Ερντογάν: «Δε μπορούμε να κοιμόμαστε χορτάτοι όταν πεινά ο γείτονας»

«Αναδίπλωση» μετά τις δηλώσεις του ότι ζητάμε ελεημοσύνη - « Είμαστε και θα είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα», λέει τώρα, ενώ το ΔΝΤ γνωστοποιεί ότι η τουρκική οικονομία οδεύει προς μία ομαλή προσγείωση 

Μετά τη «γκάφα» του, όταν πριν από δύο μέρες δήλωσε ότι «η Ελλάδα ζητά ελεημοσύνη», εμφανώς πιο προσεκτικός εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  λέγοντας ότι «είμαστε και θα είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα».

Μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντενιζλί της Τουρκίας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην αφορμή της δήλωσης που είχε κάνει ο ίδιος πριν από δύο μέρες.

«Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε πει πως η οικονομία της Ελλάδας είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε: «Πριν από ένα χρόνο, κατά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, ο Κιλιτσντάρογλου είχε πει “εμείς θα σώσουμε και την οικονομία της Ελλάδας”, με αποτέλεσμα μια ελληνική εφημερίδα να γράψει “κράτα Γιώργο έρχεται ο Κιλιτσντάρογλου”.

Φαίνεται ο Κιλιτσντάρογλου έσωσε την Ελλάδα κι εμείς δεν το πήραμε χαμπάρι».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη δήλωση Κιλιτσντάρογλου «αδικία», αφού, όπως είπε, «οικονομολόγοι ακόμη και από τις πιο απόμακρες χώρες εκτιμούν την Τουρκία».     

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως «η ΕΕ χρηματοδότησε την Ελλάδα με 100 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσει» και συνέχισε: «Αλλά δεν μπορεί. Τώρα προσφεύγει εκ νέου σε εκλογές. Εμείς γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γειτονική μας Ελλάδα και δεν είμαστε αδιάφοροι προς τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει. Ο πολιτισμός μας ορίζει ότι δεν μπορούμε να κοιμόμαστε χορτάτοι όταν πεινά ο γείτονας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός προχτές είχε αναφερθεί στο ίδιο θέμα λέγοντας «πώς μπορεί να είναι παράδειγμα για την Τουρκία η Ελλάδα η οποία ζητά ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων», για να τονίσει ότι «μία χώρα που δεν ανακοινώνει με τρόπο υγιή ούτε καν τον πληθυσμό της και προσπαθεί να εμφανίσει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δείχνοντας μειωμένο τον πληθυσμό της.  Ποια είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυτών; Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισεκατομμυρίων, που πουλά τα νησιά της;».

Σημειώνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του  την Παρασκευή, αναφέρει ότι η οικονομία της Τουρκίας οδεύει
προς μία ομαλή προσγείωση μετά από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr