Τσίπρας: Άφησε ανοιχτό παράθυρο για ένα νέο «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής»
Απάντησε και στον «τραγέλαφο» της «ενιαίας Κεντροαριστεράς» που είχε πει ο Κασσελάκης - Παρόντες οι υποψήφιοι πρόεδροι Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος, απών ο Πολάκης - Δεν πήγαν οι «Κασσελίστας»
Σε μια θεματική ημερίδα του Ινστιτούτου του για την οικονομία και την ακρίβεια και με ένα ευρύ, προοδευτικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ένα νέο «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής», δηλαδή νέος πολιτικός φορέας, υπερβαίνοντας τα υφιστάμενα κόμματα, χωρίς να εξαιρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Προσθήκη με… νόημα
Καθοδηγούμενος από τις προτεραιότητες της «κοινωνικής αντιπολίτευσης» και όχι εκείνες που αναδεικνύει η «πολιτική αντιπολίτευση», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε με νόημα πως «ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής» επικαλούμενος το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία και προσθέτοντας -εκτός κειμένου- στην ομιλία του πως «πιστεύω ότι όλοι αξίζει να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», απευθυνόμενος δηλαδή σε πρώτο Πληθυντικό πρόσωπο και με τον ίδιο σε ενεργό ρόλο.
Απάντηση στον… «τραγέλαφο»
Μιλώντας για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, «η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς» σχολίασε ο κ. Τσίπρας στην σκιά των δηλώσεων του διαδόχου του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το δυνητικό εγχείρημα της «ενιαίας Κεντροαριστεράς» ως «τραγέλαφο».
Στον αντίποδα, κατά τον κ. Τσίπρα πρόκειται για την «έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει», όπως εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός, για να επιστρέψει στην συνέχεια στην ελληνική πραγματικότητα, λέγοντας ότι «έτσι κι εδώ κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας».
«Της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δε τα βγάζει πέρα. Και που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, αποστροφή που συζητήθηκε ιδιαίτερα μετά το πέρας της εκδήλωσης, στα πηγαδάκια και όχι μόνο.
Δείτε βίντεο
Απόντες οι «Κασσελίστας»
Στην προοπτική της «πολιτικής εκπροσώπησης» της «κοινωνικής αντιπολίτευσης» δεν εμφανίζονται, άλλωστε, οι περισσότεροι από τους περίπου 1.500 Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πραγματικής οικονομίας που έδωσαν συνολικά χθες το παρόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, προερχόμενοι είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είτε από ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Με εξαίρεση τον Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος αναχώρησε πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα, ηχηρή ήταν η απουσία των «Κασσελίστας», ενώ σχολιάστηκε και αυτή της Τομεάρχη Εξωτερικών, Ρένας Δούρου.
Παρών ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ»
Το «παρών», ωστόσο, έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, όπως και οι: οι: Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Μπελαβίλας, Αντώνης Λιάκος, Διονύσης Καλαματιανός, Κατερίνα Νοτοπουλου, Ολγα Γεροβασίλη, Οζγκιούρ Φερχάτ της Νέας Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης, Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Μουζάλας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Βασιλειάδης, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγγου, Διονύσης Τεμπονέρας, Νικόλας Φαραντούρης, Αθηνά Λινού, Μαρία Ρεπούση, Κατερίνα Νοτοπούλου, Πέτρος Κόκκαλης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Πάνος Τριγάζης, Γιάννης Μπαλάφας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κώστας Γαβρόγλου. Παρούσα στην εκδήλωση και η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα.
Η αριθμητική της Κεντροαριστεράς
Σε ένα πολυπληθές και προοδευτικών καταβολών ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τρέχουσα εικόνα των εγχώριων προοδευτικών δυνάμεων, εκφράζοντας το φόβο του για τυχόν υποχώρησή τους. «Στην προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο «μαζί». Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».
Στην ίδια κατεύθυνση, «τόσο οι συνθήκες όσο και ο στόχος αλλά και ο δρόμος που ανέδειξα, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες ρήξεις, προκειμένου να υλοποιηθούν απαιτούν μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα τις στηρίζει. Και που θα αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς», όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, διατυπώνοντας μια έμμεση αιχμή προς την πλευρά Κασσελάκη. «Γιατί η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες» προειδοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός, σε μια στιγμή δραματικής υποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ως προς τον «εθνικό στόχο» που έθεσε, δηλαδή την αναστροφή της απόκλισης με τις χώρες της ΕΕ σε επίπεδο οικονομίας, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των 4Α που περιλαμβάνει:
· Ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο – η αναγκαία και βασική προϋπόθεση χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.
· Αναδιανομή και δικαιοσύνη – με στήριξη του κοινωνικού κράτους (Σημ. κατατέθηκαν και προτάσεις για την στεγαστική πολιτική) και προστασία της εργασίας - ώστε οι καρποί της ανάπτυξης να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας,
· Ανθεκτικότητα – για να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η κλιματική κρίση καθώς και νέες πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού,
· Ασφάλεια – απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα, αλλά και απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στις δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες, αλλά και στις αλλαγές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων η μετάβαση σε ένα νέο σύνθετο περιβάλλον εργασίας.
Επιπλέον, ο πρώην Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα «Μεγάλο εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις υποδομές, την πράσινη μετάβαση, στην υγεία ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικού μετασχηματισμού, προσέλκυσης κεφαλαίων σε νέες παραγωγικές και όχι υπάρχουσες δραστηριότητες, με στόχο την επίτευξη μεσοπρόθεσμων διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,5% την επόμενη δεκαετία».
Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς τη διαχείριση των αναπτυξιακών πόρων, ο κ. Τσίπρας προέταξε την «ορθή και διαφανή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων σε αντίθεση με την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης που διακρίνεται από αδιαφάνεια, έλλειψη οράματος (τίποτα για στεγαστική πολιτική και 2% για ΕΣΥ) και αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ τω μεγάλων εταιρειών», όπως είπε, βάλλοντας κατά του Μεγάρου Μαξίμου.
Ειδήσεις σήμερα:
O Ομπάμα ραπάρει στίχους του «Lose Yourself» μπροστά στον Eminem σε συγκέντρωση της Χάρις - Δείτε βίντεο
Μία στις τρεις αποβολές μαθητών για χρήση κινητών στα σχολεία είναι στην Αττική
Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή τον κλείδωσε έξω όταν άργησε να επιστρέψει από βραδινή έξοδο στη Θεσσαλονίκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr