«Όλοι θα κάνουν ό,τι πρέπει για την 6η δόση!»

Μήνυμα του υπουργού Οικονομικών προς τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της έκτης δόσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπη Οικονομικων Υποθέσεων της Βουλής, εξηγώντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν την 15η Δεκεμβρίου.

Απευθυνόμενος στον  κ. Αντώνη Σαμαρά,  και στην επιμονή του να μην υπογράφει τις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση, δήλωσε ότι «είναι άλλο το κομματικό συμφέρον και άλλο το εθνικό, δεν μπορούμε να παίζουμε με τη φωτιά» και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες έχουν συνείδηση και θα κάνουν εντός της ημέρας ότι πρέπει για να ξεμπλοκαριστεί η 6η δόση».

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι δανειστές «δεν μπλοφάρουν», τονίζοντας ότι «γνωρίζουν πως εξελίσσονται οι ταμειακές μας ανάγκες. Ηξεραν ότι τα δανειακά αποθέματα φθάνουν έως 15 Δεκεμβρίου», ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «ξέρουν τι μπορεί να συνιστά μια τέτοια ενέργεια (σ.σ. μη καταβολή δόσης) και μπορούν να την στεγανοποιήσουν».

Ο υπουργός εξήγησε ότι, εφόσον ικανοποιηθούν οι γραπτές εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, τότε «το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιήσει την εκταμίευση, προκειμένου να γίνουν εκείνες οι διοικητικές ενέργειες που διαρκούν 8-10 ημέρες, ώστε έως την 15η Δεκεμβρίου να πάρουμε τα χρήματα».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε και το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και άρα στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, είπε

-  Να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό πριν την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει 8-9 Δεκεμβρίου

-  Μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης ξεκινά διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση.

-  Νέο πρόγραμμα και δανειακή σύμβαση έρχονται στη Βουλή. Το αργότερο έως τις αρχές Ιανουαρίου, αρκεί «να εκταμιευτούν τα χρήματα έως τα τέλη Φεβρουαρίου».

Η επιτυχής ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα κλείσει με επιτυχία και τον κύκλο της κυβέρνησης συνεργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr