Αμηχανία στη ΝΔ για επικουρικές και ηλεκτρικό

Θα δεχθούν τη μείωση των συντάξεων και τις αυξήσεις στο ρεύμα που αποφασίζει η κυβέρνηση;  

Αμήχανη είναι η ΝΔ ενόψει του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και νέες αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι ότι αν και το θέμα των συντάξεων είναι γνωστό εδώ και ημέρες η ηγεσία του κόμματος δεν έχει καθορίσει ακόμη την στάση της. Η ΝΔ και οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος καλούνται να συμφωνήσει στην μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ώρα που ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι, αν κερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και ενώ μόλις την Δευτέρα ζήτησε να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές.

Παράλληλα καλείται να εγκρίνει την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που ξεκίνησε από το 15% και συζητείται για 12%. Αυτό την ώρα που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι επιβαρυμένοι με το χαράτσι στα ακίνητα.

Αν η ΝΔ αρνηθεί να εγκρίνει τα επαχθή για τα λαικά στρώματα μέτρα θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση και θα βρεθεί απέναντι στους εταίρους και δανειστές που απαιτούν αιματηρές θυσίες. Αν πάλι συμφωνήσει, θα δείξει ότι είναι μία από τα ίδια με τους άλλους δύο κυβερνητικούς συμμάχους ενώ θα τρωθεί ακόμη περισσότερο το προφίλ του κ. Σαμαρά.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα ζητήσει να είναι μικρότερη από 12% η αύξηση στην τιμή του ρεύματος και μικρότερη η μείωση στις επικουρικές και θα κάνει μία επικοινωνιακή προσπάθεια για να ρίξει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ σε κάθε ευκαιρία επιτίθεται στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ζητά να ακολουθήσει η επιχείρηση τιμολογιακή πολιτική με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Η συμφωνία της “γαλάζιας ηγεσίας” όμως είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος από τους βουλευτές της λαικής δεξιάς και από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ούτως ή άλλως ζητούν από τον κ. Σαμαρά να αποχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr