Πικρό αλλά "καλό" το φάρμακο...

Ξεκίνησε η εβδομάδα της κρίσης: στο Eurogroup ο Βενιζέλος και νέες συναντήσεις Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς

Σε τρία μέτωπα κινείται πλέον η κυβέρνηση. Πιέζει τις τράπεζες για την εθελοντική χρεοκοπία, την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να συνεχίζουν να το κάνουν. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να πείσει το IIF πως το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο μετά το κούρεμα και προς τούτο διαπραγματεύεται με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Στόχος των επιτελών του πρωθυπουργού είναι με όλα αυτά να πείσουν, επιπλέον, κόμματα και πολίτες στην Ελλάδα ότι το νέο «φάρμακο» εκτός «πικρό» θα είναι και «καλό». Δηλαδή, αποτελεσματικό.

Η εβδομάδα ξεκινά με τον υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να κλειδώσει τη συμφωνία για το «κούρεμα» ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η νέα δανειακή σύμβαση. Άλλωστε, έχει ήδη στα χέρια του τη λίστα με τις απαιτήσεις της τρόικας, μια λίστα που παρέδωσε στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ο Λουκάς Παπαδήμος στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το έδαφος για τον υπουργό Οικονομικών το έχει προετοιμάσει ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρωθυπουργός είχε το προηγούμενο διάστημα επαφές με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γκάιτνερ κα, ώστε όλες οι πλευρές να συντονιστούν στη διαχείριση της κρίσης. Άλλωστε στο τέλος του μήνα θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, προκειμένου η Ένωση να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Εκτός από το εξωτερικό μέτωπο, όμως, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν άγχος και για το εσωτερικό. Καθώς στη Βουλή είναι η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναμένουν πως όλοι οι βουλευτές των τριών κομμάτων θα το στηρίξουν. Γιατί ξέρουν πως τους παρακολουθούν οι δανειστές. Οι οποίοι δεν αποκλείεται να ζητήσουν επιπλέον εγγυήσεις στην περίπτωση που δουν το μέτωπο στήριξης της κυβέρνησης και των μέτρων να μειώνεται. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr