Νέες απαιτήσεις από τους εταίρους - θέλουν πρώτα να ψηφιστούν τα μέτρα

Νέες απαιτήσεις από τους εταίρους - θέλουν πρώτα να ψηφιστούν τα μέτρα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με τους εταίρους να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα – «Δεν είναι καταστροφή η μη λήψη απόφασης για την Ελλάδα» διαμηνύει ο Γιούνκερ – «Στο χέρι των Ελλήνων να μας πείσουν» λέει ο Ρεν – Π. Καψής: «Βρισκόμαστε στα μέσα της διαδρομής»

Νέες απαιτήσεις από τους εταίρους - θέλουν πρώτα να ψηφιστούν τα μέτρα
«Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Με τη δήλωση αυτή, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Ολι Ρεν έδωσε τον τόνο στις εξελίξεις μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αλλά και το περίγραμμα των όσων αναμένεται να εξελιχθούν στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που καλούνται να εγκρίνουν το όλο πακέτο της νέας χρηματοδότησης της χώρας μας.

O κύριος Ρεν πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε και προέβλεψε πως αυτή θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυε πως«δεν θα είναι καταστροφικό εάν απόψε δεν υπάρξει μια τελική απόφαση για την Ελλάδα», προσθέτοντας και αυτός στο όλο κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από νωρίς σήμερα πως στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα υπάρξει μια τελική ανακοίνωση, μια «λύση» στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης χρέους με την έγκριση και τη «βούλα» των Ευρωπαίων.

Η – στο και πέντε – συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα δεν δείχνει να «πείθει» τους Ευρωπαίους, το κλίμα που καταγράφεται στις Βρυξέλλες είναι τουλάχιστον ψυχρό για την Ελλάδα και πάντως απέχει πολύ από το προβλεπόμενο «πανηγυρικό» κλίμα που θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει μετά την υπερπήδηση και του τελευταίου (;) προσκόμματος για τη νέα δανειακή σύμβαση – στήριξη της χώρας μας.
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει καταλήξει σε μία «ισχυρή, αξιόπιστη συμφωνία» με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται ακόμα η υπογραφή των υπουργών.

video platform video management video solutions video player
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε, όμως από όσο ξέρω ακόμη δεν έχουμε τις συνθήκες τις οποίες ξεκάθαρα έχουν ζητήσει οι ηγέτες της ΕΕ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές για τις βασικές παραμέτρους της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI).

«Έχουμε μία συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό, αξιόπιστο πρόγραμμα. Επίσης έχουμε συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές για τις βασικές παραμέτρους του PSI. Χρειαζόμαστε τώρα την πολιτική αποδοχή από το Eurogroup για τα τελικά βήματα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

video platform video management video solutions video player

Το Βερολίνο ήδη από το πρωί εξέφραζε σκεπτικισμό για το αν η συμφωνία που σημειώθηκε στην Ελλάδα για τα μέτρα λιτότητας είναι αρκετή και επικοινωνούσε μια τέτοια «γραμμή», της μη λήψης απόφασης για την Ελλάδα και τελικώς ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποιο αποτέλεσμα για την Ελλάδα από τη συνάντηση του Eurogroup.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 παρά την συμφωνία που μετά κόπων «έκλεισε» το πρωί στο Μαξίμου.

Aπό την πλευρά του ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν είπε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

O κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης. 

Ταυτόχρονα ανάλογες δηλώσεις έκανε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ο οποίος, μιλώντας στο Reuters, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωνε πως τα προβλήματα στην Ευρωζώνη μπορεί να παραμένουν αλλά «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των δομικών ανεπαρκειών της Ευρωζώνης, προσπάθειες που τελικώς θα επιτύχουν».

Νωρίτερα στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice, ενημέρωνε τους διαπιστευμένους συντάκτες ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, είχε συνομιλία με την Κριστίν Λαγκάρτ και την διαβεβαίωσε για την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες - διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της Τρόικας και μετά την συνεδρίαση του Εurogroup.

Σε ερώτηση αν θα ζητηθούν γραπτές εγγυήσεις, ο Gerry Rice απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δοθούν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ως προς την συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση.

video platform video management video solutions video player

Ο  κ. Rice απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την ισχύ της συμφωνίας αυτής είπε ότι δεσμεύει την Ελλάδα όποια και αν είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, το ΔΝΤ πρόκειται να ζητήσει διαβεβαιώσεις για το ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί θα ισχύσει και μετά τις επόμενες εκλογές. Πάντως η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως πολύ ενθαρρυντικά τα νέα για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο συντηρεί το κλίμα περί μη λήψης απόφασης στο αποψινό Eurogroup (διαβάστε εδώ προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ) . Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones μεταφέρει την πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα λάβουν απόψε απόφαση επί της ελληνικής συμφωνίας καθώς αυτή "είναι ελλιπής", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Από την πλευρά του, ο Ολλναδός υπ. Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι θέλουμε πλήρη δέσμευση από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας...

Στο αποψινό Eurogroup δεν μετέχει ο Ιταλός πρωθυπουργός και υπ. Οικονομικών της χώρας του Μάριο Μόντι, καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να απευθύνει έκκληση στο ΔΝΤ να «γυρίσει σελίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, και να βοηθήσει την Ελλάδα «εφόσον αυτή εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις», για να αποτρέψει «μια πιθανή τεράστια έκρηξη στην Ευρωζώνη κι όχι μόνο».


video platform video management video solutions video player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης