«Ούτε η φτωχή Αφρική και η Λατινική Αμερική δεν είχαν τέτοια προνομιακή μεταχείριση»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε στην ΚΟ της νέας σύμβασης και του δανείου – «Άχαρος ο ρόλος όσων προλαβαίνουν τις κρίσεις, αυτοί που τις λύνουν, παίρνουν και Νόμπελ» είπε χαρακτηριστικά…

Μία ώρα περίπου κράτησε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι παρέχει απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με φόντο την κριτική που έχει αναπτυχθεί έπειτα από τις χθεσινές παραιτήσεις.  (διαβάστε εδώ σχετικά)

Ο ίδιος στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στο αίτημα Λοβέρδου (διαβάστε περισσότερα εδώ
) και άλλων βουλευτών, για να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από οποιαδήποτε κομματική πειθαρχία και εγώ σας ζήτησα να τοποθετηθείτε αύριο στη Βουλή, με βάση το εθνικό συμφέρον. Ως πρόεδρος του κόμματος, θα αναλάβω τις ευθύνες μου», σε μια αποστροφή, που ουσιαστικά θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Από τα πρώτα του λόγια ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα.

Μίλησε για πόλεμο που γίνεται με στόχο να σωθούν τα δικαιώματα των πολιτών. Δικαιώματα που, όπως είπε, απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση. «Καλούμαστε να προστατεύσουμε την κοινωνία που η συντηρητική Ευρώπη αγνοεί» προσέθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε τη δική του στάση: είναι ένα μεγάλο όχι! Όχι στα κατεστημένα που οδήγησαν την Ελλάδα στην εξάρτηση, διευκρίνισε και δήλωσε πως δεν αρκούν συγκεντρώσεις στις πλατείες για να γίνει αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, αποδίδοντάς της τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ο ίδιος τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το ότι “στη διετία μας δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες” αλλά επεσήμανε ότι η διετία αυτή ήταν η αρχή της λύσης.

Σε σχέση, δε, με το δανειακό πρόγραμμα αλλά και το “κούρεμα” τόνισε χαρακτηριστικά ότι “ούτε η φτωχή Αφρική και η Λατινική Αμερική δεν είχε τέτοια προνομιακή μεταχείριση”…

Οι εταίροι μας, τόνισε, αναλαμβάνουν την ευθύνη του παρελθόντος μας. Με το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ιστορίας και "κούρεμα" του χρέους. Δικιά σας μέριμνα λένε να μη δημιουργήσετε νέο χρέος από εδώ και πέρα, συνέχισε. Όχι νέα δανεικά, έθεσε το νέο δόγμα της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου.

Έσπευσε να απαντήσει και στην κριτική. Αναρωτήθηκε αν για όλα έφταιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όχι ήταν και πάλι η απάντηση, λέγοντας ότι το πρόβλημα ήταν το ίδιο το σύστημα, για δεκαετίες.

“Είπαμε όχι στην εξάρτηση, αλλά έπρεπε να συγκρουστούμε πιο αποφασιστικά”, είπε στους βουλευτές του. Αλλά το κάναμε και πληρώνουμε το τίμημα, προσέθεσε, προκειμένου να δικαιολογήσει και τις επιθέσεις που δέχεται.
 
Είναι αυτά τα συμφέροντα που έχοντας βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό ποντάρουν στη χρεοκοπία για να αγοράσουν τα πάντα φθηνά τόνισε. Αυτός είναι ο εσωτερικός δικός μας εχθρός, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς πρέπει να σηκώσουμε το βάρος της μετάβασης, τόνισε. Δε θα πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο επειδή η μετάβαση είναι δύσκολη, επισήμανε στα στελέχη του. Στο πρώτο μνημόνιο ήμασταν μόνοι, υπενθύμισε. Όσοι τότε μας λοιδορούσαν τώρα συμφωνούν, υπογράμμισε. Άφησε, όμως, το ξεκαθάρισμα των κομματικών λογαριασμών για τις εκλογές.
 
Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης είπε. Η συνταγή δεν είναι σωστή ή λάθος, είναι η μόνη, ήταν το δραματικό μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και ανέφερε ονομαστικά τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εργασίας, δίνοντας εύσημα για τις διαπραγματεύσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι έπεσε έξω όταν πίστευε ότι δε θα χρειαστούν άλλες θυσίες, μετά το πρώτο μνημόνιο. Απέδωσε τις ευθύνες στην απόφαση της Ντοκβίλ, του γαλλογερμανικού άξονα.
 
Χαρατήρισε το δίλλημα υπαρξιακό: να θυσιάσουμε πολλά για να μη χάσουμε τα πάντα!
 
Αν βγούμε στους δρόμους και βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο θα περάσουμε περίοδο μεγάλης φτώχειας, προειδοποίησε. Πρέπει να αλλάξουμε τη μοίρα μας, εμείς, δεν υπάρχουν σωτήρες αριστερά και δεξιά, υποστήριξε. Κάλεσε τους βουλευτές του να πουν στον λαό και να σκεφτούν και οι ίδιοι τι σημαίνει χρεοκοπία: μιλάμε για χάος!
 
Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και δε θα επιτρέψουμε στον λαϊκισμό να περάσει, τόνισε.

Επισήμανε ότι η χρεοκοπία θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα, κάνοντας αναφορά στη γεωπολιτική μας περιοχή.
 
Μπορούμε, είπε: "Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και σκληρό, αλλά είναι εφικτό. Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας. Φτάσαμε κοντά στην πηγή, πρέπει η χώρα να πιει νερό"!

Στο σημείο αυτό έκανε μία προσωπική αναφορά: Σήκωσα δύο χρόνια έναν σταυρό που δε μου αναλογούσε. Μου στοίχισε. Έχασα φιλίες. Στοίχησε στην οικογένειά μου. Θυσίασα και το πρωθυπουργικό αξίωμα. Με έβρισαν όπως δεν έχει βριστεί κανένας πολιτικός. Με είπαν προδότη και δοσίλογο. Με απείλησαν με Γουδί. Τα αγνόησα όλα γιατί ξέρω να λέω όχι στους πραγματικούς εχθρούς!
 
Όλα αυτά θα είναι ένα τίποτα σε αυτά που θα τραβήξουν οι έλληνες αν χρεοκοπήσουμε, επανέλαβε. Και κατηγόρησε τα ΜΜΕ πως τζογάρουν στον πόνο των ελλήνων. Ο κάθε τυχάρπαστος λέει ότι του κατέβει, είπε χαρακτηριστικά.

Εμείς δε μπορούμε να παίξουμε το μέλλον της χώρας σε μία ζαριά, σημείωσε. Οι επιλογές μας είναι δύο: χρεοκοπία ή συμφωνία.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην πολυσυζητημένη άποψή του ότι η καταστροφή έμεινε σε θεωρητικό επίπεδο. Και πρόσθεσε ότι “είναι άχαρος ο ρόλος όσων προλαβαίνουν τις κρίσεις, ενώ άλλοι που τις λύνουν παίρνουν και Νόμπελ”…

Απάντησε και στην τακτική του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο βασικός διαπραγματευτής. Γνωρίζω καλύτερα πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις, είπε. Παρενέβη και στις φήμες πως βρίσκεται πίσω από τη διαφοροποίηση και τις παραιτήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δε δικαιούται να μιλά εξ ονόματός μου, διεμήνυσε.
 
Και πέρασε στο "ψητό". Κατανοώ, είπε, τα προβλήματα συνείδησης. Θέλω όμως να έχουμε μεταξύ μας καθαρές σχέσεις. Η πατρίδα ζητά να υπερβούμε τους εαυτούς μας, επισήμανε. Δε θα δεχθούμε ενδοπαραταξιακούς διαχωρισμούς, τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλοι θα κάνουν το σωστό. Άφησε, έτσι, ανοιχτό για τη δευτερολογία του το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, που ζητούν πολλά στελέχη προκειμένου να μη διχαστεί ή ακόμη και διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ στη ψηφοφορία για το προμνημόνιο.



video platform video management video solutions video player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr