Σουφλιάς και Αλογοσκούφης συγκρούονται για την αντιμετώπιση της κρίσης
Διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης σημειώθηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή.
Ο υπουργός ΠΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς προτείνει την αύξηση των δημοσιών επενδύσεων προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τη μία πλευρά και από την άλλη να διασφαλισθούν θέσεις εργασίας μέσω της ενίσχυσης επιχειρήσεων που θα αντιμετωπίσουν ενδ
Διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης σημειώθηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή.
Ο υπουργός ΠΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς προτείνει την αύξηση των δημοσιών επενδύσεων προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τη μία πλευρά και από την άλλη να διασφαλισθούν θέσεις εργασίας μέσω της ενίσχυσης επιχειρήσεων που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως πρόβλημα. Ο κ. Αλογοσκούφης δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτή την άποψη αφού άλλωστε στο προσχέδιο του προυπολογισμού έχει εγγράψει περιορισμένα ακόμη και σε σχέση με πέρυσι κονδύλια για τις δημόσιες επενδύσεις. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «ακούγονται και προτάσεις που δεν είναι σοβαρές» για να διευκρινίσουν αργότερα οι συνεργάτες του ότι αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ. Με την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ρόλο για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας συντάσσεται και η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλη Πετραλιά η οποία φοβάται έκκρηξη των απολύσεων. Η κυβέρνηση έχει μία πιο σύνθετη στρατηγική που περνά μέσα από την ευρωπαική ένωση. Για εφέτος προβλέπει μείωση του ελλείματος στο 2,3%. Έχει όμως ένα περιθώριο της τάξης του 0,5% χωρίς να ξεπερνά το όριο του συμφώνου σταθερότητας. Πάντως ήδη με άλλες χώρες της ΕΕ ζητά ελαστικοποίηση του συμφώνου σταθερότητας και επιδιώκει η πιθανή αύξηση των δημοσίων επενδύσεων να μην καταγράφεται στο έλλειμα αλλά στο χρέος.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει πολιτικό πρόβλημα καθώς δείχνει ότι τα μόνα μέτρα που πήρε είναι για την ενίσχυση των τραπεζών χωρίς περαιτέρω έλεγχο και χωρίς μέριμνα για την πραγματική οικονομία. Άλλωστε οι τράπεζες οι οποίες είναι σε κάθε περίπτωση ευνοημένες από τις κρατικές εγγυήσεις περιορίζουν την χορήγηση δανείων και ζητούν αύξηση του δικού τους ποσοστού κέρδους στα δάνεια που χορηγούν. Το ερώτημα είναι γιατί τους δίνει 28 δις ευρώ το κράτος για να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους; Και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες έβαλε η κυβέρνηση; Όπως επίσης γιατί ενισχύει τις τράπεζες και αφήνει τους επαγγελματίες που έχουν ανάγκη από ρευστότητα στο έλεός τους;
Τούτων δοθέντων τείνει να καταρρεύσει στο ξεκίνημά της η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακάμψει εκμεταλλευόμενη την ανασφάλεια του κόσμου από την διεθνή οικονομική κρίση. Ήδη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται στα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία. Τα πράγματα θα επιδεινωθούν από την διάσταση μεταξύ των κορυφαίων στελεχών καθώς επίσης και από την αίσθηση που τείνει να δημιουργηθεί ότι η κυβέρνηση ευνοεί τις τράπεζες και τα golden boys που βγάζουν κέρδη ακόμη και από αυτή την αρνητική συγκυρία και όχι για τους πολίτες. Η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμη και τώρα να κάνει επικοινωνιακή πολιτική προαναγγέλλοντας αύξηση των ποσών για τις χορηγήσεις από το ταμείο για την φτώχεια το οποίο ήδη αποκαλείται ειρωνικά «φτωχοταμείο» και για το επίδομα θέρμανσης. Γίνεται όμως αντιληπτό ότι με την επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr