Απογοήτευσε τους βουλευτές του ο κ. Καραμανλής

Όταν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ο κ. Κώστας Καραμανλής ζητούσε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία υπολόγιζε ότι με ένα θέμα «πραγματικής πολιτικής» στο οποίο θα έδειχνε την υπεροχή του από τον αντίπαλό του θα ξέφευγε από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, θα ανακτούσε την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα αποκαθιστούσε την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του.

Η συζήτηση της Παρασκευής όμως

Όταν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ο κ. Κώστας Καραμανλής ζητούσε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία υπολόγιζε ότι με ένα θέμα «πραγματικής πολιτικής» στο οποίο θα έδειχνε την υπεροχή του από τον αντίπαλό του θα ξέφευγε από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, θα ανακτούσε την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα αποκαθιστούσε την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του.

Η συζήτηση της Παρασκευής όμως δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες του αντίθετα αποκαρδίωσε την κοινοβουλευτική του ομάδα που έδειξε σημάδια διάλυσης. Ο κ. Καραμανλής δεν ήταν τόσο καλός όσο μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν και δεν κέρδισε τις εντυπώσεις σε σχέση με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αντίθετα έδειχνε καταβεβλημένος και ανασφαλής εν αντιθέσει προς τον αντίπαλό του ο οποίος χωρίς να εντυπωσιάσει εμφανίστηκε ηγετικός και κέρδισε τουλάχιστον τους δικούς του βουλευτές. Ακόμη και η ισοπαλία όμως ευνοεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την πρωτολογία του κ. Καραμανλή οι βουλευτές του στο εντευκτήριο της βουλής ήλπιζαν ότι στην δευτερολογία θα είναι καλύτερος και ότι θα ανακοινώσει και κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την ενίσχυση  των ασθενέστερων έτσι ώστε να μπορούν και εκείνοι να πάνε το Σαββατοκύριακο στις εκλογικές τους περιφέρειες έχοντας κάτι να προβάλλουν στους ψηφοφόρους τους. Εις μάτην. Ο κ. Καραμανλής δεν είχε κάτι καινούργιο να κομίσει και περιορίστηκε στο αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των τραπεζών και σε γενικόλογες υποσχέσεις για στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Προσπάθησε δε να κερδίσει τις εντυπώσεις κατηγορώντας τον αντίπαλό του για έλλειψη υπευθυνότητας κάτι που δεν έπεισε αφού εντάσσεται στην γνωστή κομματική αντιπαράθεση.

Θεωρητικά η οικονομική κρίση ευνοεί την κυβέρνηση αφού της δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αφετέρου προκαλεί αυθόρμητη συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από την ηγεσία της. Καθώς μάλιστα δεν υπάρχουν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις υποτίθεται ότι η σύγκριση θα μεταφερόταν στο επίπεδο των αρχηγών και στο ποιος είναι ο πιο ικανός και αξιόπιστος. Σε αυτό πόνταρε και ο κ. Καραμανλής αλλά δεν του βγήκε. Η γενικότερη συγκυρία δεν είναι ευνοική για τον κ. Καραμανλή. Έχει προηγηθεί η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του δικού του κόμματος μεταξύ του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη από τη μία πλευρά και του κ. Γιώργου Σουφλιά από την άλλη με τον οποίο συντάχθηκαν οι κ.κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Μιχάλης Λιάπης και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αν δεν μπορεί να πείσει τους δικούς του υπουργούς και να εμφανίσει την κυβέρνησή του με ενιαία γραμμή πώς θα πείσει τους πολίτες; Ο κ. Σουφλίας ζητά να αυξηθούν οι δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία ενώ ο κ. Αλογοσκούφης περιορίζεται στο σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος. Το ότι το δημόσιο ενισχύει το τραπεζικό σύστημα την ώρα που οι τράπεζες μειώνουν την ροή χρήματος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και αυξάνουν το δικό τους περιθώριο κέρδους έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους πολίτες. Το χειρότερο όμως για τον κ. Καραμανλή είναι ότι από το πρωί της Παρασκευής έπαιζε και το θέμα του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας που προκάλεσε γενική κατακραυγή και ανάγκασε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Στο πλαίσιο αυτό η διεθνής κρίση όχι μόνο δεν βοήθησε την κυβέρνηση αλλά ανέδειξε περισσότερο τις ανεπάρκειές της. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να την εκμεταλλεύεται προσπαθώντας να φορτώσει εκεί την δική της αποτυχία στην οικονομική πολιτική.

Ο κ. Καραμανλής όμως στην βουλή εμφανίστηκε ταυτισμένος με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη ο οποίος πλέον βάλλεται από παντού. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Σουφλιά λέει ότι με τις παλινωδίες του κ. Αλογοσκούφη υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής καθώς επίσης ότι χρειάζεται πλέον αλλαγή πολιτικής αλλά και αλλαγή προσώπου που θα την εφαρμόσει. Στην άποψη αυτή προσχωρούν σταδιακά όλο και περισσότεροι συνάδελφοί του που θεωρούν ότι με την τακτική Αλογοσκούφη χάνουν τα λαικά στρώματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Βλέποντας την στήριξη που έδωσε στον κ. Αλογοσκούφη βουλευτές του σχολίαζαν ότι «το ίδιο είχε κάνει και με τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη και αργότερα με τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο».

Τούτων δοθέντων οι βουλευτές του κόμματος φοβούνται ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα διευρυνθεί και θα παγιωθεί και ότι η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr