Τζο Μπάιντεν και Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο, στις 30 Οκτωβρίου

Τζο Μπάιντεν και Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο, στις 30 Οκτωβρίου

H συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

nikos-xristodoulidis
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε χθες (26/10) πρόσκληση στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για συνάντηση στον Λευκό Οίκο την ερχόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Επισήμως η Λευκωσία δεν σχολιάζει την πληροφορία, αναμένοντας επίσημες ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον. Ανεπισήμως η πρόσκληση επιβεβαιώνεται και θεωρείται σημαντική εξέλιξη, καθώς η Κύπρος παίζει κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, ενώ το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσμη καμπή μετά την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να συγαλέσει πολυμερή σύνοδο για να εξεταστούν οι προοπτικές επίλυσης του προβλήμαος. Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν πέραν του ΟΗΕ και των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο, οι εκπρόσωποι των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα - Τουρκία - Βρετανία).

Η τελευταία φορά που προσκλήθηκε Κύπριος πρόεδρος στο Λευκό Οίκο ήταν το 1996, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε με τον Μπιλ Κλίντον.

Στη συνάντηση Μπάϊντεν - Χριστοδουλίδη, αναμένεται σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους να ανακοινωθεί η κατάργηση της βίζας για του κατόχους κυπριακού διαβατηρίου που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ενώ θα γίνει προσπάθεια να γίνουν ανακοινώσεις και για περαιτέρω συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με μεγάλη πιθανότητα να διευρυνθεί η άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Κύπρο, καθώς η συμφωνία ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Κλείσιμο
Η πρόσκληση Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο είναι αναμενόμενο να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος απαιτεί αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας για τους Τουρκοκύπριους, θέτοντας μια τέτοια κίνηση ως όρο για να παρακαθίσει σε συνομιλίες.

Η σχέση Κύπρου - ΗΠΑ έχει ενισχυθεί όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καθίσταται στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών παρά το ότι δεν μετέχει στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης