Στο κάδρο της κρίσης ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής
Στο κάδρο της σύνθετης πολιτικής και οικονομικής κρίσης βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος επιπλέον συγκεντρώνει -παρασκηνιακά προς το παρόν- τα πυρά της κριτικής από τους βουλευτές και τα κομματικά του στελέχη.
Η παρέλαση των μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή εμπλέκει καθαρά το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό στην υψηλή προστασία που είχαν οι συναλλαγές του ηγούμενου Εφραίμ με το δημόσιο. Η
Στο κάδρο της σύνθετης πολιτικής και οικονομικής κρίσης βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος επιπλέον συγκεντρώνει -παρασκηνιακά προς το παρόν- τα πυρά της κριτικής από τους βουλευτές και τα κομματικά του στελέχη.
Η παρέλαση των μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή εμπλέκει καθαρά το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό στην υψηλή προστασία που είχαν οι συναλλαγές του ηγούμενου Εφραίμ με το δημόσιο. Η ακραία αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που συμμετέχουν την Εξεταστική Επιτροπή με την τρομοκράτηση των μαρτύρων αποκαλύπτει απλώς τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει το σύστημα Μαξίμου. Τείνει να επικρατήσει ότι η πολιτική ευθύνη δεν ανήκει στους συνεργάτες του αλλά στον ίδιο ο οποίος είχε γνώση και δεν έκανε τίποτε κατά τρόπο που να επιβεβαιωθεί ο κ. Τατούλης ο οποίος είπε ότι «δεν είναι ανίκανος αλλά συνυπεύθυνος». Το πολιτικό πρόβλημα που συνιστά το σκάνδαλο Βατοπεδίου θα κλιμακώνεται όσο θα πλησιάζει η λήξη των εργασιών της Εξεταστικής και θα τεθεί ξανά σε ψηφοφορία η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Μέχρι στιγμής η στάση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο». Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής όμως καθιστούν διάτρητη την θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής σκέπτεται να αλλάξει στάση. Έτσι όμως δημιουργείται ερώτημα για την θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή. Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συναινέσει στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Άλλωστε μέσα στους 151 υπάρχουν βουλευτές που αν έμεναν ελεύθεροι θα υπερψήφιζαν. Για να το αποφύγει ο κ. Καραμανλής είναι υποχρεωμένος να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας με την προσθήκη ότι τίθεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αποφύγει την κορύφωση της πολιτικής κρίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Αν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις των αρχών του Δεκεμβρίου είναι αρνητικές οι εξελίξεις θα είναι πράγματι απρόβλεπτες και ανοικτές ακόμη και στα πιο ακραία σενάρια.
Οικονομία
Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει ο κ. Καραμανλής είναι η οικονομική κρίση που απασχολεί το σύνολο των πολιτών. Η διελκυστίνδα με τις τράπεζες δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν υπάρχει αποφασιστική ηγεσία με συγκροτημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Επίσης οι βουλευτές του θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει εικόνα των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία ώστε να μεθοδεύσει παρεμβάσεις.
Σαν να μην έφθαναν αυτά ήλθε η ανακοίνωση των αυξήσεων των τιμολογίων στην ΔΕΗ να εξοργίσει τους πάντες εντός και εκτός της ΝΔ. Οι βουλευτές του εξακολουθούν να αναρωτιούνται «τι περιμένει ο κ. Καραμανλής για να στείλει τον κ. Αθανασόπουλο στο σπίτι του;». Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «αν υποθέσουμε ότι με τις τράπεζες υπάρχει αντικειμενική δυσκολία πώς να εμπιστευθείς μία κυβέρνηση η οποία δεν ελέγχει καν έναν διορισμένο διοικητή Δημόσιου Οργανισμού».
Επικοινωνιακά κόλπα
Η ταυτόχρονη κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής -λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου- δημιουργούν μία εξαιρετικά δυσμενή συνθήκη για την κυβέρνηση την οποία δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει. Αποτέλεσμα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή άνοδο του ΠΑΣΟΚ με άνοιγμα της ψαλίδας και πτώση της ΝΔ και προσωπικά του πρωθυπουργού. Η υπόθεση του κ. Αθανασόπουλου της ΔΕΗ επιδεινώνει την εικόνα της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο της εσωκομματικής δυσαρέσκειας. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο με ξεπερασμένα εργαλεία της προηγούμενης πενταετίας. Έτσι ο κ. Καραμανλής βγαίνει συνεχώς στα Μέσα Ενημέρωσης γιατί θεωρείται το ισχυρό χαρτί της ΝΔ. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει μείνει ακόμη στην εποχή που έφθανε η εμφάνιση του κ. Καραμανλή που επαναλάμβανε τα γνωστά του κλισέ με τις γνωστές οριζόντιες και κάθετες χειρονομίες για να αλλάξει το κλίμα. Επίσης έχει μείνει στην εποχή όπου ήταν αποτελεσματικό να δηλώνει η κυβέρνηση τις καλές της προθέσεις. Έτσι ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει «το χρέος των τραπεζών» και ο αρμόδιος υπουργός ότι «είναι δυσαρεστημένος με τον κ. Αθανασόπουλο». Μόνο που αυτή η στάση δεν εκλαμβάνεται πια ως δήλωση καλών προθέσεων αλλά ως πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης και προκαλεί οργή ενώ αυξάνει και το πολιτικό κόστος. Ο κ. Καραμανλής δείχνει ότι ακόμη δεν έχει αντιληφθεί το νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά την ΔΕΘ και οι συνεργάτες του δεν τον βοηθούν. Καθώς όμως ο πρωθυπουργός δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες να παρουσιάσει ούτε αποφασιστικότητα για να επιβάλλει την πολιτική του η υπερέκθεσή του γίνεται μπούμερανγκ μειώνοντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό του κεφάλαιο.
Εσωστρέφεια
Εκκρηκτικό όμως είναι το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου επικρατεί το «όλοι εναντίον όλων». Οι υπουργοί αλλά και οι βουλευτές στρέφουν σχεδόν καθημερινά τα πυρά τους εναντίον του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη ο οποίος άλλωστε είναι ο εύκολος στόχος. Με περισσότερο ή λιγότερο εμφανή τρόπο κριτική στον κ. Αλογοσκούφη έχουν ασκήσει οι κ.κ. Γιώργος Σουφλιάς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Λιάπης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μειμαράκης και σχεδόν το σύνολο των βουλευτών οι οποίοι ζητούν στροφή της οικονομικής πολιτικής σε πιο κοινωνικά ευαίσθητη κατεύθυνση. Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι είναι το γνωστό «blame game» και ότι τον υπουργό Οικονομίας στηρίζει μόνο ο πρωθυπουργός.
Καθώς όμως οι εξελίξεις έχουν μορφή χιονοστιβάδας όλο και περισσότεροι υπουργοί λένε ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες το άμεσα. Ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Να επιχειρήσει δηλαδή αλλάξει το πολιτικό κλίμα με μία εντυπωσιακή κίνηση που θα περιλαμβάνει βέβαια νέο υπουργό Οικονομίας και κυβερνητικό εκπρόσωπο προκειμένου να βγάλει την χρονιά. Ακολούθως και όσο θα διαρκούν οι θετικές εντυπώσεις να αναζητήσει εύσχημο τρόπο για προσφυγή στις κάλπες. Ούτως ή άλλως η παρατεταμένη οικονομική κρίση θα του δώσει καλή αφορμή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr