Εφιάλτης η προανακριτική για την κυβέρνηση
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το κυβερνών κόμμα καθώς υπουργοί βουλευτές και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι κάθε ημέρα που περνά στενεύουν τα περιθώρια για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος.
Η κυβέρνηση δείχνει ότι αδυνατεί να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα του Βατοπεδίου ενώ η ψηφοφορία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής δοκιμάζει τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Καραμανλής έχει δεχθεί δ
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το κυβερνών κόμμα καθώς υπουργοί βουλευτές και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι κάθε ημέρα που περνά στενεύουν τα περιθώρια για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος.
Η κυβέρνηση δείχνει ότι αδυνατεί να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα του Βατοπεδίου ενώ η ψηφοφορία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής δοκιμάζει τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Καραμανλής έχει δεχθεί δύο διαφορετικές εισηγήσεις. Η μία είναι να εμμείνει στην ίδια γραμμή μέχρι το τέλος και να μην αναγνωρίσει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Η άλλη να αλλάξει στάση προκειμένου να εκτονώσει το κλίμα. Και οι δύο αποφάσεις έχουν πολιτικό κόστος. Κορυφαίος υπουργός θεωρεί ότι «mea culpa εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα θα σηματοδοτήσει πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού». Είναι βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής θα σταθμίσει ποία λύση έχει μικρότερο κόστος και θα αυτή θα ακολουθήσει. Πάντως ενώ μέχρι πριν από μία εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Βατοπεδίου» τις δύο τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει τις διατυπώσεις του. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει ακόμη ωστόσο τώρα πια δεν αποκλείει τίποτε και αφήνει ανοικτά και τα δύο ενδεχόμενα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση είναι η ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή. Το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στην αποχή από τη ψηφοφορία. Αν το κόμμα πάει στην ψηφοφορία η οποία είναι μυστική θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν διαρροές και θα δημιουργηθεί βάσιμα η εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Επιπλέον το να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή και να αρχίσει νέος κύκλος καταθέσεων και απολογιών θεωρείται καταστροφή αφού σε αυτή την περίπτωση θα σπάσει και η ομερτά μεταξύ των ενεχομένων υπουργών. Από την άλλη υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι λένε ότι «είμαστε κυβερνών κόμμα δεν είναι δυνατόν να αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία».
Πάντως η όποια κίνηση του κ. Καραμανλή για την αποδοχή ή όχι των πολιτικών ευθυνών θα συνδυασθεί με τα διαφορετικά όπως όλα δείχνουν πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός με κάποια φόρμουλα παρόμοια με εκείνη των ομολόγων να αναγνωρίσει κάποιου είδους πολιτικής ευθύνη για να εκτονώσει το κλίμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα και ακολούθως να πει ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και να αποφασίσει αποχή από την προανακριτική.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος πάντως κυριαρχεί απογοήτευση. Κορυφαίος υπουργός έλεγε την Τρίτη στο περιστύλιο της Βουλής ότι «αν συνεχίσουμε έτσι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα αυξηθεί στις έξι μονάδες». Στο κυβερνών κόμμα έχει εδραιωθεί η εντύπωση ότι αν δεν ξεφύγει από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου καμία προσπάθεια ανάκαμψης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr