Τιτανικός...

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους "βλέπει" τώρα απόπειρα βουλευτών να μετατρέψουν την κατάθεσή του σε... κατηγορίες εναντίον του τέως υπουργού Οικονομικών - Διαβάστε κομμάτια της κατάθεσης του Πέτρου Χριστοδούλου που ακυρώνουν την προσπάθεια του να ανασκευάσει...

"Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς", δήλωσε ο Πέτρος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Στο ερώτημα του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήξερε ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν στο 6% του ΑΕΠ αλλά προσέγγιζε το 12,5%, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε στη Βουλή: "Όπως σας είπα, το ήξερε".

"Ή το καταλάβαινε ή το υποπτευόταν, τέλος πάντων", συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής.
" Και μέσα από τους αριθμούς από τη Στατιστική Υπηρεσία θα μπορούσε να το μάθει. Αλίμονο!", απάντησε ο κ. Χριστοδούλου και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής: "Και μην ξεχνάτε ότι υπήρχαν μεταξύ του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2009 και το καλοκαίρι του 2010, υπήρχαν τρεις αναθεωρήσεις του ελλείμματος. Εγώ θυμάμαι τότε το Φεβρουάριο που ξεκίνησα και ήταν να βγάλω εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και ξαφνικά μάθαινα πως την άλλη εβδομάδα θα βγει μια ακόμη αναθεώρηση. Και τον Απρίλιο μια άλλη αναθεώρηση και λέω, τι γίνεται;".
 
Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η κατάθεση του κ. Χριστοδούλου στη Βουλή που θεωρήθηκε ότι "ενοχοποιεί" τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου για τους χειρισμούς τους, ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ επιχείρησε να ανασκευάσει βασικά σημεία της κατάθεσής του. "Η ουσία της κατάθεσής μου αφορούσε στην αποτύπωση του ελλείμματος του 2009, για την οποία εξήγησα διεξοδικά ότι το ύψος του νέου δανεισμού κάθε έτους δεν μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ύψος του ελλείμματος που ανακοινώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσίως, όπως προβλέπουν οι κανόνες της Eurostat", υποστηρίζει ο κ. Χριστοδούλου και προσθέτει ότι "υπήρχε σαφής πίεση από κάποια μέλη της Επιτροπής να μετατρέψουν τα όσα ειλικρινώς κατέθεσα σε "κατηγορίες" σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πίεση κατέστη σαφής και από τον τρόπο με τον οποίο επιλεκτικά διοχετεύθηκαν και ερμηνεύτηκαν σημεία της κατάθεσής μου".
 
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προειδοποιεί ότι από την επιλεκτική αναφορά όσων κατέθεσε "μπορεί να προκληθεί ζημιά στα συμφέροντα της χώρας" και ενδεχομένως να διαμορφώσει "στρεβλή εικόνα" στην κοινή γνώμη.
 
Ερωτηθείς πως θα είχε αντιδράσει ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χριστοδούλου "κάρφωσε" τον πρώην τσάρο της οικονομίας, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής.
 
"Όσον αφορά τα έξοδα, θα είχα σηκώσει το χειρόφρενο πολύ πιο νωρίς. Έχοντας, όμως, πει πως είναι πιο εύκολο να κρίνεις κατόπιν εορτής παρά εκείνη τη στιγμή", δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ενώπιον των βουλευτών.
 
Στο επίσημο κείμενο της κατάθεσης του κ. Χριστοδούλου υπάρχει και η εξής αναφορά του για τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο Γιώργο Παπακωνσταντίνου: "Επειδή δούλευα παράλληλα με τον κύριο Παπακωνσταντίνου και τον κύριο Ζανιά, δεν νομίζω πως ήταν η δική τους αυτούσια βούληση να αναθεωρήσουν από μόνοι τους τους αριθμούς. Υπήρχε μία στενή παρακολούθηση από την EUROSTAT η οποία ακολουθούσε και κομμάτια τα οποία εφάπτονταν και του δικού μου χώρου όσον αφορά το μέγεθος του χρέους, την αποτίμηση των κρυμμένων πράξεων παραγώγων, καλή ώρα το χρέος που είχαμε φτιάξει υπό τη μορφή swap με τη GOLDMAN SACHS και υπήρχε μία πάρα πολύ στενή παρακολούθηση. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο τότε Υπουργός είχε την πολυτέλεια να το αποφύγει αυτό ή όχι".
 
Και μόνο η αποστροφή του κ. Χριστοδούλου πως η απόφαση για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 δεν προήλθε από "αυτούσια βούληση" του τέως υπουργού Οικονομικών, καταδεικνύει ότι -αν μη τι άλλο- κατά τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ευθύνη για την αναπροσαρμογή του ελλείμματος προς τα πάνω γεγονός που σταδιακά έβγαλε την Ελλάδα από τις αγορές.
Με την τοποθέτησή του αυτή ενώπιον των βουλευτών της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Χριστοδούλου επιβεβαιώνει ότι για την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, εκτός από εμπλοκή του κ. Παπακωνσταντίνου υπήρχε και άνωθεν παρέμβαση.
 
Αυτό και μόνο καταρρίπτει τον όψιμο ισχυρισμό του κ. Χριστοδούλου ότι κάποιοι βουλευτές επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενά του και να ενοχοποιήσουν τον κ. Παπακωνσταντίνου.
 
Διαβάστε τι είπε ο Π.Χριστοδούλου για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου
 
Το protothema.gr σταχυολόγησε κάποιες από τις αναφορές του κ. Χριστοδούλου για τους χειρισμούς του κυρίου Παπακωνσταντίνου, αλλά και του τεως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Με μια απλή ανάγνωση μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό αν οι βουλευτές διαστρέβλωσαν τα λεγόμενα του κ. Χριστοδούλου ή αν ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ -από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και σήμερα- εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου, έστω κι αν αυτό έγινε χωρίς να το θέλει ο κ. Χριστοδούλου...
 
 
* "Έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF. Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές, γιατί οι αγορές..".
* " Γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ, ξαφνικά έλεγαν «καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;». Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται".
 
* "Αν πεις ότι το ΑΕΠ δεν είναι 200 –λέω έναν αριθμό- και είναι 500, αλλά τα φορολογικά σου έσοδα από αυτό είναι τα ίδια, τότε τζάμπα το είπες, γιατί αυτό που υποδηλώνει είναι ότι ένα ποσοστό του ΑΕΠ σου έρχεται μέσω φορολογικών εσόδων. Αν, όμως, του πεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε, αλλά τα φορολογικά έσοδα δεν αυξήθηκαν, μία «τρύπα στο νερό» έκανες".
* "Σίγουρα, αν μου πεις «θα μπορούσαμε να έχουμε σφίξει τα μπουλόνια πολύ πιο γρήγορα;», θα σου έλεγα «ναι». Θα μπορούσαμε να είχαμε κόψει τα έξοδα πολύ πιο γρήγορα; Ναι! Θα μπορούσαν να ήταν όλοι συστοιχισμένοι εν γνώσει; Το θέμα δεν είναι να βλέπεις κάτι. Το θέμα είναι να παραδέχεσαι αυτό που βλέπεις. Πολλές φορές, άλλο βλέπεις και άλλο νομίζεις πως βλέπεις.
Είχαν όλοι, λοιπόν, συνείδηση της κρισιμότητας της κατάστασης; Δεν νομίζω.
 
*(Ερώτηση του βουλευτή Εμ. Στρατάκη): "Λέγεται και έχει ακουστεί πολλές φορές και θέλω να μας δώσετε την άποψή σας ότι η χώρα θα μπορούσε να δανειστεί, ενδεχομένως, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ή έστω στις αρχές το έτους του 2010 για να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης. Εσείς τι άποψη έχετε επ’ αυτού;
Π.Χριστοδούλου: Ναι, θα μπορούσε. Θα είχε αγοράσει λίγο περισσότερο χρόνο. Δεν θα είχε αλλάξει την έκβαση των γεγονότων.
Εμ. Στρατάκης: Στην έκδοση της 25ης Ιανουαρίου του 2010, που το ελληνικό κράτος με την προκήρυξή του αυτή ζητούσε να πάρει 5 δισεκατομμύρια και μας προσφέρθηκαν –αν θυμάμαι- 25 ή 28, λένε πολλοί «γιατί να μην τα πάρουμε και τα 25»; Τι νομίζετε εσείς; Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη ότι έπρεπε να πάρουμε τα 25 αντί τα 5 που πήραμε τελικά;
Π.Χριστοδούλου: Ναι. Και αυτό το απάντησα πριν.
Σίγουρα θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ πιο γρήγορες κινήσεις το 2009, να είχε σηκώσει περισσότερα λεφτά από την αγορά.
Αν με ρωτάτε αν θα κατάφερνε στο τέλος να αποφύγει αυτό που έγινε το Μάιο του 2010, να μην γινόταν –ξέρω εγώ- τον Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη του 2010, ή αν θα μπορούσε να τη σκαπουλάρει τελείως, δεν το νομίζω. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να γλιτώσει τελείως, γιατί δεν μου λέτε ότι θα άλλαζαν οι πρακτικές που οδήγησαν εκεί πέρα.
Άρα, αν μη τι άλλο, με έναν έξυπνο τρόπο θα αγόραζε περισσότερο χρόνο και θα βρισκόταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Γι’ αυτό λέω ότι μπορείς να κρύψεις κάτι, αν αγοράσεις χρόνο για να γίνεις καλύτερος. Αν, όμως, αγοράζεις χρόνο και δεν γίνεσαι καλύτερος, στο τέλος θα σου βγει ακόμη χειρότερο".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr