Απειλεί με εκλογές ο Καραμανλής …αν πειράξουν τον Θεόδωρο!
Τα ρέστα του παίζει το σύστημα εξουσίας Μαξίμου απειλώντας να σύρει την χώρα σε πρόωρες εκλογές για να αναγκάσει τους βουλευτές της ΝΔ να σταματήσουν να ζητούν την απομάκρυνση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Οι δηλώσεις του κ. Σταύρου Δαιλάκη που ζήτησε «καθάρισμα στην αυλή του κ. Καραμανλή και στην συνέχεια του κ. Μάριου Σαλμά που είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στη
Τα ρέστα του παίζει το σύστημα εξουσίας Μαξίμου απειλώντας να σύρει την χώρα σε πρόωρες εκλογές για να αναγκάσει τους βουλευτές της ΝΔ να σταματήσουν να ζητούν την απομάκρυνση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Οι δηλώσεις του κ. Σταύρου Δαιλάκη που ζήτησε «καθάρισμα στην αυλή του κ. Καραμανλή και στην συνέχεια του κ. Μάριου Σαλμά που είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Βατοπεδίου προκάλεσαν νευρικό κλονισμό στο σύστημα Μαξίμου-Ρηγίλλης.
Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη το πρωί ασχολήθηκε με τις δηλώσεις Δαιλάκη και με το πώς θα αντιμετωπισθεί η κρίση που δημιουργήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο αφού η κυβερνητική επιτροπή δεν συζητά ποτέ θέματα της επικαιρότητας. Ο κ. Δαιλάκης την Δευτέρα το βράδυ και εν συνεχεία την Τρίτη το πρωί με συνεχείς δηλώσεις του κατήγγειλε την «αυλή του Μεγάρου Μαξίμου και ζήτησε καθάρισμα με την απομάκρυνση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του κ. Γιάννη Αγγέλου». Αρχικά έγινε προσπάθεια ο κ. Δαιλάκης να πεισθεί να παραιτηθεί από βουλευτής για να μείνει αλώβητη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 152 βουλευτών. Ο βουλευτής όμως δεν πείσθηκε και τελικώς επέμεινε στις απόψεις του και δήλωσε ότι δεν παραιτείται.
Στην κυβερνητική επιτροπή οι υπουργοί συζήτησαν ακόμη και τις δηλώσεις που θα έκαναν βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι «στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε ότι «επί μακρά χρονική περίοδο επεκράτησε η εσωστρέφεια στο κυβερνών κόμμα, που εμποδίζει την Κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της. Και η Κεντρική Επιτροπή, το ανώτατο όργανο, απεφάσισε, μετά από μακρά περίοδο εσωστρέφειας, να σταματήσει αυτή η εσωστρέφεια. Δυστυχώς, εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο με τον κ. Δαϊλάκη και έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση». Είναι σαφές ότι μετά την κόκκινη γραμμή που έβαλε ο κ. Καραμανλής στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Καραμανλής έπρεπε να διαγράψει τον κ. Σταύρο Δαιλάκη αν ήθελε να διατηρήσει το κύρος του. Οι υπουργοί που μετείχαν στην κυβερνητική επιτροπή έλεγαν ότι ο κ. Καραμανλής ήταν αποφασισμένος να πάει ακόμη και σε εκλογές. Φυσικά οι περισσότεροι δεν συμφωνούν να προκηρυχθούν εκλογές γιατί ορισμένοι βουλευτές βάλλουν εναντίον του κ. Ρουσόπουλου. Τα σενάρια ότι θα προβάλλει την σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης απλώς είναι ανεδαφικά. Οι βουλευτές και οι υπουργοί θεωρούν ότι το να πάει σε εκλογές μέσα σε πολιτικό κλίμα σκανδάλων και για να υπερασπιστεί τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο είναι αυτοκτονία για το κόμμα. Η απειλή Καραμανλή προς τους κορυφαίους του ότι δεν θα αφήσει την ηγεσία ακόμη και μετά από ήττα προκαλεί απλώς μειδιάματα και δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Υπουργοί και βουλευτές θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής έχει εγκλωβιστεί σε μία κινούμενη βάλτο και ότι κάθε κίνηση που κάνει τον παρασύρει πιο βαθιά. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ακόμη και τώρα η μόνη λύση είναι ανασχηματισμός με απομάκρυνση του κ. Ρουσόπουλου το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να δρομολογήσει ουσιαστικές αλλαγές που θα αναστρέψουν το κλίμα. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πλέον η παραμονή του κ. Ρουσόπουλου στην θέση του. Ο κ. Ρουσόπουλος θα προκαλεί συνεχώς τις βολές των βουλευτών και φυσικά σε τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να προβάλλει αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική.
Πονοκέφαλος Σαλμά
Σαν να μην έφθανε ο πονοκέφαλος Δαιλάκη ήλθαν και οι δηλώσεις του κ. Μάριου Σαλμά στην εφημερίδα «Πολιτεία των Αιτωλών και Ακαρνάνων» να αυξήσουν την θερμοκρασία στο κόκκινο στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Σαλμάς δήλωσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπεδίου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σε υπουργούς φαινόμενα συμπεριφορών που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Σαλμάς την γλίτωσε απλώς και μόνο γιατί οι δηλώσεις του δεν είχαν γίνει σε κάμερα. Πάντως υποχρεώθηκε σε μία ανασκευή που ευτελίζει τους εμπνευστές του χειρισμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην γραπτή δήλωση που έδωσε ο κ. Σαλμάς αναφέρει ότι εννούσε τις ευθύνες των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που δεν πείθουν κανένα. Το συμπέρασμα είναι ότι η ευθιξία και η κόκκινη γραμμή του πρωθυπουργού υπάρχει μόνο όταν κάποιος θίγει τον κ. Ρουσόπουλο.
Όμηρος του Τατούλη ο κ. Καραμανλής.
Μετά την διαγραφή Δαιλάκη η κοινοβουλευτική ομάδα έμεινε με 151 βουλευτές μεταξύ των οποίων ο κ. Πέτρος Τατούλης. Ο βουλευτής Αρκαδίας συνεχίζει τις κινήσεις του και αύριο συναντάται με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά. Το ραντεβού ζήτησε ο κ. Τατούλης και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Σουφλιάς είναι από τους πρωταγωνιστές των ημερών καθώς μιλά συχνά με τον πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα ο κ. Καραμανλής είναι όμηρος του κ. Τατούλη ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει και να τον φέρει σε δύσκολη θέση ακόμη και να τον υποχρεώσει να πάει σε εκλογές. Φυσικά ο βουλευτής δεν έχει καμία διάθεση να αυτοκτονήσει και πολύ περισσότερο να του προσάψουν το στίγμα του αποστάτη. Ωστόσο έχει όλη την ευχέρεια να κάνει πολιτική κριτική όποτε αυτός το επιλέξει. Μέχρι στιγμής η τακτική που ακολούθησε ο κ. Καραμανλής για να τον αντιμετωπίσει εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ: ο κ. Τατούλης παραμένει στην κοινοβουλευτική ομάδα και ο κ. Καραμανλής έχει χάσει έναν βουλευτή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr