Δημήτρης Παπαστεργίου στην ημερίδα του ygeiamou.gr για τον εμβολιασμό: Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS

«Πλέον υπάρχει ένα κράτος που φροντίζει και το αποδεικνύει στην πράξη, ένα υπουργείο Υγείας που αξιοποιεί τα ψηφιακά μέσα, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο πώς θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη διαδικασία»

Καίριες και σημαντικές πτυχές της ψηφιοποίησης, ειδικά στον κλάδο της υγείας ανέπτυξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος, Νικήτα Κορωνάκη, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας του ygeiamou.gr για τον Εμβολιασμό.

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στην ημερίδα

Σύγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «θεωρώ πως το κομμάτι της πληροφορικής κατέχει πραγματικά εξέχουσα θέση στον τομέα της υγείας. Ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας COVID-19, θα πω κάτι ως πολίτης, όχι ως δήμαρχος που ήμουν τότε ή δημόσιο πρόσωπο. Ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια εντελώς άγνωστη κατάσταση. Και λάβαμε όλοι κάτι εξαιρετικά ευτελές, ένα απλό SMS, αξίας μόλις κάποιων λεπτών του ευρώ, που μας έλεγε ‘μην ξεχάσεις τη δυνατότητα που έχεις να εμβολιαστείς’. Και το κράτος ήταν εκείνο που μας έστειλε ένα δεύτερο SMS που έγραφε ‘αύριο έχεις ραντεβού για τον εμβολιασμό σου’. Θέλω να πω ότι με έναν τόσο απλό τρόπο, τόσο χαμηλού κόστους, αποδείχθηκε πώς μπορεί πραγματικά η πληροφορική και η ψηφιοποίηση να αλλάξει τα δεδομένα για τη σχέση κράτους και πολίτη. Και αυτό βέβαια συνεχίζεται τώρα με τις εξετάσεις για διάφορες παθήσεις.

» Εμένα προσωπικά πχ με αφορά η εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Εξομολογούμαι πως μου κακοφάνηκε κάπως που μου υπενθύμισαν ότι πλέον είμαι πάνω από 50 ετών, αλλά από την άλλη βλέπουμε πως υπάρχουν τρόποι, με απλές διαδικασίες, να κάνουμε κάτι πολύτιμο για τη ζωή μας.

» Άρα, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ότι πλέον υπάρχει ένα κράτος που φροντίζει και το αποδεικνύει στην πράξη, ένα υπουργείο Υγείας που αξιοποιεί τα ψηφιακά μέσα, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη διαδικασία.

» Προχωρούμε με τις συνταγογραφήσεις, για τις οποίες έχουμε ένα εξαιρετικά πλούσιο αρχειακό υλικό από τα τελευταία 12-13 χρόνια και βέβαια η προσπάθεια να ενσωματώσουμε σε μια ενιαία βάση ψηφιακών δεδομένων όλα τα στοιχεία υγείας, στον Φάκελο Υγείας.

» Η διαδικασία αυτή προχωρά για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα. Δεν είναι κάτι εύκολο. Γιατί δεν είναι μόνο η ψηφιοποίηση των παλαιών αρχείων, αλλά και η συστηματοποίηση των νέων δεδομένων. Με στόχο να ενοποιηθούν όλα και στο εξής, όλες οι εξετάσεις που κάνουμε, να αποθηκεύονται στον ίδιο ενιαίο μεγάλο Ψηφιακό Φάκελο Υγείας.

Ο… «Άγιος Κορωνοϊός»

Χρησιμοποιώντας, επίτηδες, μία φραστική υπερβολή, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε το ρόλο που διαδραμάτισε η πανδημία, ως καταλυτικός παράγοντας για την προώθηση της ψηφιοποίησης του κράτους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «για τον εμβολιασμό, θα πω και πάλι καταχρηστικά, εντός πολλών εισαγωγικών, ότι οφείλουμε την επιτάχυνση στον -ας μου επιτραπεί- στον… ‘’Αγιο Κορωνοϊό’. Η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης για να εφαρμοστεί άμεσα η στρατηγική ψηφιοποίησης του κράτους στην Ελλάδα. Έως τότε είχαμε ελάχιστες ψηφιακές υπηρεσίες. Ήρθε, λοιπόν, ο κορωνοϊός, να μας αναγκάσει να μάθουμε ότι μπορούμε να εργαζόμαστε αποτελεσματικά και εξ αποστάσεως. Αν δεν υπήρχε όλη αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης, με τη φροντίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προκατόχου μου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Κυριάκου Πιερρακάκη, το gov.gr δεν θα είχε γίνει αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο για όλους τους Έλληνες όπως είναι σήμερα.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, που προσπαθούμε να συνενώσουμε τα 4 μητρώα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΦΠΑ, Ταυτότητα). Είναι πάρα πολύ σημαντικό και όλοι καταλαβαίνουμε ότι, εάν δεν έχεις δεδομένα, γιατί τα δεδομένα είναι σαν το GPS. Εάν δεν έχεις δεδομένα, δεν έχεις GPS, δεν έχεις πυξίδα και μέσο να προσανατολιστείς. Αν δεν ξέρεις πού είσαι, δεν μπορείς να πας εκεί όπου θέλεις».

Η πρόοδος της ενοποίησης μητρώων

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «επί του παρόντος βρισκόμαστε στη φάση συντονισμού με την Ευρώπη για τα πρωτόκολλα. Αυτή την περίοδο τρέχουμε τον πρώτο διαγωνισμό, ξέρουμε ότι αυτό το διάστημα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να συμφωνήσει για το πού πάμε, αλλά έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις είναι πλέον διασυνοριακές. Με αρκετά κράτη στην Ευρώπη, ήδη μπορούμε να μοιραζόμαστε συνταγογραφήσεις. Είναι το πρώτο βήμα για να μιλάμε την ίδια ψηφιακή γλώσσα στον τομέα της Υγείας.

» Μέσα στον Νοέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της συνένωσης των ψηφιακών μητρώων Ελλάδας και Κύπρου. Μια κοινή πρωτοβουλία που απλοποιεί απόλυτα τις διαδικασίες για τους Έλληνες στην Κύπρο και τους Κυπρίους στην Ελλάδα, χωρίς τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις».

Ακολούθως ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σε συνάρτηση με την ψηφιοποίηση των δεδομένων και τη διάθεσή τους για σκοπούς έρευνας, ιδιαίτερα στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης. Ο υπουργός τόνισε ότι, φροντίζοντας κατά προτεραιότητα την ασφάλεια των δεδομένων, τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα και χρήσιμα μόνο εάν είναι ανοιχτά και ελεύθερα προσβάσιμα, ακόμη και από ιδιωτικούς φορείς. Διότι, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής αλλά και ευρύτερα, μόνο με συνέργειες του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κασσελάκης και 87 συναντήθηκαν τυχαία σε στέκι στο Παγκράτι - Έντονοι διάλογοι με Φλαμπουράρη, Νοτοπούλου, Σπίρτζη

Νέα τραγωδία στο Ιράν: 16χρονη αυτοκτόνησε αφού απειλήθηκε με αποβολή επειδή χόρεψε χωρίς χιτζάμπ

Γιατί ο Τραμπ, αυτή τη φορά, θα μπορέσει να κυβερνήσει όπως φαντάζεται - Τα επόμενα βήματα και η γκρίνια στους Δημοκρατικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr