Ρέππας: Ζητάμε «ψήφο, εμπιστοσύνης, σωφροσύνης και ευθύνης»

«Δεν είμαστε ριψάσπιδες, δεν έχουμε σύνδρομο απόδρασης, δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα» - «Εκβιαστικό» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα η αντιπολίτευση

«Ψήφο, εμπιστοσύνης, σωφροσύνης και ευθύνης» ζήτησε ο κ. Δημήτρης Ρέππας στην εναρκτήρια ομιλία της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι «Δεν έχουμε σύνδρομο απόδρασης, δεν είμαστε ριψάσπιδες δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι η θέση της χώρας στο ευρώ «είναι εθνικό κεκτημένο και δόγμα απαρασάλευτο. Όμως, δεν είναι βραβείο, αποτελεί υπενθύμιση για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί» και πρόσθεσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης «θα κάνει την κυβέρνηση πιο δυνατή». Με μια ομιλία που απευθυνόταν κυρίως στα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός υπερασπίστηκε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «κορυφαία δημοκρατική πράξη» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση. Αναλυτικά, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αποτελεί «δικαίωση για τον μόχθο του πρωθυπουργού και υποχρέωση για συνέχιση της προσπάθειας που θα έχει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ που εξασφαλίζει την θέση της χώρας στην ζώνη του ευρώ» ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα χρεωμένη και όχι χρεοκοπημένη».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας όσο και «αν κάποιοι επιχειρούν να εκτρέψουν την συζήτηση» ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιδιώξει νωρίτερα μια αναδιάρθρωση του χρέους λέγοντας ότι «δεν είναι καθόλου σώφρον μια χώρα που χρωστά να θέτει από μόνη της θέμα αναδιάρθρωσης».

Δημοψήφισμα «κορυφαία δημοκρατική πράξη»
Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «κορυφαία δημοκρατική πράξη που δεν επιτρέπει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις», επιτέθηκε σε όσους κατηγορούν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να εξαγγείλει δημοψήφισμα λέγοντας ότι «κάποιοι που ορκίζονται στο όνομα του λαού, τώρα αρχίζουν να ψιθυρίζουν ότι ο λαός ίσως να μην είναι ώριμος… Εκείνοι που χαρακτήριζαν τους ευρωπαίους ηγέτες ως δυνάστες και μιλούσαν για τις αδηφάγες αγορές λένε τώρα ότι δεν ήταν ενημερωμένοι για το δημοψήφισμα…». Τόνισε ότι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης πρέπει να ακούει τον λαό και δεν πρέπει να εμφανίζεται αλαζόνας όταν «ο κόσμος ζητά αυξημένη συμμετοχή».
Εξήγησε ότι «Οι πάντες μιλούν εξ ονόματος του λαού. Η ΝΔ λέει ότι ο λαός θέλει άλλο μνημόνιο. Το ΚΚΕ ότι ο λαός δεν θέλει ΕΕ, ο ΛΑΟΣ επανα-διαπραγμάτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι  ο λαός λέει βροντερό όχι. Επιτέλους εσείς μιλάτε εξ ονόματος του λαού και λέτε τι θέλει εμείς όμως λέμε να αφήσουμε τον λαό να πει αυτό που θέλει μόνος του».

Σημείωσε ότι «Δεν έχουμε σύνδρομο απόδρασης, δεν είμαστε ριψάσπιδες δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα» και πως «την ώρα  που η χώρα δίνει μάχη στα εθνικά σύνορα κάποιοι καλούν να δώσουμε μάχη πολιτικά χαρακώματα. Να εγκαταλείψουμε εθνικά θέματα για να λύσουμε τα πολιτικά» ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «Ακούσαμε σήμερα το ανεπίτρεπτο, που δεν ταιριάζει σε ένα πολιτικό με την οικογενειακή ιστορία που έχει ο κ. Σαμαράς, να χαρακτηρίζει τυχοδιώκτη των έλληνα πρωθυπουργό» και συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός που μειώνει το χρέος είναι χρεοδιώκτης ενώ ο κ. Σαμαράς είναι ευρωδιωχτης».

Τέλος μίλησε για θεσμική εκτροπή όσων καλούν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση.

«Εκβιαστικό το δημοψήφισμα» λέει η αντιπολίτευση
Από την άλλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος είπε ότι «αντί ο πρωθυπουργός να αλλάξει πολιτική εκβίασε κοινωνία και αγνόησε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ότι «Ο λαός είναι πολύ ώριμος για αυτό υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνία και στην πολιτική σας, εσείς δεν είστε ώριμοι για αυτό βάζετε ανώριμα ερωτήματα.  Με ποιο δικαίωμα πετάτε στα σκουπίδια το όραμα ελληνικού λαού να είναι στα σκουπίδια». Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές και να αφήσει τα «τερτίπια με το δημοψήφισμα» χαρακτήρισε τους υπουργούς ως «κρεατοφάγους μίας κοινωνικής κρεατομηχανής που έχετε βάλει μπροστά και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να σταματήσετε τον πρωθυπουργό τώρα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για «Ωμό εκβιασμός μέσω του δημοψηφίσματος…

Εμείς λέμε όχι στο δημοψήφισμα και ναι στις εκλογές.  Αλλά αν γίνει δημοψήφισμα εμείς λέμε μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα να πει ένα μαζικό όχι στην Ευρώπη, όχι στο μνημόνιο στην πολιτική που εφαρμόζεται».

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τον τόπο» τον κ. Παπανδρέου και επιτέθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή λέγοντας ότι είναι «ανίκανος και συκοφάντης».

Τέλος ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε και αυτός «εκβιαστικό» το δημοψήφισμα και είπε ότι η δανειακή σύμβαση «που εμφανίζει ως επιτυχία η κυβέρνηση και το κούρεμα έχει ένα σκληρό αντίτιμο για τον λαό : την δεκαετή λιτότητα, περικοπές συντάξεων και μισθών, επιτροπεία και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr