Τσίπρας: Να πάμε στη Χάγη με τρεις «κόκκινες γραμμές»

Τσίπρας: Να πάμε στη Χάγη με τρεις «κόκκινες γραμμές»

«Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση, η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός  στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»

Τσίπρας: Να πάμε στη Χάγη με τρεις «κόκκινες γραμμές»
Υπέρ μιας στρατηγικής, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και την σταθερότητα, μεγαλώνοντας παράλληλα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τάχθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», το οποίο διοργάνωσαν το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Βήμα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός σχολίασε τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απευθύνθηκε στις προοδευτικές δυνάμεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «να έχεις κάποια στιγμή τη δυνατότητα να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα στα 12 μίλια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους ισχυρισμούς του προκατόχου του, Αντώνη Σαμαρά. «Ακούω και κάποιους να λένε ότι όχι δεν πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία γιατί είναι πειρατές απέναντι» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως «αυτό υποκρύπτει ότι θέλεις να προκαλέσεις εξελίξεις που δεν θα είναι σταθερότητας» στην ευρύτερη πολιτική, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο και για υποκρισία, καθώς δεν το έκαναν, όταν κυβερνούσαν, σημείωσε.

«Τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα»


Ο ίδιος απαρίθμησε 3 διαφορετικές στρατηγικές, ξεκινώντας από την πρώτη. «Είναι αυτή της αναβλητικότητας, δηλαδή κάνουμε ότι συζητάμε, αλλά δεν ρισκάρουμε για κάποια λύση» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα». «Είχαμε ανά 10 χρόνια μεγάλες κρίσεις» υπενθύμισε, ενώ «υπάρχει και μια λογική με την οποία εγώ δεν συμφωνώ, λύση να ναι και όποια να ναι», δήλωσε. Στον αντίποδα, «η τρίτη στρατηγική που κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει η χώρα είναι αυτή που έχει αρχή, μέση και τέλος να μεγαλώσουμε τη χώρα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το διεθνές δίκαιο είναι ένας μεγάλος σύμμαχος».

3 «κόκκινες γραμμές» για τη Χάγη

Στο πλαίσιο αυτό, «προφανώς πρέπει να πάμε στη Χάγη με κόκκινες γραμμές» περιέγραψε, εξηγώντας ότι αυτές θα πρέπει να είναι τρεις:

· Πρώτον το ζήτημα εδαφικής κυριαρχίας νησιών μας

· Δεύτερον το ζήτημα της ασφάλειας των νησιών μας. Δεν μπορείς να συζητήσεις αποστρατικοποίηση

· Και τρίτο η ενότητα του Αιγιακού χώρου

Κλείσιμο
«Τώρα δεν συζητάμε με τους εμπειρογνώμονες συζητάμε σε επίπεδο υπουργών και αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει. Δεν έχουμε την απόλυτη εικόνα του τι συζητάμε. Δεν διαπραγματεύεται η χώρα με τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών. Διαπραγματεύεται η η χώρα με τους Υπουργούς» σημείωσε.

12 μίλια πριν τη Χάγη

Ωστόσο, «πριν τη Χάγη, πρέπει να αυξηθούν τα χωρικά ύδατα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «όσοι υποστηρίζουμε τη Χάγη, πρέπει να έχουμε μια στρατηγική για το πως θα πάει η χώρα στη Χάγη», φέρνοντας ως παράδειγμα την σύνδεση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τη Χάγη. «Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει στα 12 μίλια. Να δώσουμε την μάχη για τα χωρικά μας ύδατα πριν πάμε στη Χάγη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ως προϋποθέσεις διαμόρφωσης συναίνεσης την πλήρη γνώση, τη διαφάνεια και την κοινή αντίληψη πως «ο στόχος μας είναι να μεγαλώσει η χώρα διατηρώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Θεσμικός ευτελισμός του ΠτΔ

Ερωτηθείς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η συζήτηση για ονόματα ή χαρακτηριστικά προσώπων είναι με έναν τρόπο ένας ευτελισμός του θεσμού και αυτόν τον ευτελισμό τον αφήνει να διεξάγεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», προκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να μας πει αυτοκριτικά ότι έκανε λάθος που την πρότεινε και που δεν ήταν καλή στα καθήκοντά της». «Κατά τη γνώμη μου ο θεσμικός ευτελισμός έχει έρθει από την ίδια την αναθεώρηση» ισχυρίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, περιγράφοντας για το θεσμό πως «ένα πρόσωπο δεν πρέπει να είναι ένα πρόσωπο παραταξιακό στενά ή που θα το βάζουμε για μια χρήση». «Δεν είναι υπουργός κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» σημείωσε. Σε αυτή τη λογική, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό κατά τον πρώην Πρωθυπουργό και αν «δεν μπορεί το κυβερνόν κόμμα να έχει την πλειοψηφία και να ψάχνει δάνεια τις ψήφους άλλων κομμάτων», τότε τίθεται μείζον θέμα, όπως δήλωσε.

Με φόντο τις διεργασίες για τη διαμόρφωση συνθηκών σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι «το ζήτημα δεν είναι να επανασυγκολλήσεις κομμάτια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση, αυτό είναι το πρόβλημα», όπως επισήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός. Υπό αυτό το πρίσμα, περιέγραψε την ανάγκη να υπάρχει μια στοιχειώδης συνεννόησης σε ένα επίπεδο προγραμματικής σύγκλισης για τα μεγάλα θέματα της χώρας και αν είναι δυνατόν ενός συντονισμού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», όπως είπε.

3 σενάρια για την επόμενη μέρα

«Είχαμε κυβερνήσεις που έπεφταν, δεν έπεφτε η αντιπολίτευση» συνέχισε ο κύριος Τσίπρας, λέγοντας ότι «θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». Την ίδια στιγμή, «δεν είμαι και πολύ ευτυχής από την εικόνα που είδα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον νέο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση, η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αντιπολίτευση» επέμεινε, για να προσθέσει πως «οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να απαντήσουν και σε ένα κρίσιμο ερώτημα τι γίνεται την επόμενη ημέρα». «Ο κύριος Ανδρουλάκης το διόρθωσε» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τους συναινετικούς τόνους, για να παρατηρήσει πως «για την επόμενη ημέρα στη χώρα υπάρχουν 3 σενάρια:

· Ο κ. Μητσοτάκης να αποφασίσει να συνεργασθεί με κόμματα της άκρας Δεξιάς. Βοήθειά μας

· Αλλά και να υπάρξει συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η

· Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για μια προοδευτική κυβέρνηση.

«Δεν μιλάω για λαϊκά μέτωπα. Αυτό, το οποίο λέω είναι ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρξει μια αναζήτηση για το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης». «Συζήτηση πάνω σε εναλλακτικές πολιτικές και αντιπολίτευση, αυτό έχει ανάγκη η χώρα σήμερα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας - Πότε και πού θα χιονίσει

Στάση εργασίας σήμερα στο μετρό και στον ηλεκτρικό: Πώς θα κινηθούν οι συρμοί

Ανησυχία για τους βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται χημικά όπλα στη Συρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης