Όλες οι δηλώσεις Πάγκαλου για απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Όλες οι δηλώσεις Πάγκαλου για απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν είναι ένας από τους πολιτικούς που περνούν απαρατήρητοι. Το αντίθετο μάλλον. Κάθε λέξη του, πολλές φορές ακόμη κι ένα επιφώνημα ή μια δήλωσή του προκαλούν σεισμό. Αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και ενίοτε φωνές συμπάθειας ή και σύμφωνες απόψεις.

Όλες οι δηλώσεις Πάγκαλου για απώλεια εθνικής κυριαρχίας
Ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν είναι ένας από τους πολιτικούς που περνούν απαρατήρητοι. Το αντίθετο μάλλον. Κάθε λέξη του, πολλές φορές ακόμη κι ένα επιφώνημα ή μια δήλωσή του προκαλούν σεισμό. Αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και ενίοτε φωνές συμπάθειας ή και σύμφωνες απόψεις.

Δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό με μια συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στην οποία ο κ. Πάγκαλος εκλήθη να απαντήσει αν η εξάρτηση της Ελλάδας από τα δάνεια των ευρωπαίων εταίρων συνιστά απώλεια κυριαρχίας.
 
"Εγώ, ξέρετε, είμαι υπέρ της απώλειας της κυριαρχίας. Πάντοτε υπήρξα υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, διότι είμαι Ευρωπαίος και κυρίως είμαι υπέρ της ομοσπονδιακής Ευρώπης" ήταν η κοφτή απάντηση του κ. Πάγκαλου στη Γαλλίδα δημοσιογράφο Αρλέτ Σαμπό, του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, στην οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραχώρησε συνέντευξη την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.
 
Για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, το protothema.gr αναδημοσιεύει λέξη-λέξη τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και έκανε πολλούς να θυμηθούν τμήματα του παρελθόντος του αντιπροέδρου που εκκινούν από τον παππού του και φτάνουν μέχρι την κρίση των Ιμίων.
Κλείσιμο
 
"- Κύριε Πάγκαλε, καλησπέρα.

Καλησπέρα.
 
-Ευχαριστώ που είστε μαζί μας. Υπήρξε μια Συμφωνία στις Βρυξέλλες που επιτρέπει συνολικά να βρεθούν 230 δις ευρώ, μέρος των οποίων προέρχεται από τη διαγραφή του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές και την παροχή 130 δις από τους δημόσιους πιστωτές. Θεωρείτε από σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει διασωθεί;

Υπάρχει μπροστά μας μια εβδομάδα που θα χαρακτήριζα σύνθετη και δύσκολη. Συνεπώς, δεν έχουμε γλυτώσει. Ας πούμε μάλλον ότι οι συνθήκες μιας μεγάλης προσπάθειας για να επανέλθει η οικονομία στα πόδια της υπάρχουν πια. Δεν υπήρχαν πριν 48 ώρες. Συνεπώς, πρόκειται για μια πρόοδο πολύ σημαντική. Παλέψαμε και ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι για αυτή την πρόοδο. Κάναμε θεμελιώδεις επιλογές, όπως την διατήρηση της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, τη διατήρηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος και την εφαρμογή ορισμένων κανόνων ώστε μια κατάσταση σαν αυτή που ζούμε για τα χρόνια που έρχονται μέχρι το 2015 περίπου να μην επαναληφθεί.
 
- Κύριε Πάγκαλε, αλήθεια, εξακολουθείτε να θέλετε να παραμείνετε, θα έλεγα, με οποιοδήποτε κόστος μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν εξετάζετε την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη;

Όχι, δεν τίθεται θέμα για μένα και τους άλλους Ευρωπαίους που είναι σ’ αυτή την κοινωνία και στην Κυβέρνηση. Εννοώ Ευρωπαίοι όσον αφορά τις πεποιθήσεις μας. Θεωρούμε ότι η οικοδόμηση της Ευρώπης πρέπει να συνεχιστεί.
 
-Προφανώς, υπάρχουν αντισταθμίσματα σε αυτό το δάνειο. Κατ’ αρχάς, είσθε υπό ενισχυμένη επιτήρηση από την Τρόικα. Αυτό δεν το εκλαμβάνετε ως απώλεια της κυριαρχίας σας, εφόσον είσθε υπό επιτήρηση, δεν είναι έτσι;

Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλούς από τους συμπολίτες μου, ίσως για την πλειοψηφία των πολιτών. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το ζήτημα. Αλλά εγώ, ξέρετε, είμαι υπέρ της απώλειας της κυριαρχίας. Πάντοτε υπήρξα υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, διότι είμαι Ευρωπαίος και κυρίως είμαι υπέρ της ομοσπονδιακής Ευρώπης.
 
- Ναι, αλλά εδώ δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Γιατί στον φεντεραλισμό υπάρχει ισότητα, ενώ εδώ είστε επιπλέον, θα έλεγα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Γερμανοί σας αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο.

Ναι, μπορούμε να δούμε αυτό το θέμα υπό ένα πρίσμα εθνικό και ότι αν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ήταν Έλληνας τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εγώ απαντώ όχι. Εκτός και εάν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να εξυγιάνουμε την οικονομία μας. Νομίζω ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε οι άλλοι να μας χρηματοδοτούν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα που δημιουργούμε λόγω του τρόπου λειτουργίας μας. Είναι δικό μας πρόβλημα, είναι δικό μας έργο να διορθώσουμε την κατάσταση για να μειώσουμε σταδιακά, αν θέλετε, το φορτίο του υπερβολικού χρέους, το οποίο μας απειλεί αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι καλό για τον ελληνικό λαό, είναι καλό για τους Έλληνες εργαζόμενους, δεν είναι κακό. Δεν μας υποχρεώνουν να κάνουμε κάτι που είναι εναντίον των συμφερόντων μας. Το συμφέρον μας είναι να μην παράγουμε ελλείμματα, να μειώσουμε το χρέος.
 
- Θα ψηφίσετε όμως νέα μέτρα λιτότητας, περικοπές στις συντάξεις, μείωση των κατώτατων μισθών. Όλα αυτά είναι σκληρά.

Έχουμε υιοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα. Είναι πράγματι σκληρά. Αλλά έπρεπε να το σκεφθούμε τη στιγμή που οι συντάξεις είχαν ορισθεί σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο χωρίς να κάνουμε μια απαραίτητη ρεαλιστική συζήτηση για την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κάτι το οποίο αποτελεί σφάλμα μιας συγκεκριμένης άποψης μέσα στην πολιτική ζωή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, κυρίως όσοι ήσαν για καιρό σε πόστα εξουσίας, όπως εγώ, έχουμε μεγάλη ευθύνη.
 
- Σε ποιο ύψος θα οριστεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα μετά την οριστική υιοθέτηση όλων των μέτρων;
Θα κατέβει σε ένα επίπεδο λίγο ανώτερο της Πορτογαλίας.
 
- Κάτω από τα 600 ευρώ;

Όχι, θα είναι γύρω στα 600 ευρώ, μάλλον περισσότερο παρά λιγότερο. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα επίπεδο ζωής ανώτερο από αυτούς που μας δανείζουν. Δεν είναι και τόσο λογικό.
 
- Θεωρείτε ότι κοινωνικά αυτά τα μέτρα θα τα ανεχθεί ο ελληνικός λαός;

Κοινωνικά η δυσκολία είναι τεράστια, θα υπάρξουν συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες θα εκδηλωθούν στις εκλογές, αλλά πρέπει να πάρουμε την ευθύνη, πρέπει να αναλάβουμε το κόστος, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
 
- Μάλιστα, μήπως παρ’ όλα αυτά θεωρείτε ότι με την επαναλαμβανόμενη λιτότητα θα τα καταφέρετε, γιατί υπάρχουν 5 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι η ανάκαμψη.

Σε αυτό το σημείο αγγίζετε το ουσιαστικό κλειδί του προβλήματος, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος να επανακάμψει η οικονομία, η ελληνική οικονομία δεν είναι μια νεκρή οικονομία. Η εικόνα που δίνεται συχνά είναι επηρεασμένη από τα πιο κακόφημα γεγονότα, όπως οι απεργίες, τα επεισόδια στις διαδηλώσεις. Στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας λαός που εργάζεται. Είμαστε η 30στή οικονομία στον πλανήτη. Εξάγουμε πάρα πολύ. Θα σας πω ένα πράγμα που θα σας φανεί παράξενο εκ πρώτης όψεως, αλλά δεν είναι. Στη διάρκεια αυτής της ύφεσης των 5 χρόνων οι εξαγωγές μας σχεδόν διπλασιάστηκαν. Συνεπώς, πρέπει να προχωρήσουμε εκεί που πάει η πρόοδος σε νέα πεδία, να καλέσουμε τους επενδυτές και να τους αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο, να τους επιτρέψουμε να κερδίσουν χρήματα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
 
-  Αυτή είναι η συνταγή ότι πρέπει να καλέσετε τους επενδυτές, γιατί εσείς δεν έχετε χρήματα για να κινητοποιήσετε την ανάκαμψη της οικονομίας προφανώς.

Το κράτος δεν έχει χρήματα, η οικονομία έχει χρήματα. Δεν είναι η Ελλάδα που παρ’ ολίγο να χρεοκοπήσει, είναι ο δημόσιος τομέας που χρεοκόπησε και ο δημόσιος τομέας χρεοκοπώντας πήρε μια σειρά μέτρα για να καλύψει τα ελλείμματα και να πληρώσει τα χρέη του που ακολούθως τροφοδότησαν την ύφεση για την οποία μιλάτε.
 
-  Άρα, θα πρέπει με οποιοδήποτε τίμημα να ξαναμπεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, να βγει από την ύφεση.

Πρέπει να επανέλθει σε κάποια ανάπτυξη, πρέπει να ευνοηθούν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, πρέπει να ευνοηθούν οι νέοι και οι νέοι επιχειρηματίες που υπάρχουν σε νέους τομείς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μέλλον.
 
-  Οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν να βγάζουν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα, μήπως η Εκκλησία, για την οποία μιλάμε πολύ, αποφάσισε να πληρώσει φόρους;

Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς η Εκκλησία πληρώνει φόρους για ορισμένες δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα, όπως τις αποκαλούμε, και επιπλέον είναι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, τα οποία συχνά δεν δίδουν κανένα όφελος. Για παράδειγμα, η Εκκλησία κατέχει δάση. Εγώ είμαι υπέρ του να πληρώνει η Εκκλησία φόρους, όπως όλοι, αλλά δεν πρέπει και να υπερβάλουμε.
Η Εκκλησία αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει ένα κοινωνικό ρόλο πολύ σημαντικό απέναντι στους πιο αδύναμους, και αυτός είναι ένας τρόπος να πληρώνει τους φόρους, εάν θέλετε. Ξέρετε οι πλούσιοι Έλληνες πάντοτε είχαν την τάση να εξάγουν χρήματα και ιδιαίτερα τώρα, στην εποχή μας, που η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα χρήματα να βρουν τη θέση τους. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Από τη στιγμή που κάποιος είναι πατριώτης και μεταξύ διαφορετικών επενδυτικών επιλογών είναι υπέρ αυτής όπου βρίσκεται το σπίτι του και το μέρος καταγωγής του, αυτό αξίζει επιβράβευσης.
 
- Κύριε Πάγκαλε, τι λέτε στους Ευρωπαίους που λένε ότι στο κάτω-κάτω της γραφής η Ελλάδα είναι ένα «βαρέλι χωρίς πάτο»; Μας ζητούν να είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν ωφελεί σε τίποτε. Τι τους λέτε;

Κάνουν λάθος και δεν έχουν αφομοιώσει επαρκώς, κατά τη δική μου άποψη, την ευρωπαϊκή ιδεολογία. Η Ευρώπη δεν είναι ένα γεωγραφικό μέρος, δεν είναι μια στατιστική διάσταση της οικονομίας, η Ευρώπη είναι μια δημιουργία ανθρωπιστική, με ιδεολογία και ένα πνεύμα και οφείλουμε είμαστε αλληλέγγυοι και υπήρξαμε αλληλέγγυοι με άλλες χώρες στο παρελθόν και ελπίζω και στο μέλλον θα πάμε σε περισσότερη συνοχή και περισσότερο μοντέρνα δομή ώστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται από την διεθνή χρηματοοικονομική αγορά, που δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
 
-  Σας ευχόμαστε καλή τύχη.
Σας ευχαριστώ κυρία μου".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης