Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά - Δεν έγιναν δηλώσεις

Την πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, την έδρα των Βρετανών πρωθυπουργών, βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη επίσημη συνάντηση του με τον Σερ Κιρ Στάρμερ, με τον οποίον είχαν ήδη σύντομες συναντήσεις πέρυσι στο Λονδίνο, στην COP28 στο Ντουμπάι, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 40 λεπτά και ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.  Κατά την έξοδό του ααπό το πρωθυπουργικό γραφείο, δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι συζητήθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο ίδιος, μην θέλοντας να μιλήσει, μπήκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε. 


Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τους Βρετανούς δημοσιογράφους και κατά την άφιξη του κ. Μητσοτάκη. 



Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις σε μια κρίσιμη περίοδο θεωρούνται σημαντικές και πρέπει να μπουν ξανά σε τροχιά, μετά το περυσινό διπλωματικό «φάλτσο» του προκατόχου του κ. Στάρμερ, του Συντηρητικού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εκ των πραγμάτων ακύρωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, για να μην ακούσει τη συζήτηση για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Sir Keir Starmer αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Keir Starmer: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

Keir Starmer: Πολύ καλά. Προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε.

Τι αναμενόταν να συζητηθεί


Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμενόταν και σήμερα να θέσει το ζήτημα, αν και δεν ήθελε η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων να μονοπωλείται από αυτό το θέμα. Όπως το θέτει ανώτερη κυβερνητική πηγή «το συγκεκριμένο θέμα δουλεύεται στο παρασκήνιο, ώστε να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα και δεν χρειάζεται να τίθεται στο προσκήνιο». Άλλωστε, ο κ. Στάρμερ δεν θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει σε πρώτη φάση τον πολυετή δανεισμό των γλυπτών, χωρίς παράλληλα η Ελλάδα να απεμπολήσει την κυριότητά τους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι συζητήσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο είναι αρκούντως προχωρημένες. Ραντεβού έχει κάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει να οριστικοποιήσει και τη νομική φόρμουλα. Εξελίξεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον με το νέο έτος, ενώ και οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε η συζήτηση στο τετ-α-τετ του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και έναν από τους σημαντικούς ηγέτες στον κόσμο να περιστραφεί γύρω από αυτό το θέμα. Υπάρχουν άλλωστε μια σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, θέματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά και διμερή ζητήματα, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία που αναμενόταν να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης. .

Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Βούρος για την κόρη του: Έμαθα ότι δεν είναι παιδί μου μετά από 18 χρόνια

Πιερρακάκης: IB Διεθνές Απολυτήριο και στα δημόσια σχολεία - Πιλοτική εφαρμογή σε πέντε Λύκεια από τον Σεπτέμβριο του 2026

Δημογλίδου για τον αστυνομικό της Βουλής: Τα παιδιά ανέφεραν σεξουαλική και σωματική κακοποίηση και από τους δύο γονείςυμένο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr