Πόρισμα – καταπέλτης έρχεται για Παπακωνσταντίνου

Πέραν από τις δεδομένες πολιτικές ευθύνες, από βουλευτές γίνεται λόγος ακόμη και για ποινικό αδίκημα, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας του “εκλεκτού” του κ. Γεωργίου σε ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΔΝΤ

Ο κύβος ερρίφθη για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ καθώς θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπέπεσε σε τραγικά πολιτικά λάθη την κρίσιμη περίοδο 2009-2010. Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν τις επόμενες ημέρες ενδείξεις για πιθανή τέλεση και ποινικού αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η εξεταστική επιτροπή και τα οποία «καρφώνουν» τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου συνοψίζονται στις καταθέσεις:  του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου και του πρώην προϊσταμένου της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλη Κοντοπυράκη.

Επιπροσθέτως, νέα τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να βάλει και η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» που θέλει τον κ. Ανδρέα Γεωργίου, προσωπική επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου για να αντικαταστήσει τον κ. Κοντοπυράκη, να είναι συγχρόνως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και υπάλληλος του ΔΝΤ! Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αρκετά μέλη της επιτροπής δημιουργεί, αμείλικτα ερωτήματα και υποψίες για πιθανή τέλεση ποινικού αδικήματος.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργίου λειτουργούσε με διπλή ιδιότητα τουλάχιστον κατά το πρώτο 3μηνο στην ΕΛΣΤΑΤ. Με τον τρόπο αυτό   πέραν του «εθνικού ασυμβίβαστου» δημιουργείται και νομικό ζήτημα καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που διέπει την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ «ο πρόεδρος τελεί υποχρεωτικά σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Το επίμαχο τρίμηνο είναι από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2010, κατά το οποίο εκτός της διπλής ιδιότητας του κ. Γεωργίου, τυγχάνει να συμβαίνουν:

-         Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών επιστολών  (08.10.2010) μεταξύ Γεωργίου και προέδρου της Eurostat walter Radermacher αναφορικά με τα “Goldman Sachs swaps”. Περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η «καθοδήγηση» της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος.

-         Επιστολή Γεωργίου προς Eurostat (16.10.2010) όπου παρουσιάζονται οι αναπροσαρμοσμένοι πίνακες ΑΕΠ και ελλειμματος για τα έτη 2006-2009 λαμβάνοντας υπ’οψιν την ταξινόμηση δημόσιων οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.α.  Δύο ημέρες μετά (18.10.2010) η Eurostat απαντά και ζητά διευκρινιστικές πληροφορίες για το έλλειμμα αναγράφοντας όμως πως θα έπρεπε να γίνει ο υπολογισμός.

-         Στις 15.11.2010 η Eurostat ανακοινώνει επίσημα ότι το νέο αναθεωρημένο έλλειμμα της Ελλάδας είναι 15,4%. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως προοίμιο του 2ου Μνημονίου και της συνέχισης των σκληρών και επώδυνων μέτρων.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ κάθε ανεξάρτητης αρχής επιλέγεται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού. Στην συγκριμένη περίπτωση  κ. Γεωργίου αποτελεί προσωπική επιλογή του τότε υπουργού Οικονομικών δηλαδή του κ. Παπακωνσταντίνου.

Πάντως, ο κ. Γεωργίου επιχείρησε να δικαιολογήσει την διπλή του ιδιότητα, τόσο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων, όσο και στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας ότι «Με ρωτήσατε πότε παραιτήθηκα από υπάλληλος του ΔΝΤ. Έδωσα την παραίτηση μου στις 16/7/2010. Έγινε αμέσως δεκτή την ίδια μέρα. Είχε ημερομηνία εφαρμογής στις 10/11/2010 γιατί τότε θα έκλεινα τα 50 μου χρόνια κι έτσι θα μπορούσα να διατηρήσω την υγειονομική μου ασφάλεια για μένα και την οικογένεια μου, σαν συνταξιούχος του ταμείου. Στο μεσοδιάστημα είχα από 16.7 και μετά, εγώ είχα παραδώσει τα πάντα όσον αφορά την δουλειά μου και τις υποχρεώσεις μου, όσον αφορά το ΔΝΤ και δεν είχα καμία σχέση με τον οργανισμό αυτό. Η τελευταία μέρα για την οποία πληρώθηκα από το ΔΝΤ ήταν 16/7/2010».

Πώς διαμορφώνεται το πόρισμα της επιτροπής

Οι σημαντικές εως τώρα καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι βουλευτές για να συντάξουν τα τελικά τους συμπεράσματα. Παρά ταύτα, αν και για τον κ. Παπακωνσταντίνου – καταθέτει την Τρίτη - οι τελικές αποφάσεις έχουν ληφθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για ορισμένα άλλα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην πορεία της έρευνας. Υπο αυτά τα δεδομένα η τελική μορφή του πορίσματος που θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής, αναμένεται να είναι – εως ένα βαθμό – προϊόν διαπραγμάτευσης και ισορροπιών

Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως σε κάθε εξεταστική επιτροπή, έτσι και σε αυτή θα υπάρξουν περισσότερα πορίσματα, ένα δηλαδή για κάθε κόμμα που συμμετέχει στην έρευνα ( ΝΔ και ΚΚΕ έχουν αποχωρήσει).

Αναλυτικά, το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ομολογούν ανεπισήμως ότι οι καταθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου και του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τους χειρισμούς των δύο πρώην «τσάρων» της ελληνικής Οικονομίας, δηλαδή των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Παπαθανασίου. Κυρίως, η μαρτυρία του κ. Προβόπουλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είχε ενημερώσει τόσο επι γαλάζιας διακυβέρνησης όσο και επι ΠΑΣΟΚ για την θύελλα που έρχεται τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα όμως με τον κορυφαίο τραπεζίτη, δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις.  

Υπάρχουν βέβαια και λίγοι «πράσινοι» βουλευτές που εκτιμούν ότι στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών πρέπει να μπουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπαπνδρέου. Πάντως, το γεγονός ότι έχουν αποφευχθεί «χτυπήματα» κατά του κ. Καραμανλή (υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ «παίζει» στην ουσία μόνο του καθώς η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την επιτροπή) ερμηνεύεται ως προσπάθεια να διατηρηθούν εκτός κάδρου οι πρωθυπουργοί.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής (ανεξάρτητος) και Δημήτρης Παπαδημούλης ( ΣΥΡΙΖΑ) θα καταθέσουν κοινό πόρισμα το οποίο θα καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις, εστιάζοντας κυρίως στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, θα επιδιώξουν συγκλίσεις και με τους άλλους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή, τους Ηλία Θεοδωρίδη και Οδυσσέα Βουδούρη, προκειμένου να υπογραφεί κοινό κείμενο.

Σε ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα, φαίνεται να περιορίζει τις αρχικές του ενστάσεις, να συγκλίνει προς την κεντρική γραμμή του κόμματος και να αναζητά στοιχεία – ευρήματα ώστε να αναδείξει και ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο καταρτισμένος σε νομικά θέματα βουλευτής θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα να κληθούν για κατάθεση οι κ.κ. Παπανδρέου, Καραμανλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr