Γερμανική κυβέρνηση και Τύπος "πιέζουν" τον Σαμαρά

Γερμανική κυβέρνηση και Τύπος "πιέζουν" τον Σαμαρά

Πολιτικοί και ΜΜΕ επισημαίνουν το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων για την έκτη δόση, εστιάζοντας στην άρνηση Σαμαρά που έχει ως αποτέλεσμα  «Η Ελλάδα να απειλείται με χρεοκοπία επειδή δεν υπογράφει»...

Γερμανική κυβέρνηση και Τύπος "πιέζουν" τον Σαμαρά
Στο θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων αναφέρθηκε σήμερα το πρωί η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2012. 

Η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και γι΄ αυτό απαιτείται, και οφείλω να το πω σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου, πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι (…) δεν χρειαζόμαστε μόνον την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και τις υπογραφές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καταβολή της 6ης δόσης». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή που έκανε την εξής δήλωση:

«Δε ζητάμε ουσιαστικά την υπογραφή όλων των ελληνικών κομμάτων, αλλά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να εξηγούμε κάθε μέρα στον Γερμανό φορολογούμενο τους λόγους για τους οποίους πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και το ελληνικό συντηρητικό κόμμα να μη θέλει να δεσμευτεί για την τήρηση των συμφωνιών»

Η ίδια πηγή τόνισε, επίσης, πως η είσοδος κάποιων χωρών στην Ευρωζώνη ίσως να ήταν λάθος, τώρα, όμως, υπάρχουν δύο επιλογές: «Η πρώτη είναι να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα για τη σταθερότητα του νομίσματος και η δεύτερη να μην τα εφαρμόσουν και να φύγουν από την Ε.Ε.. Η είσοδος στο ευρώ ήταν και παραμένει εθελοντική».

Στο ζήτημα των έγγραφων εγγυήσεων που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, αναφέρεται, όμως και ο γερμανικός Τύπος.
Κλείσιμο

«Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων», είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά» γράφει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα» σημειώνει το N24.

Η Badische Zeitung εστιάζει στην άρνηση του κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας: «Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει».

«Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι– πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (...) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση», επισημαίνει.

«Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί», γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοσης: «Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης