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, όπως και να προτείνουν διεξόδους με βάση το ευρωπαϊκό και άλλα παραδείγματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ινστιτούτο Τσίπρα επέλεξε στην πρώτη του θεματική εκδήλωση να απασχοληθεί με το μέτωπο της οικονομίας και της ακρίβειας, καθώς θεωρείται το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά κυρίως η κρίση ακρίβειας, έχουν βαρύτατες αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία. Η ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η διάλυση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας, όπως του ΕΣΥ, η διαφθορά, ρίχνουν τη σκιά τους στην καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές. Άλλωστε, στο λογότυπο του Ινστιτούτου αναγράφεται με νόημα: «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον», το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί χωρίς υγιείς και δίκαιους οικονομικούς όρους.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημερίδας «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 / Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

16:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

17:15 ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Συντονιστές Αντώνης Αντζολέτος, Αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ «ΣΚΑΙ», Δημοσιογράφος «η Καθημερινή», Κατερίνα Τσαμούρη, Δημοσιογράφος Star TV- Παραπολιτικά

17:15 Εισαγωγική Ομιλία Γιώργος Χουλιαράκης, Υπουργός Οικονομικών 2015-2019

17:30- 19:00 ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Συμπεράσματα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

– Παρουσίαση Έρευνας ΚΕΠΕ, Γιώργος Ιωαννίδης
– Παρουσίαση Έρευνας της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς /Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Παρεμβαίνουν :
  • –Επιστήμη Οικονομοπούλου, Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας και ανταγωνισμός
  • – Θωμάς Μαλούτας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
  • –Μαρία Καραγιάννη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Στέγασης Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • –Τάκης Κορκολής, Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ


19:00-20:00 ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Παρεμβαίνουν:
  • – Νίκος Χριστοδουλάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2001-2004
  • –Λούκα Κατσέλη, Υπουργός Οικονομίας/Υπουργός Εργασίας 2009-2011
  • – Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης/ Υπουργός Οικονομίας 2015-2019
  • -Παρέμβαση από την υποψήφια Πρωθυπουργό Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας, Lucie Castets


20:15 Ομιλία Αλέξης Τσίπρας

Ειδήσεις σήμερα:

Τα νέα γραφεία Κασσελάκη βάζουν ξανά «φωτιά» στον ΣΥΡΙΖΑ: Στήνει νέο κόμμα οι 87, είναι «στρατηγείο» της καμπάνιας οι Κασσελίστας

Τα φλας των φωτογράφων «τρελάθηκαν» με την κοινή αποκαλυπτική εμφάνιση Κιμ Καρντάσιαν, Κάιλι Τζένερ και Κένταλ Τζένερ

Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας - Τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν πολλές βροχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr