Σε συλλογική κατάθλιψη η ΝΔ

Την χειρότερή του εμφάνιση στην Βουλή έκανε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Οικονομία.

Η χθεσινή συζήτηση όχι μόνο δεν βοήθησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα αλλά αντίθετα προκάλεσε μεγαλύτερη απογοήτευση στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος. Η συζήτηση έγινε στην σκιά της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείτ

Την χειρότερή του εμφάνιση στην Βουλή έκανε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Οικονομία.

Η χθεσινή συζήτηση όχι μόνο δεν βοήθησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα αλλά αντίθετα προκάλεσε μεγαλύτερη απογοήτευση στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος. Η συζήτηση έγινε στην σκιά της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται 5,5% στην πρόθεση ψήφου. Ακόμη ότι η ΝΔ είναι πίσω σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία με εξαίρεση την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία όπου όμως ο κ. Καραμανλής προηγείται μόλις με τρεις μονάδες έναντι του κ. Παπανδρέου. Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία έχει κυκλοφορήσει ότι και η εξαμηνιαία μέτρηση της MRB θα δείχνει παρομοίως αρνητικά στοιχεία για τη ΝΔ. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σε συνδυασμό με το πολιτικό αδιέξοδο του σκανδάλου του Βατοπεδίου έχουν βυθίσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε ομαδική κατάθλιψη. Άλλωστε τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι δημοσκόποι δείχνουν ότι η διαφορά οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και λιγότερο στην οικονομική κρίση.

Τούτων δοθέντων οι βουλευτές απαιτούν ριζικές λύσεις. «Δεν αρκεί πια μόνο η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών, θα πρέπει να τις επιμερίσει στα πρόσωπα που εμπλέκονται» λένε οι βουλευτές. Αρκετοί πλέον υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί ο κ. Καραμανλής στον προυπολογισμό να αφήσει εκτός κυβέρνησης τον κ. Αλέξανδρο Κοντό και τον κ. Πέτρο Δούκα αλλά θα πρέπει να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές όλους τους εμπλεκόμενους με πρώτο βέβαια τον κ. Ρουσόπουλο. Ορισμένοι βουλευτές προχωρούν ακόμη περισσότερο και λένε: «τι πάει να πει πολιτική ευθύνη; Οι υπουργοί που ενεπλάκησαν έχουν ποινικές ευθύνες». Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι πρέπει να συσταθεί και προανακριτική επιτροπή.

Η χθεσινή παρουσία του κ. Καραμανλή στην Βουλή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση στους βουλευτές του. Τα μέτρα για την οικονομία τα είχε ανακοινώσει ξανά στο παρελθόν και δεν έπεισαν για τον φιλολαικό τους χαρακτήρα. Επιπλέον οι βουλευτές περίμεναν από τον κ. Καραμανλή να μιλήσει για πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Ο πρωθυπουργός προκλήθηκε και από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για τις ευθύνες του. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης του έθεσε συγκεκριμένα το ερώτημα «αν είχε ενημερωθεί για την επιστολή που είχε στείλει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης;». Ο κ. Καραμανλής όμως τήρησε «αιδήμονα σιωπή» απογοητεύοντας τον κόσμο του. Τα έδρανα της πλειοψηφίας ακόμη και όταν μιλούσε ο πρωθυπουργός ήταν μισοάδεια ενώ και το χειροκρότημα ήταν περιορισμένο και χλιαρό. Πριν την συζήτηση είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο κ. Καραμανλής σκεπτόταν «κάποιου είδους διατύπωση περί πολιτικών ευθυνών». Τελικώς την ανέβαλε και αυτή.

Η όποια κίνηση του κ. Καραμανλή μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα με την συνέντευξη που θα δώσει μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ και ενώ θα έχει εν τω μεταξύ εκδοθεί και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Κινδυνεύει όμως και αυτή η κίνηση να είναι καθυστερημένοι και ο ίδιος να χρεωθεί στην κοινή γνώμη ότι συγκαλύπτει το σκάνδαλο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr