Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Επίτροπο Καινοτομίας της ΕΕ - «Να τοποθετηθεί η Ελλάδα στο αναδυόμενο οικοσύστημα της ΑΙ»

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Επίτροπο Καινοτομίας της ΕΕ - «Να τοποθετηθεί η Ελλάδα στο αναδυόμενο οικοσύστημα της ΑΙ»

Η Κομισιόν ενώνει δυνάμεις με 71 επενδυτές απ' όλη την Ευρώπη για να στηρίξει την καινοτομία στην υπερπροηγμένη τεχνολογία

mitsotakis__3_
Συνάντηση με την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ιλιάνα Ιβάνοβα είχε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis__2_


Κατά την έναρξη της συνάντησης Μητσοτάκης και Ιβάνοβα είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

«Μας χαροποιεί η επίσκεψή σας στην Ελλάδα για να συζητήσουμε πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα. Δουλέψαμε πολύ σκληρά τα τελευταία πέντε χρόνια για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό καινοτομίας που κληρονομήσαμε το 2019. Πιστεύω ότι κάναμε σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός όσον αφορά στη διασύνδεση μεταξύ του κράτους και των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ιστότοπός μας, gov.gr υπήρξε πραγματικά μετασχηματιστικός από την άποψη αυτή, εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας των ψηφιακών μας υποδομών, δημιουργώντας ένα, πιστεύω, πολύ ζωντανό οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις και νέες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, το οποίο, σε κάποιο βαθμό, κατάφερε επίσης να φέρει πίσω ανθρώπους από το εξωτερικό, επειδή έχουμε πολλούς ταλαντούχους Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Βέβαια, τώρα το επόμενο βήμα είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία θα μου παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες, γιατί θέλουμε επίσης να δούμε πώς η Ελλάδα μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτό το αναδυόμενο οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου πιστεύω ότι έχουμε επίσης κάτι σημαντικό να συνεισφέρουμε. Βέβαια, το χαρτοφυλάκιό σας είναι πολύ ευρύ. Έχουμε μια νέα ομάδα που είναι υπεύθυνη για την έρευνα και την καινοτομία. Με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
mitsotakis__1_


«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, αγαπητέ Πρωθυπουργέ. Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα, σε μια ηλιόλουστη, ωραία μέρα στην όμορφη Αθήνα, για τις εναρκτήριες εκδηλώσεις του Trusted Investor Network και επίσης του αναβαθμισμένου European Innovation Council Club. Πρόκειται για δύο σημαντικά ορόσημα στην προώθηση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας, που, όπως είπατε και εσείς, είναι κεντρική προτεραιότητα στην ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γνωρίζετε, η ανταγωνιστικότητα θα είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα και τι καλύτερο μέσο για να την προωθήσουμε από την έρευνα και την καινοτομία. Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ. Είχα μια θαυμάσια συζήτηση σήμερα το πρωί με τους συναδέλφους που κάθονται ακριβώς μπροστά μας, την Υφυπουργό, με μια σειρά από επενδυτές, πρωτοπόρους στην καινοτομία, ελληνικές εταιρείες που επωφελήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και αποτελούν παραδείγματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό καινοτομίας που αναφέρατε. Επομένως, προσβλέπω, αμέσως μετά τη συνάντησή μας, στην επίσημη έναρξη των δύο εκδηλώσεων. Θέλω πραγματικά να ενθαρρύνω τις ελληνικές εταιρείες, τους πρωτοπόρους στην καινοτομία, τους ερευνητές να λάβουν ενεργό μέρος στα προγράμματα που είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής τους: για να καλλιεργήσουν και να ενθαρρύνουν πραγματικά αυτό το επιχειρηματικό καινοτόμο πνεύμα που θέλουμε να διατηρήσουμε και να παραμείνει στην Ευρώπη» είπε με τη σειρά της, η κ. Ιβάνοβα.


Η Κομισιόν ενώνει δυνάμεις με επιχειρηματικά κεφάλαια για να στηρίξει την καινοτομία στην υπερπροηγμένη τεχνολογία

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε ένα δίκτυο έμπιστων επενδυτών, αποτελούμενο από μια ομάδα επενδυτών έτοιμων να επενδύσουν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε καινοτόμες εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις της Ένωσης προέρχονται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 71 επενδυτές από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου, δημόσιων επενδυτικών τραπεζών, ιδρυμάτων και εταιρικών επιχειρηματικών ταμείων. Οι εν λόγω επενδυτές αντιπροσωπεύουν συλλογικά περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 90 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας το δίκτυο σε μια καίρια πρωτοβουλία μόχλευσης κεφαλαίων για τον ευρωπαϊκό τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

Κατόπιν προπαρασκευαστικών συναντήσεων με επενδυτές στις αρχές του έτους, η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα εγκαινίασε το δίκτυο σε εκδήλωση στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν έναν χάρτη δικτύου έμπιστων επενδυτών, ο οποίος ορίζει κοινές αξίες για την οικοδόμηση εταιρειών στην Ευρώπη και για από κοινού επενδύσεις με το Ταμείο του ΕΣΚ. Τα μέλη του δικτύου θα συνεργαστούν με τη στήριξη του ΕΣΚ για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για επενδύσεις στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

Η δημιουργία του δικτύου ανταποκρίνεται στην ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση των εν λόγω εταιρειών ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη. Θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη το 2025, σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης Επιτροπής.

Αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία του Ταμείου του ΕΣΚ, το οποίο πλέον έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε 251 από τις πλέον ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Το Ταμείο του ΕΣΚ έχει προσελκύσει συνεπενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ από περίπου χίλιους επενδυτές, με μόχλευση άνω των 4 ευρώ για κάθε 1 επενδυόμενο ευρώ. Το δίκτυο έμπιστων επενδυτών θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις συνεπενδύσεις και θα παράσχει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς κρίσιμων τεχνολογιών πρόσβαση σε μεγαλύτερες επενδύσεις, οι οποίες τους είναι απαραίτητες για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου EIC Scaling Summit, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά 120 εταιρείες που επελέγησαν από το χαρτοφυλάκιο του ΕΣΚ και εθνικά προγράμματα που έχουν δυνατότητα να επεκταθούν και να καταστούν παγκόσμιοι πρωταθλητές στους τομείς τους. Οι 72 από αυτές τις εταιρείες προστέθηκαν σήμερα στα 48 μέλη που ήταν ήδη εγγεγραμμένα στο EIC Scaling Club. Το ΕΣΚ παρέχει εξατομικευμένη στήριξη στα μέλη του EIC Scaling Club, με στόχο το 20% αυτών να επεκταθούν και να αναδειχθούν σε μονόκερους, δηλαδή σε εταιρείες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Συλλογικά, οι εν λόγω εταιρείες-μέλη έχουν συγκεντρώσει πάνω από 73 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται νέοι γύροι χρηματοδότησης προσεχώς.


Ειδήσεις σήμερα:

Την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών της ζητά η Όλγα Κεφαλογιάννη

Αυτά είναι τα γραφεία που νοίκιασε ο Κασσελάκης για τους εθελοντές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του


Μειώσεις τιμών 6% - 15% σε 120 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προανήγγειλε ο Μαρινάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης