Παράλληλες πορείες για Μαξίμου και Καραμανλή - Καρφιά εναλλάξ με τον Σαμαρά

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εξεπλάγη από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, η οποία ήταν εντός του πλαισίου που αναμενόταν - Ουδέν σχόλιον, απαντούσαν κυβερνητικά στελέχη στις ερωτήσεις

Χθες το βράδυ στην Πάτρα, μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή που συζητήθηκε πολύ, ο πρώην πρωθυπουργός και μια μερίδα φίλων, προσωπικών και πολιτικών, δείπνησαν από κοινού στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss. Σε έναν χώρο που είναι γνωστός στον πρώην πρωθυπουργό, μιας και διαχρονικά η οικογένεια Αντωνόπουλου που θεμελίωσε την εταιρεία συνδεόταν με την οικογένεια Καραμανλή, τα πειράγματα και οι πλάκες έδιναν και έπαιρναν. Ο κ. Καραμανλής έμοιαζε ευδιάθετος, καθώς αντιλαμβανόταν ότι η παρέμβασή του προκάλεσε συζητήσεις.

Δύο ήταν οι βασικές αιχμές της ομιλίας του κ. Καραμανλή. Αφενός, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως το πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς προ ημερών στο «Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Καραμανλής, ομολογουμένως, έχει πει σε συνομιλητές του εδώ και καιρό ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα. Αυτό που δεν λέει είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα με τους σημερινούς όρους, ενώ καταλαβαίνει επίσης ότι και η διάθεση του Μαξίμου ήταν μάλλον...μηδενική. Από εκεί και πέρα, τάχθηκε εναντίον της διαγραφής Σαμαρά, επιμένοντας ότι τα πειθαρχικά μέτρα δεν υπηρετούν την ομοψυχία που είναι αναγκαία για την εθνική γραμμή. «Η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συνεχίζει να κινείται σε παρόμοια γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και αν δεν υιοθετεί την ένταση της επιχειρηματολογίας του.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εξεπλάγη από την ομιλία Καραμανλή, η οποία ήταν εντός του πλαισίου που αναμενόταν. Ουδέν σχόλιον, απαντούσαν μονότονα κυβερνητικά στελέχη στις ερωτήσεις. Κυβερνητική πηγή εξηγούσε στο protothema.gr ότι οι απόψεις του κ. Καραμανλή είναι εκπεφρασμένες και μάλιστα εκφράζονται με πολιτικά επιχειρήματα, συνεπώς αυτό συνιστά το αναφαίρετο δικαίωμα ενός πρώην πρωθυπουργού. Με τους όρους του κ. Καραμανλή, το Μαξίμου δεν «ποινικοποιεί» τη δική του πολιτική διαφωνία.

Επιστροφή στο 1998

Ομολογουμένως και ελλείψει άλλων σοβαρών πολιτικών ειδήσεων χθες, πολλοί σχολίασαν την ομιλία Καραμανλή. Αρκετοί θυμήθηκαν ότι ο κ. Καραμανλής, όντας λιγότερους από 12 μήνες στην ηγεσία της ΝΔ το 1998, έθεσε εκτός κόμματος με απόφαση του Πειθαρχικού τον Γιώργο Σουφλιά, τον Στέφανο Μανό και τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ηγετικά στελέχη του κόμματος. Μάλιστα, ο κ. Σουφλιάς ήταν και ο άνθρωπος που είχε αναμετρηθεί μαζί του στις εκλογές του 1997, αν και επέστρεψε το 2001 με την περίφημη φράση στο κομματικό συνέδριο «Γιώργο καλώς ήρθες σπίτι σου». Με αυτή την αναλογία ήθελαν να πουν ότι…ο νεότερος εαυτός του δεν θεωρούσε πάντα την αντίθετη άποψη θεμιτή διαφωνία. Ανά καιρούς, μάλιστα, και άλλα στελέχη βρέθηκαν εκτός ΝΔ. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης διεγράφη όταν αποκάλεσε τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο «Σαλώμη».

Από την άλλη, «καραμανλικά» στελέχη απαντούσαν ότι ο κ. Καραμανλής σεβόταν τους πρώην προέδρους, ακόμα και όταν διαφωνούσε. Φερ ειπείν, το 1998, όταν διέγραψε τον κ. Σουφλιά και τους υπόλοιπους, άφησε εκτός κρίσεως Πειθαρχικού τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, παρά το ότι είχε υπερψηφίσει την ίδια τροπολογία για τις ΔΕΚΟ που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

Αποστάσεις

Πάντως και η σύνθεση του ακροατηρίου της χθεσινής ομιλίας του κ. Καραμανλή παράπεμπε σε άλλες εποχές. Μπορεί το παρών να έδωσαν βουλευτές της ΝΔ στην Αχαϊα, όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπήρχαν όμως και αρκετά στελέχη που έχουν φύγει από το προσκήνιο, όπως ο Λευτέρης Ζαγορίτης ή ο Νίκος Νικολόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, η ευρύτερη εικόνα παρέπεμπε σε μια προσπάθεια αναβίωσης του παρελθόντος-όχι υποχρεωτικά με απόλυτη επιτυχία.

Αυτό δεν αλλάζει ότι η σχέση Μαξίμου και Καραμανλή συνεχίζει να θυμίζει παράλληλες πορείες, οι οποίες δεν τέμνονται. Η απόσταση του πρωθυπουργού από τον κ. Καραμανλή είναι αισθητή, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα και τις επιλογές της κυβέρνησης, ιδίως αφ’ ης στιγμής που δεν είναι πλέον βουλευτής. Αυτό αναμένεται να υπερτονιστεί σε περίπου 20 μέρες από σήμερα, όταν και θα μιλήσει αμιγώς για τα εθνικά θέματα στην εκδήλωση των απανταχού Κασιωτών για τα 80 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου. Μένει να φανεί, αν στο ακροατήριο θα είναι και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επίσης έχει λάβει πρόσκληση.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξάνδρα Νίκα και Κωνσταντίνος Αργυρός: Η γνωριμία, η επιθυμία για οικογένεια κι ο ερχομός του πρώτου τους παιδιού

Καιρός: Καταιγίδες, ισχυροί βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο

Fitch Ratings: Αμετάβλητη η βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr