Στρατηγική επιλογή η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Άνευ σημασίας η παραίτηση Νικολόπουλου, η κυβέρνηση προχωρά μπροστά λέει το Μαξίμου – Ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πρώτη γραμμή για τη σωτηρία της χώρας

Η παραίτηση του κ. Νίκου Νικολόπουλου προκάλεσε οργή στο Μέγαρο Μαξίμου που προσπάθησε να την αντιμετωπίσει υποβαθμίζοντας το θέμα και αποδίδοντάς την σε άλλα αίτια και όχι στην απουσία διάθεσης για επαναδιαπραγμάτευση στα εργασιακά ζητήματα που επικαλείται στην επιστολή του ο πρώην υφυπουργός.

“Άνευ σημασίας” την χαρακτήρισε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι “τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα”. Από την πρώτη εβδομάδα ο κ. Νικολόπουλος είχε ανεβάσει τον πήχη λέγοντας δημοσίως ότι “δεν θα γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων” ενώ στην επιστολή του αφήνει να εννοηθεί ότι αυτός ο στόχος είχε εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση. “Πότε πρόλαβε να δει τις διαθέσεις της κυβέρνησης αφού έγινε μόνο μία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την Τρόικα που ήταν διερευνητική;” απαντά το Μέγαρο Μαξίμου.

Καθώς είναι η δεύτερη παραίτηση μετά του κ. Βασίλη Ράπανου που σχετίζεται με τις δυσκολίες της οικονομικής πολιτικής η κυβέρνηση θέλει να την αφήσει πίσω και να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν ταχύτερα. Το σημαντικότερο είναι ότι η ενέργεια του πρώην υφυπουργού Εργασίας επιβεβαιώνει την κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι “ο κ. Σαμαράς αθέτησε ήδη την υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την οποία κέρδισε τις εκλογές”. Το θέμα επιτείνει και τη νευρικότητα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Είναι αρκετοί οι βουλευτές του κόμματος που εμφανίζονται ανήσυχοι ήδη από το βράδυ του Σαββάτου μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Γενικότερα τώρα η παραίτηση αποδυναμώνει την επίθεση του κ. Σαμαρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί κεντρική πολιτική του επιλογή όπως έδειξε με την ομιλία στου στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική της μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου έναντι των εταίρων που συμπυκνώνεται στο “κάνουμε μόνοι μας περισσότερα από όσα μας ζητάνε προκειμένου να έχουμε βάση για να ζητήσουμε επιμήκυνση και καλύτερους όρους”.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών ως τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές για την σωτηρία της χώρας και δαιμονοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η δύναμη που αποτελεί τροχοπέδη καθώς εκφράζει τις δυνάμεις της συντήρησης και του χθες που επιπλέον συνδέεται με τις συντεχνίες της εποχής ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου αλλά και τις αντιδράσεις των οργανωμένων συνδικαλιστικών φορέων και των λαικών στρωμάτων.
Εν τω μεταξύ το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να πετύχει την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και να πείσει τους εκπροσώπους της Τρόικας να μην επιμείνουν στις περικοπές των ειδικών επιδομάτων και σε νέες μειώσεις μισθών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr