Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντάται ο πρωθυπουργός

Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντάται ο πρωθυπουργός

Παραίτηση Βενιζέλου με ευχές, οδηγίες και... μηνύματα - Τι ειπώθηκε στο χθεσινό υπουργικό

Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντάται ο πρωθυπουργός
Για τελευταία φορά συμμετείχε στο υπουργικό το απόγευμα της Δευτέρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του. Σήμερα, Τρίτη, θα αντικατασταθεί είτε από τον Φίλιππο Σαχινίδη, είτε από τον Τάσο Γιαννίτση. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών θα προτιμούσε να αντικατασταθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά σύμφωνα με συνεργάτες του ο Λουκάς Παπαδήμος "δεν το θέλει".

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για την παραίτηση Βενιζέλου 
Κλείσιμο

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός ξεκινά άμεσα κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θέλει να τους ενημερώσει για το τι μένει να γίνει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών και, εν τέλει, μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα επισημάνει σε όλους την ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική ηρεμία, γιατί η ισορροπία στην οικονομία και την κοινωνία είναι εύθραστη. Έτσι, στο πλαίσιο τον εν λόγω συναντήσεων, θα δεχθεί σήμερα στις 19.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά.


Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

  1. Ανακοινώσεις Πρωθυπουργού.
  2. Ενέργειες που αφορούν την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος της Ελλάδος. (Εισηγητής: Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος)
  3. Σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ». (Εισηγητής: Υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Γιαννίτσης)
  4. Ενημέρωση για θέματα πολιτικής Ενέργειας. (Εισηγητής: Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου)

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε τη Δευτέρα, εκτός από τον πρωθυπουργό, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια όσο και με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Υποδεχόμενος τον κ. Βενιζέλο, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «είναι μια νέα αρχή και για τους δυο μας» και ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο «πολλή και καλή επιτυχία». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την προσφορά του στην παράταξη και για τη δέσμευσή του να είναι κοντά στη νέα ηγεσία.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας πως «η παράταξη απέδειξε ότι υπάρχει».

Τα συγχαρητήρια του για την ειλικρινή συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα, έδωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελο Βενιζέλο, ανοίγοντας την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, τo απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών και εξήρε το έργο που επιτέλεσε με επιτυχία, όπως είπε, σε δύσκολες συνθήκες.

«Είχαμε πολύτιμη συνεργασία στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και εξαιρετική συνεργασία», τόνισε ο κ. Παπαδήμος και αναφέρθηκε με θετικά λόγια για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

«Η ελληνική οικονομία κινείται σε πιο στέρεο έδαφος και εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικών προοπτικών», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πώς ελήφθησαν «δύσκολες αποφάσεις με επώδυνες συνέπειες για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Απαραίτητες, όμως, για τη σταθερότητα και τη θέση της χώρας στο ευρώ».
 
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία του συμμετοχή στο υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπαδήμο για τα θετικά του λόγια και πρόσθεσε: «Διαπραγματευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες και δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

«Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τους στόχους μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να μην χαθεί ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων, να μη μειωθεί η επιμέλειά μας σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος(...)Γιατί, όπως είπα και μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , όταν αποτυγχάνουμε σε αυτά τα πεδία, οι συνέπειες είναι οδυνηρές για τον απλό πολίτη, για τον χαμηλοσυνταξιούχο, για τη μεσαία τάξη, για αυτούς οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες θυσίες και θέλουν να ξέρουν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και είναι κατανεμημένες δίκαια».

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε και επισήμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

«Χαμογελαστό σας βλέπω», είπε ο κ. Παπούλιας για να απαντήσει ο κ. Βενιζέλος. «το δικαιούμεθα» και συνέχισε λέγοντας: «η παράταξη απέδειξε ότι υπάρχει. Πάλλεται η ψυχή της. Μας ξεπέρασε η κοινωνία. Και σας τα λέω αυτά, όχι μόνο ως ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, αλλά ως προσωπικότητα που προέρχεστε από τα σπλάχνα της παράταξης».

«Θα κάνω ό,τι επιβάλει το εθνικό μου καθήκον, για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να νοιώσει ο πολίτης ασφαλής» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εκλογές, λέγοντας ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει η εφαρμογή του προγράμματος. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτελεστεί πιστά, να μην χαθούν έσοδα ή να υπάρξει υπερβολή στις δαπάνες, καθώς εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα αποβεί εις βάρος των πιο αδύναμων, των πιο φτωχών, της μεσαίας τάξης.

Όταν αποτυγχάνουμε στους στόχους μας, το πληρώνουμε σκληρά, τόνισε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε οι θυσίες να είναι δίκαια κατανεμημένες και αυτό γίνεται όταν κάνουμε τη δουλειά μας καλά και ως πρόσωπα και ως κράτος».

Το σημαντικό είναι ότι στη συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «αναπτύχθηκε (στο πλαίσιο της κυβέρνησης) μια συνεργασία που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση». Υποστήριξε δε, με έμφαση ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου «αφήνει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης».

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης