Η ώρα της κρίσης στο Σκοπιανό

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος του διεθνούς δικαστηρίου ανακοινώνει την ετυμηγορία των δεκαπέντε "σοφών" στο ερώτημα αν η Ελλάδα έφερε εμπόδια στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ

Εδώ και περίπου δώδεκα μήνες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια -υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- για την επίλυση του θέματος του ονόματος βρίσκονται σε τέλμα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας τη διαδικασία σε "πάγωμα", ή αν θα αποτελέσει τον καταλύτη για να εισέλθει το Σκοπιανό σε να φάση κινητικότητας που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του θέματος του ονόματος με βάση μια αμοιβαία αποδεκτή φόρμουλα για όλες τις χρήσεις.
 
Ο Ιάπωνας Χισάσι Οβάντα, πρόεδρος του ΔΔΧ, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα αναγνώσει από τη Χάγη την απόφαση του Δικαστηρίου. Με την ετυμηγορία τους, οι 15 "σοφοί" θα τοποθετηθούν επί της προσφυγής των Σκοπίων που ζητούν :
1. να καταδικαστεί η Ελλάδα ότι τον Απρίλιο του 2008 έφερε αντιρρήσεις στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραβιάζοντας την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και
2. να διαταχθεί η Ελλάδα να μην εμποδίσει ποτέ στο μέλλον την ένταξη της γειτονικής χώρας σε πολυμερείς διεθνείς οργανισμούς.
 
Είναι προφανές ότι με το δεύτερο αίτημά τους, οι Σκοπιανοί επιχειρούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αναγκαστική στήριξη της υποψηφιότητάς τους να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι και οι δύο οργανισμοί αυτοί έχουν με σαφήνεια αποφασίσει ότι η FYROM δεν θα ενταχθεί σ' αυτούς μέχρι το θέμα της ονομασίας τους να επιλυθεί οριστικά με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας.



Οι υπάρχουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Στην αξίωση των Σκοπίων να υποχρεωθεί η Ελλάδα να μην "εμποδίσει" την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς, έχει σημασία το λεκτικό με βάση το οποίο οι 15 δικαστές θα υποδεικνύουν ποια συμπεριφορά θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στο μέλλον.
 
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το Διεθνές Δικαστήριο είναι όργανο του ΟΗΕ και πιθανότατα δεν θα επιχειρήσει να ναρκοθετήσει τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται (τυπικώς) υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς για διευθέτηση της εκκρεμότητας.
 
Η απόφαση της Χάγης, έπειτα από τρία χρόνια κυοφορίας, ανακοινώνεται σε μια "πονηρή" περίοδο. Κι αυτό διότι εν όψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι χώρες μέλη διαπραγματεύονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο πώς θα χειριστούν τα ανοικτά ζητήματα όπως το αίτημα των Σκοπίων για είσοδο στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Συμπτωματικά(;), η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ανακοινώνεται την εβδομάδα που έχει προγραμματιστεί η σύγκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αλλά και οι σύνοδοι των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.
Σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και η αναπληρώτρια Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την ατζέντα των θεμάτων που θα εγκριθούν από τους αρχηγούς των κρατών στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής.
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του ΔΔΧ, ο κ. Δήμας ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένους "καλοθελητές" υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών μελών της Ένωσης που ίσως ζητήσουν από την Ελλάδα να άρει τις επιφυλάξεις της για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.
Οι... προστάτες των Σκοπιανών μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (όπου μετέχει και η Τουρκία) αλλά και στη μεθαυριανή υπουργική σύνοδο στον ΟΑΣΕ -του οποίου μέλος είναι και η FYROM.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr