Τι ισχύει για το δημοψήφισμα

Ο τρόπος διεξαγωγής θα κριθεί από το αν η νέα δανειακή σύμβαση θα χαρακτηριστεί ως «κρίσιμο εθνικό θέμα» ή ως «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»

Από την κρίση του ελληνικού λαού θα περάσει η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, ως πιθανότερος μήνας διεξαγωγής κρίνεται ο ερχόμενος Ιανουάριος καθώς οι λεπτομέρειες του κειμένου αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το τέλος του έτους. Πέραν τούτων όμως μένει να ξεκαθαριστεί πως θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, κάτι που θα κριθεί από το εάν η νέα δανειακή σύμβαση θα χαρακτηριστεί ως «κρίσιμο εθνικό θέμα» ή ως «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».

Αναλυτικά τα σενάρια έχουν ως εξής :

-  Απαραίτητη συμμετοχή 40% για δεσμευτικό αποτέλεσμα – κρίσιμο εθνικό θέμα

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει η δανειακή σύμβαση να χαρακτηριστεί ως κρίσιμο εθνικό θέμα και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Το διάταγμα εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια οι βουλευτές αποφασίζουν για το αν συμφωνούν ή όχι με  την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός 30 ημερών από την δημοσίευση του Π.Δ κατά εκλογικές περιφέρειες. Ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας. Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό  όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

-   Απαραίτητη συμμετοχή 50% για δεσμευτικό αποτέλεσμα – κοινωνικό ζήτημα

Στην περίπτωση αυτή πρέπει η δανειακή σύμβαση να αποτελεί ψηφισμένο νομοσχέδιο και να τεθεί για δημοψήφισμα ως σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Αναλυτικά, η δανειακή σύμβαση κατατίθεται στην Ολομέλεια ως απλό νομοσχέδιο και ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης. Στην περίπτωση που ψηφιστεί ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν οι βουλευτές επιθυμούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται έγκριση από 180 βουλευτές. Όμως, αυτό το σενάριο προσκρούει στο Σύνταγμα, οπότε λαμβάνει και τις λιγότερες πιθανότητες για να εκδηλωθεί. Αναλυτικά, στην περίπτωση που περάσει πρώτα από την ολομέλεια τότε θα γίνει νόμος του κράτους και άρα δημοσιονομικό μέτρο και σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για δημοσιονομικό μέτρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr