ΠΑΣΟΚ: Οι πρώτες κινήσεις του νέου Πολιτικού Κέντρου μετά την εκτίναξη στις δημοσκοπήσεις

ΠΑΣΟΚ: Οι πρώτες κινήσεις του νέου Πολιτικού Κέντρου μετά την εκτίναξη στις δημοσκοπήσεις

Τη συνθήκη καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο αναβαπτισμένος αρχηγός, Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη της «πρώτης γραμμής», προκειμένου να αξιοποιήσουν το momentum και τις ευκαιρίες που «ξεκλειδώνει»

politiko-kentro-pasok
Θετικά μηνύματα λαμβάνει η Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά στην αναβάθμιση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, μετά από την ευρύτατη κινητοποίηση των δυνάμεών της, με αφορμή τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Η εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις είναι η νέα συνθήκη που καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο αναβαπτισμένος αρχηγός, Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη της «πρώτης γραμμής», προκειμένου να αξιοποιήσουν το momentum και τις ευκαιρίες που «ξεκλειδώνει».

Την ίδια στιγμή το νέο άτυπο όργανο -το Πολιτικό Κέντρο- όπου συμμετέχουν οι τρεις συνυποψήφιοί του, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου- αναλαμβάνουν να καταθέσουν εν’ όψει της δεύτερης συνεδρίασης την προσεχή Πέμπτη συγκεκριμένες προτάσεις για την στρατηγική και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν με «οδηγό», όπως λένε, τα προβλήματα της κοινωνίας.

«Τα μόνα που έρχονται με… φόρα είναι τα προβλήματα της κοινωνίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς απαντώντας και στον πρωθυπουργό για την δηκτική αναφορά του εντός βουλής σχετικά με την τάση του ΠΑΣΟΚ μετά από τις εσωκομματικές κάλπες.

Σε νέο γκάλοπ της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega καταγράφεται πάντως η εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ μετά την εσωκομματική κάλπη και την επανεκλογή Ανδρουλάκη, αφού η δημοσκοπική άνοδός του φτάνει στο 19,8% στην εκτίμηση ψήφου. Πρόκειται για ένα ποσοστό που το ΠΑΣΟΚ είχε να δει από το 2011, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του 2012, όπου συνάντησε την εκλογική κατάρρευση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια δημοσκόπηση, κατατάσσεται, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πρώτος στην δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά εμφανίζει μόνον οριακή άνοδο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός - ένα πεδίο στο οποίο κυριαρχεί απόλυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29%, έναντι μόλις 6% του Κυριάκου Βελόπουλου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

selida_12_dimotikothtes_politikon_arx
selida_13_katal_proth


Στο ίδιο «κάδρο» της δημοσκόπησης, η ΝΔ εξακολουθεί να έχει σημαντικό - αλλά μονοψήφιο - προβάδισμα 9,3 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή 29,1%, έναντι 19,8% του ΠΑΣΟΚ και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον δημοσκοπικό κατήφορο χάνοντας σχεδόν μία μονάδα (είναι πέμπτο κόμμα, με 8,7% στην εκτίμηση ψήφου, οριακά πίσω από το κόμμα Βελόπουλου και το ΚΚΕ).

selida_21_ektimisi_psifou


Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής de facto αξιωματική αντιπολίτευση και τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό της. Και σημειώνουν: «Δεν θα επιλέξει ο πρωθυπουργός ποιος είναι αντιπολίτευση. Αν η κυβέρνηση περιμένει ότι εμείς θα κάνουμε μία κατά παραγγελία αντιπολίτευση, είναι γελασμένη. Εμείς θα κάνουμε προγραμματική, δομική και υπεύθυνη αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Τσουκαλάς μιλώντας, εντωμεταξύ, στο ERTnews επικαλείται και την πρόσφατη έρευνα της ALCO όπου, μόλις το 19% των πολιτών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ευχαριστημένοι από την πορεία της κυβέρνησης. Εκτίμησή του είναι ότι: «Η Νέα Δημοκρατία έχει κουράσει και ότι ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Το ζητούμενο πια είναι η πολιτική αλλαγή- και θέλουμε να την εκφράσουμε εμείς».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d53zbn1p45ix)


Από την άλλη πλευρά -σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά - το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «έχει δείξει δείγματα γραφής στο πεδίο των συναινέσεων. «Ό,τι έχει θετικό πρόσημο, το ψηφίζουμε. Έχουμε όμως άλλη άποψη και αντίληψη από τη Νέα Δημοκρατία για τη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις και προφανώς εκπροσωπούμε και άλλους ανθρώπους», επισημαίνει, ενώ στην ερώτηση για το αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσουκαλάς απαντά εκ νέου πως «όταν υπάρξει θεσμική πρόσκληση, πέραν του τηλεφωνικού αιτήματος, προφανώς και θα γίνει». Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι είναι απόλυτα θεσμικός σε όλη την πορεία του και σε όλα τα ζητήματα. Αργά ή γρήγορα, αυτή η συνάντηση θα γίνει. Πρέπει να δούμε, όμως, και ποια θα είναι τα θέματα συζήτησης, διότι ενδεχομένως να χρειαστούν και τα εθνικά για να υπάρξει συνολική ενημέρωση». Οι καλά γνωρίζοντες προβλέπουν ότι το τετ-α-τετ θα γίνει το πιθανότερο μετά από τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν για τα ελληνοτουρκικά- εκτός και αν οριστεί η ατζέντα νωρίτερα. Σε αυτή τη φάση, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει όμως την ανησυχία του σχετικά με τα όσα αναφέρει η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, εκτιμώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «στην ουσία μίλησε για μια κυβέρνηση που κάνει υποκλίσεις στις αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας και που ενδεχομένως έχει μια κρυφή ατζέντα για την οποία δεν έχει ενημερώσει την ελληνική κοινωνία».

Είναι προφανές ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξει με το νέο ξεκίνημα να εστιάσει καταρχάς στα ζητήματα που απασχολούν κυρίως στους πολίτες, με στόχο να ακουστούν πιο δυνατά οι προτάσεις της απ’ ότι στο παρελθόν.

Ενδεικτικό των κινήσεων που σχεδιάζει είναι και το σχόλιο του Κώστα Τσουκαλά μετά από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου παραβρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ δήλωσε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα και ότι είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην πρόοδο των εταιρειών. Αν το εννοεί και δεν αναλώνεται. για επικοινωνιακούς λόγους, άλλη μια φορά σε ευχολόγια, γιατί δεν στηρίζει έμπρακτα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που αποδεδειγμένα είναι ο μηχανισμός στήριξης των μέσων μισθών;», ήταν η ερώτηση που έθεσε μέσω του σχολίου του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός απο το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ δήλωσε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να...

Posted by Κώστας Τσουκαλάς on Thursday, October 24, 2024

Ειδήσεις σήμερα:

Ο αριστερός κύκλος του Στέφανου Κασσελάκη: Τον έφεραν, τον δόξασαν, τον τελείωσαν

Γιατί έβγαλε ο εισαγγελέας τις κουκούλες σε «Κελέση» και «Σαράφη» για τη Novartis

Sweet Bobby: Η ιστορία μιας αρρωστημένης ερωτικής πλεκτάνης - «Φως» στο κίνητρο πίσω από το σοκαριστικό catfishing
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης