Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη ο Γιώργος Κύρτσος

Από μέλος του ΚΚΕ στα φοιτητικά του χρόνια υποψήφιος με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό - Ο δημοσιογράφος που συνέδεσε το όνομά του με τον "Ελεύθερο Τύπο" και έφτασε στο σημείο να αποκηρύξει τον Κ.Καραμανλή

Ο Γιώργος Κύρτσος στα νιάτα του ήταν αριστερός. Και όχι απλός υποστηρικτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά οργανωμένος στο ΚΚΕ Λονδίνου όταν σπούδαζε στο London School of Economics κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
 
Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται σπουδές και στο φημισμένο MIT της Μασσαχουσέτης, αλλά και θητεία ως σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 90-93.  
 
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" του Γιάννη Μαρίνου. Στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" του Άρη Βουδούρη, ο κ. Κύρτσος μετακινήθηκε το 1986 ως σχολιαστής - αρθρογράφος.  
 
Τη δεκαετία του 80 εργάστηκε και στο πλευρό του Θόδωρου Πάγκαλου, όταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα.
 
Το 1988 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Τύπος της Κυριακής όπου και παρέμεινε μέχρι το 2002. Από το 1997 μέχρι και την οριστική αποχώρησή του το 2002 ήταν διευθυντής και στον Ελεύθερο Τύπο.
 
Η δημοσιογραφική καριέρα του Γιώργου Κύρτσου ήταν γεμάτη συγκρούσεις.
 
Η πρώτη κόντρα ήταν αυτή με το δημοσιογράφο Δημήτρη Ρίζο, μετά το θάνατο του ιδρυτή της εφημερίδας Άρη Βουδούρη που οδήγησε στην έξοδο του Ρίζου και στη δημιουργία του δικού του φύλλου.
 
"Τρικυμία" στον Ελεύθερο Τύπο προκλήθηκε και το 1996, όταν ο Κύρτσος συγκρούστηκε με τον Μιλτιάδη Εβερτ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος του Ελεύθερου Τύπου για το αν θα εκλεγεί ο "μπουλντόζας" ή ο Κώστας Καραμανλής αρχηγός της ΝΔ. Τελικώς ο Ελεύθερος Τύπος στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή.
 
Γρήγορα όμως, εμφανίστηκαν σύννεφα στις σχέσεις του δημοσιογράφου με το σύστημα του Κώστα Καραμανλή.
Για κάποιους, ο Γιώργος Κύρτσος φέρει ευθύνη για την απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να ιδρύσει το Λαϊκό Ορθόδξο Συναγερμό. Μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2000, ο κ. Καρατζαφέρης έδωσε συνέντευξη στον ΕΤ που διηύθυνε ο Κύρτσος στην οποία χαρακτήριζε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, στενό συνεργάτη τότε του κ. Καραμανλή, "Σαλώμη", συνέντευξη που υπήρξε η αφορμή για την διαγραφή του σημερινού προέδρου του ΛΑΟΣ από τη ΝΔ.
 
Συμπτωματικά, έπειτα από συμφωνία με το Γιώργο Καρατζαφέρη ο Γιώργος Κύρτσος θα είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΛΑΟΣ...

Λέγεται ότι ο κ. Κύρτσος θα ήθελε να είναι υποψήφιος στη λίστα Επικρατείας της ΝΔ όμως ο Κώστας Καραμανλής του είχε αρνηθεί προτείνοντάς του να κατέλθει ως υποψήφιος σε μια από τις δύο περιφέρειες του Πειραιά.

Δεν ήταν μόνο ότι δεν στέφθηκε από αποτυχία η προσπάθειά του να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η αφορμή για να συγκρουστεί με το σύστημα Καραμανλή.

Ηταν και η πρόθεση του Κώστα Καραμανλή να προωθήσει ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου ένα σημείο στο οποίο ο κ. Κύρτσος είχε αντιδράσει σφόδρα.
 
Μετά την αποχώρησή του από τον Ελεύθερο Τύπο, ο κ. Κύρτσος εκδίδει το βιβλίο "ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών", αποκαλύπτει πράγματα και άγνωστες λεπτομέρειες για όσα συμβαίνουν στη ΝΔ και επιτίθεται μετωπικά στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο.
 
Σήμερα, ο δημοσιογράφος κάνει στροφή στην καριέρα του κατερχόμενος στην πολιτική σε μια περίοδο που τα θέματα της οικονομίας είναι κορυφαίας προτεραιότητας για τη χώρα και αποτελούν βασικό θέμα καθημερινής συζήτησης σε όλες τις ελληνικές οικογένειες.
 
Η οικονομία, λένε οι κακές γλώσσες, δεν είναι από τα ισχυρά όπλα του κ. Κύρτσου ο οποίος μπορεί να έχει θεωρητικές γνώσεις αλλά στο πεδίο της πρακτικής άσκησης της οικονομίας χρεώνεται με το "ναυάγιο" του Ελεύθερου Τύπου. Αυτά σύμφωνα με τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι την περίοδο Κύρτσου στον Ελεύθερο Τύπο συσσωρεύθηκαν σημαντικά χρέη...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr