“Πήγαινα στο Μαξίμου για να δίνω προσκλήσεις για εκδηλώσεις”!

“Είχαμε πλήθος πραγμάτων να πούμε για την ωφέλεια και την βελτίωση των ψυχών τους και την προσέγγισή τους στο Θεό” είπαν οι μοναχοί του Βατοπεδίου για τις συναντήσεις με Ρουσόπουλο και Αγγέλου -  Κενό …μνήμης για τις συζητήσεις περί ανταλλαγών ακινήτων

Μόνο τον …πόνο του και τίποτα άλλο επειδή «η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το μόνιμο, πάγιο και ποθητό αίτημά μας να μας δώσει τη διαχείριση της λίμνης Βιστωνίδας» δέχεται ότι εξέφρασε σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή ο ηγούμενος Εφραίμ απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, που ερευνά την υπόθεση των ….ιερών ανταλλαγών. Και αυτό ένα χρόνο μετά τις ανταλλαγές, το 2005, και παρά το γεγονός ότι πράγματι – όπως ο ίδιος δέχεται – επισκέφθηκε «τρεις με τέσσερις φορές» στο Μέγαρο Μαξίμου τα τότε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή κ.κ. Ιωάννη Αγγέλου και Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Λίγο πριν κλείσει η έρευνα που διενεργεί η κυρία Καλού για το σκάνδαλο των …ιερών ανταλλαγών το «protothema.gr» παρουσιάζει τις απολογία Εφραίμ και Αρσένιου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο ηγούμενος Εφραίμ περιγράφει στην κ. Καλού τις επαφές που είχε με στελέχη της κυβέρνησης του Καραμανλή πλην όμως επιχειρεί να τις αποσυνδέσει από το θέμα των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου. Το ίδιο πράττει και ο μοναχός Αρσένιος - που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

«Θυμάμαι το 2005 που ο κ. Ιωάννης Αγγέλου είχε έρθει μαζί με γιο του στη Μόνη και πήγαμε στο νέο Βυζαντινό σκευοφυλάκιο που μόλις τότε ήταν έτοιμο. Εγώ τον ξεναγούσα. Ήταν και ο κ. Ρουσόπουλος με το γιο του» αναφέρει ο ηγούμενος Εφραίμ στην απολογία του και συνεχίζει: «Στη ροή του λόγου, όταν φτάσαμε στα χρυσόβουλα, του είπα ότι είμαι λυπημένος γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το μόνιμο πάγιο και ποθητό αίτημά μας να μας δώσει τη διαχείριση της λίμνης και μας εξαπέστειλαν από το μετόχι μας…».
    
Η ξενάγηση σε Αγγέλου και Ρουσόπουλο και οι επισκέψεις το Μέγαρο Μαξίμου

Η ανακρίτρια ρωτάει τον ηγούμενο Εφραίμ αν είχε προσωπική επαφή και επικοινωνία με τον κ.  Αγγέλου και ο εκείνος απαντά: «Τον κ. Αγγέλου τον είδα για πρώτη φορά το 2003 στο Άγιον Όρος. …Απ’ ότι θυμάμαι επισκέφθηκε το Άγιο Όρος τρεις με τέσσερις φορές. Το 2005 που ήταν διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, το 2006 μαζί με τον πρωθυπουργό …και αν θυμάμαι καλά το 2007.
Ερώτηση: Το 2004 δεν είχε επισκεφθεί την Μονή;
Απ: Όχι, δεν είχαν έρθει.
Ερ. Πως θυμάστε ότι δεν είχαν έρθει το 2004 και θυμάστε τις άλλες φορές;
Απ. Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι όμως το 2005 που είχε έρθει μαζί με γιο του και πήγαμε στο νέο Βυζαντινό σκευοφυλάκιο που μόλις τότε ήταν έτοιμο. Εγώ τον ξεναγούσα. Ήταν και ο Ρουσόπουλος με το γιο του. …..

Ο ηγούμενος αναφέρει ότι είχε επισκεφτεί στο Μέγαρο Μαξίμου «τρεις ή τέσσερις φορές» για να δώσει προσκλήσεις για εκδηλώσεις της Μονής στους κ.κ. Αγγέλου και Ρουσόπουλο. «Μερικές φορές ο κ. Ρουσόπουλος ήταν στο άλλο υπουργείο και πήγαινα εκεί. Πήγα αυτές τις προσκλήσεις το 2005, το 2006 και το 2007…Για κανέναν άλλο λόγο δεν έχω επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου», υποστηρίζει.  

Οι ισχυρισμοί του όμως δεν φαίνεται όμως να έπεισαν την ανακρίτρια, η οποία μετά το πέρας της απολογίας του ζήτησε την προφυλάκιση του, σε αντίθεση με τον εισαγγελέα ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Τη διαφωνία θα  άρει τις επόμενες ημέρες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο ηγούμενος.

«Πηγαίναμε οι ίδιοι στα υπουργεία για να μην προσβάλλουμε τους υπουργούς»!


Η κυρία Καλού ρωτάει επίμονα τον ηγούμενο Εφραίμ αλλά και τον μοναχό Αρσένιο γιατί πήγαιναν οι ίδιοι στα υπουργεία και δεν εξουσιοδοτούσαν τους νομικούς συμβούλους: «Έτσι συνηθίζεται στο Άγιο Όρος, την πρώτη φορά να πηγαίνει ο ηγούμενος και να ξαναπηγαίνει μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη. Δεν θέλαμε να επηρεάσουμε αθέμιτα τις αποφάσεις των υπουργών» απαντά ο Εφραίμ ενώ ο μοναχός Αρσένιος δίνει μια άλλη εκδοχή: «Οι επαφές μας δεν είχαν στόχο να συζητηθούν και να επιλύσουν τα νομικά θέματα, αλλά να θέσουν το πραγματικά ζητήματα και τα συναφή αιτήματα. Για το σκοπό αυτό κρίναμε ότι θα ήταν αγενές και υποτιμητικό προς το πρόσωπο του υπουργού να εμφανιστεί ένας απλός νομικός παραστάτης».

Οι off – shore εταιρείες και η σωτηρία των ψυχών


Ερωτηθείς για το λόγο για τον οποίο η Μονή προχώρησε στην ίδρυση των εταιρειών Rassadel και Madeous, ο ηγούμενος απαντά: «Εγώ με οικονομικά δεν ασχολούμαι. Για το λόγο αυτό κάλεσα τον κ. Κοιρανίδη, …για να μας εισηγηθεί τρόπους προκειμένου η Μονή να προχωρήσει στην αναστήλωσή της και να είναι σε θέση να κάνει φιλανθρωπικό έργο. …».

Ερώτηση: Πως δεχτήκατε μια Μονή με ιστορία και παράδοση όπως λέτε, να υποκρύπτεται πίσω από εμπορικές εταιρείες;
Απάντηση: Δεν υπήρχε κάποιος πονηρός λόγος, απλώς η μονή δεν ήθελε να φέρει απευθείας την ευθύνη διαχείρισης εμπορικών εταιρειών.

Ερώτηση: Στο υπόμνημα που μας καταθέσατε αναφέρετε ότι ο ηγούμενος της Μονής ασκεί κυρίως πνευματικά καθήκοντα. Ήταν στα πλαίσια των ως άνω καθηκόντων σας η σύναψη δανείων από την τράπεζα Marfin για λογαριασμό της Μονής μέσα σε μια διετία (2006 – 2008) με κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ με σκοπό «τη χρηματοδότηση με κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών της Ι.Μ Βατοπαιδίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων»;

Απάντηση: Εμείς έχουμε 35.000 τ.μ. εγκαταστάσεων, τεράστιες οικονομικές ανάγκες, π.χ. 480.000 ευρώ το χρόνο για πετρέλαιο θέρμανσης, φιλοξενούμε θέρμανσης φιλοξενούμε περίπου 50.000 ανθρώπους κατ έτος, συντηρούμε σπάνια κειμήλια με εξαιρετικά υψηλό κόστος δεκάδων εκατομμύριων ευρώ….

Από την πλευρά του ο μοναχός Αρσένιος αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ι. Αγγέλου για το θέμα των ανταλλαγών λέγοντας πως κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του στο Άγιο Όρος «είχαμε πλήθος πραγμάτων να πούμε για την ωφέλεια και την βελτίωση των ψυχών τους και την προσέγγισή τους στο Θεό»!

«Κενό μνήμης»

Επικαλούμενη την κατάθεσή του οδηγού τους κ. Αποστολίδη η ανακρίτρια ρωτάει τον μοναχό Αρσένιο για τις επισκέψεις του ίδιου και του ηγούμενου στα υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο σπίτι του κ. Ρουσόπουλου στο Ψυχικό.  «Ο κ. Αποστολίδης δεν υπήρξε ποτέ μόνιμος οδηγός της Μονής. Οι κάθοδοι στην Αθήνα δεν ήταν συχνό γεγονός, όπως παρουσιάζεται για εμάς και η Μονή είναι ένα τεράστιο ίδρυμα που μοιάζει με Δήμο. Έτσι, κατ’ ανάγκην βλέπαμε υπουργούς για τα προγράμματα αναστήλωσης των μνημείων, συντήρησης των κειμηλίων, χειρογράφων, προγράμματα για την προστασία των δασών της Μονής…. ».

Ωστόσο, για την επίσκεψη στο σπίτι του κ. Ρουσόπουλου επικαλείται κενό μνήμης. «Αυτό πιθανόν να είναι αληθινό αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ….» λέει.

Ερώτηση: Μεταξύ αυτών των επισκέψεων στους υπουργούς υπήρξαν και τέτοιες που είχαν σαν αντικείμενο τα ζητήματα ανταλλαγών;

Αρσένιος: Πιθανό να συνέβη κάτι τέτοιο μεταξύ των λοιπών ζητημάτων που είχαμε κατά νου….



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr