Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μίας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων να μην υπερβαίνει το 30% των ατομικών ή οικογενειακών εισοδημάτων

Τους βασικούς άξονες της νέας πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρουσίασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή Τύπου στη Βουλή, εξηγώντας ότι το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και θα κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Αυγούστου.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμα προτάσεις νόμου για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και για τους αγρότες.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της Blackrock και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, με τα οποία κάποιες κρίθηκαν βιώσιμες και κάποιες (ΑΤΕ, ΤΤ) όχι, αλλά και τη Δικαιοσύνη να ξεκινήσει έρευνα «στο άβατο του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί και τη μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας».

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, στην ουσία, μία συνέχεια των σχετικών προεκλογικών εξαγγελιών για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες, όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το όριο της φτώχειας.

Ακόμη, πρότεινε τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μίας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων, σε όλες τις τράπεζες, να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών εισοδημάτων.

Ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε επίσης «κούρεμα» των χρεών σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει:

- Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 ευρώ κατ' άτομο και 15.073 ευρώ για τετραμελή οικογένεια).
   
- Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους.
   
- Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.
   
- Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.

Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά.

Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
   
- Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.
   
- Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.
   
- Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr